Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kamperen bij de vijf mooiste kastelen van Nederland

Een kasteel heeft iets idyllisch – niet voor niets was het de setting voor de ‘blind kampeerdate’ van Rico en Wendy in de tweede aflevering van Wildkampeerders. Zij hebben hun tentje op gezet bij Kasteel Doorwerth, een van de vijf mooiste kastelen van Nederland.

Ook op zoek naar een romantische campingplek? Ga kamperen vlakbij de door ANWB uitgeroepen vijf allermooiste kastelen van Nederland.

Kasteel Doorwerth

Kasteel met een view

Bij het dorp Doorwerth ligt Kasteel Doorwerth, in de uiterwaarden van de Rijn. De burcht stond op een strategische plek, namelijk op een oeverwal langs de Rijn. Vanuit het kasteel had je goed zicht wie er -gewenst of ongewenst- op bezoek kwam. Slim waren de kasteeldames en -heren ook: wie langs wilde varen, moest tol betalen. Het kost natuurlijk wel wat om zo'n kasteel te onderhouden.

Ssst ... hoor je de vogels?

Rico en Wendy mochten per uitzondering wildkamperen in het natuurgebied grenzend aan het kasteel. Maar ook op Camping AanVeluwe.nl in Oosterbeek is het niet moeilijk om in alle stilte van de natuur te genieten - mits je het vogelgekwetter niet meetelt. Op deze camping hebben kinderen alle ruimte om te spelen op de kampeervelden en met de speeltoestellen. Zwemmen, actief bezig zijn en uitstapjes: het is allemaal in de buurt.


Kasteel Hoensbroek

Het allermooiste kasteel van Nederland

Dit kasteel werd dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland 2022’. Dat komt vooral doordat het kasteel sinds de eerste bouw in 1375 heel mooi intact gebleven is – er is nooit een brand of bombardement geweest. Zo kun je heel goed zien hoe de bewoners van het kasteel er door de jaren heen geleefd hebben. Zeker met activiteiten als rondleidingen, audiotours en speurtochten komt het kasteel echt tot leven.

‘Bei os op de camping’

Limburgs genieten doe je op Camping de Watertoren in Landgraaf. In hun restaurant kun je terecht voor een portie Limburgs zuurvlees en een stukje vlaai. Kasteel Hoensbroek is vanuit deze gezellige gezinscamping goed te bereiken, maar ook Wereldtuinen Mondo Verde en GaiaZOO liggen om de hoek. Vergeet daarnaast niet een bezoek te brengen aan stad Heerlen – deze rauwe tegenhanger van het Zuid-Limburgse Maastricht staat internationaal bekend om zijn bijzondere streetart. Tip: vanaf het dakterras van het Glaspaleis heb je het allermooiste uitzicht!

Kasteel Westhove

Prachtig & machtig

Van zomerverblijf voor de Middeleeuwse elite tot herstellingoord voor kinderen – dit kasteel in Middelburg heeft door de eeuwen heen veel verschillende functies gehad. Door de vele verbouwingen lijkt het in niets meer op het originele bouwwerk van 1300. Maar hoewel er van de meeste burchten, slotgrachten, bruggen en poorten niet meer veel is overgebleven, kun je nog steeds goed zien dat het ooit een machtig kasteel moet zijn geweest.

Oogst uit eigen campingtuin

Aan de Zeeuwe kust, vlakbij Oostkapelle, vind je Camping Hofstede Elzenoord. Op deze charmante, mooi aangelegde camping is er voor iedereen wel wat te doen – je kunt er lekker sporten, spelen en dieren aaien. En mocht je het leuk vinden, dan mag je helpen in de bloemen- en groentetuin; om vervolgens natuurlijk gratis te genieten van je eigen oogst. Vanuit de camping ben je zo op het strand of in het bruisende centrum van Middelburg, Vlissingen en Veere. 

Kasteel de Haar

Een rijke geschiedenis

Niet ver van Utrecht ligt Kasteel De Haar. Het landgoed ziet er fabelachtig uit, maar ook de familiegeschiedenis lijkt zo uit een sprookje te komen. Wie zich in het nageslacht van de Haarzuylens verdiept, komt verhalen tegen over verboden huwelijken, gemaskerde bals, schatten uit het Midden-Oosten en zelfs een bezoekje van Coco Chanel. Het kasteel werd in de 19e eeuw gerenoveerd door Pierre Cuypers – hij zorgde voor alle moderne snufjes van die tijd, zoals een centrale verwarming, een lift en zelfs een Turks stoombad. Zoveel luxe had zelfs de koningin op dat moment niet.

Autovrij op de boerderij

Op een steenworp afstand ligt minicamping Boerderij Hazenveld. Daar mogen de kinderen schaapjes aaien, cavia’s knuffelen en helpen bij het melken van de koeien. Ontdek lopend of met de fiets de mooie routes rondom de camping en het kasteel. Gelegen tussen Amsterdam en Utrecht zijn er heel veel leuke uitstapjes binnen handbereik – bij mooi én slecht weer.

Kasteel Huis Bergh

Middeleeuwse schatkamer

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is dit Gelderse kasteel zeker een bezoekje waard. Het staat bekend om zijn rijke kunstcollectie, waaronder een grote verzameling van middeleeuwse schilderwerken, een wapen- en muntenkamer. Niet dat het kasteel zelf niet interessant is – dit kasteel uit de 12e eeuw is een van de grootste Middeleeuwse kastelen en waterburchten van Nederland, en ligt er nog prachtig bij.

Terug naar de natuur

In Azewijn, een dorpje iets verderop, ligt Minicamping de Hartjens. De camping zet in op duurzaamheid, en zorgt ervoor dat de natuur zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor diverse nestkasten en schuilplekken gezorgd, hebben ze streekeigen beplanting aangelegd en staat de bloementuin voor de bijen en vlinders volop in bloei. Wie van rust en groen houdt, is hier op zijn plek. Aan het einde van de dag kun je terecht in het gemoedelijke campingrestaurant voor een hapje ‘comfort food’. 


Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.