Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kamperen in de Dordogne

ANWB in samenwerking met toeristenbureau Dordogne

Kampeerders vieren maar wat graag vakantie in de Dordogne, in het zuidwesten van Frankrijk. Niet alleen om het afwisselende landschap met mooi gelegen campings, maar ook door de overblijfselen van 400.000 jaar geschiedenis met kastelen, grotten en middeleeuwse dorpen. De kronkelende rivieren nodigen uit tot verkoeling, kajakken en dammen bouwen.

Sarlat @luc fauret

Dorpen en steden

De Dordogne, de voormalige provincie Périgord, is het op drie na grootste Franse departement met een dichtheid van maar 47 inwoners per vierkante kilometer. De regio telt vier grote steden: Périgueux, Sarlat, Nontron en Bergerac. Périgueux bestaat al 2000 jaar en is de hoofdstad van de Périgord. Sla de Cathédrale Saint Front niet over tijdens een bezoek, net als het voormalig amfitheater dat vandaag de dag fungeert als park. Ook Sarlat is een veel bezochte stad. Alleen al door de oude kerk Sainte-Marie met een glazen lift in de klokkentoren, die je naar een panoramisch uitzicht brengt. Maar liefst tien dorpen in de Dordogne hebben de titel ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Oftewel; mooiste Franse dorpen. Het authentieke middeleeuwse dorp Saint-Jean-de-Côle is er daar een van met het kasteel van Marthonie, de kerk Saint-Jean-Baptiste en fotogenieke straten met vakwerkhuizen. Ook Belvès is een middeleeuws dorp, liggend op een plateau boven het dal van de Nazau. Toeristen komen hier om de overdekte hal van meer dan 500 jaar oud te bekijken, en de grotwoningen onder de Place de la Halle te bewonderen.

Indrukwekkende grotten

De Dordogne Périgord bestrijkt alle perioden, van de prehistorie tot de moderne tijd. De regio heeft dan ook veel historische monumenten en locaties. De mensen zijn hier al 400.000 jaar geschiedenis aan het schrijven, onder andere in de grotten. In de Vézère-vallei zijn 15 prehistorische grotten die door de Unesco als werelderfgoed zijn geclassificeerd. De Grotten van Lascaux zijn misschien wel het bekendst. Helaas zijn de originele grotten gesloten voor publiek, omdat verlichting en het uitademen van koolzuurgas de tekeningen aantast. Maar gelukkig zijn er twee replica’s gemaakt die je wél mag bekijken: Lascaux II en Lascaux IV. Bij Grotte de Rouffignac daal je in een treintje af tot aan de grotten met tekeningen van onder andere bizons, paarden en mammoeten.

Duizend kastelen

Liefhebbers van kastelen halen hun hart op met meer dan duizend exemplaren in de Dordogne. Vierenveertig daarvan zijn te bezichtigen. Kasteel Beynac is een van de best bewaarde burchten uit de Périgord. Het staat op een stijle rotswand, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over vijf andere kastelen in het dal. Het eigenaardige Maison Forte de Reignac in Tursac is als enige in Frankrijk een in de rots uitgehouwen kasteel dat nog helemaal intact is, en zelfs het oorspronkelijke meubilair nog heeft staan. Het 16e-eeuwse Château de Monbazillac is gebouwd in de moderne tijd, met een mix van middeleeuwse verdedigingssystemen en de sierlijkheid van de renaissance. Een van de meest prestigieuze kastelen van Zuidwest-Frankrijk is Château de Hautefort.

Wandelen en fietsen

De Dordogne heeft prachtige landschappen waar sinds het ontstaan ervan nooit iets aan is veranderd. Het is dan ook een populaire plek voor natuurliefhebbers. De regio telt meer dan 780 kilometer aan grote routepaden. Ervaren wandelaars die zoeken naar een uitdaging, vinden hier de beroemde pelgrimsroute Santiago de Compostella. Maar natuurlijk zijn er ook kortere wandelingen mogelijk. In het centrum van veel dorpen staat een grote kaart waar de routes op staan afgebeeld. De routes verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad, maar een ding hebben ze gemeen: het is altijd een verrassende wandeling. Ook kun je goed fietsen in de Dordogne, maar houd er wel rekening mee dat het af en toe even aanpoten is door het glooiende landschap. Langs de rivieren en door de wijngaarden is het dan weer veel vlakker. Hoe dan ook, een fiets met versnellingen is hier een aanrader. Wil je een unieke ervaring? Liberty Cycle organiseert ‘s zomers vanuit Castelnaud-la-Chapelle en Sarlat nachtelijke fietstochten met een professionele lokale gids om de sterren te ontdekken: de Melkweg, Saturnus en Jupiter.

Waterpret in de rivier

In en langs de rivieren van de Dordognevallei kun je van alles doen: zwemmen, zonnen, kanovaren en vissen. Kinderen zijn druk in de weer met hun visnet in het glasheldere water. En met dammen bouwen. Langs de rivier vind je rustige kiezelstrandjes waar je met een kano kunt aanleggen. Voor een picknick of om een verkoelende duik te nemen. Onderweg vaar je langs rotsen, veel groen en zo nu en dan een camping. Op zoek naar een adrenalinekick? Op sommige stukken heeft de rivier een sterke stroming; een uitdaging voor avonturiers.

Campings midden in de natuur

De Dordogne zet zich in voor duurzaam en verantwoord toerisme. In de regio vind je campings in alle soorten en maten. Zo zijn er rustige campings liggend aan de rivier en weer andere met sport- en speelterreinen voor de actieve vakantiegangers. Gezinnen gaan graag naar een van de campings met entertainment zoals een bar, disco en animatie voor de kinderen. Naast staanplaatsen voor tenten en caravans, zijn er vaak ook accommodaties te huur voor wat meer luxe. Ga je juist voor basic? Sommige boeren bieden standplaatsen aan voor een tent of caravan - camping à la ferme. Welke camping je ook kiest, je geniet midden in de natuur van je vakantie met lokale producten van de markt. Bekijk de campings in de Dordogne en ontdek welke het beste bij je past.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.