Naar artikel

Wat is jouw zonnestroom nou écht waard?

Wat krijg je voor teruggeleverde zonnestroom en wat is die eigenlijk echt waard? Daar zit een belangrijk verschil tussen. Vanwege dat verschil schroeven veel energieleveranciers de hoogte van hun teruglevergoedingen terug

Dit krijg je (nog) voor zonnestroom

Er zijn voor vaste en variabele energiecontracten twee smaken: salderen en netto terugleveren. De hoeveelheid stroom die je jaarlijks van het net afneemt, bepaalt de hoeveelheid kWh die je mag salderen (volgens de salderingsregeling). Je krijgt het tarief dat je met je energieleverancier hebt afgesproken, mét belastingen. Betaal je 40 cent per kWh voor stroom? Dan krijg je die ook terug.

Lever je méér terug dan je afneemt, dan heet dat netto terugleveren. Voor dat deel krijg je vaak maar een fractie van wat je zelf betaalt voor een kWh, gemiddeld zo’n 12 cent.

Lees meer over salderen

Dit is zonnestroom waard

Door de salderingsregeling heeft zonnestroom bij vaste en variabele contracten een terugleverwaarde die losstaat van de echte waarde op de energiemarkt. Energieleveranciers moeten de stroom die zij teruggeleverd krijgen daar zelf ook weer verkopen.

Als de zon schijnt, wordt er veel teruggeleverd. Er is dan heel veel aanbod op het energienet, daardoor daalt de prijs van stroom. Maar door de salderingsregeling (bedoeld als soort subsidie) is die prijs kunstmatig hoog.

Vaak krijgen energieleveranciers een prijs ónder die van de salderingsregeling. Ze verkopen dus met verlies. Ze compenseren dat verlies door een lage vergoeding te geven bij netto terugleveren. Vaak lager dan de echte waarde op zo’n moment. De concrete waarde van zonnestroom is gelijk aan de tarieven van een dynamisch energiecontract. Dat verschilt per uur, bekijk de actuele tarieven.

Salderen als lokkertje

Na 2024 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Waar in 2025 je zonnestroom nog 60% van wat je betaalt voor een kWh waard is, wordt dat geleidelijk afgebouwd naar 0% in 2031. Met als doel om het direct verbruik van zonne-energie te stimuleren.

Hoe energieleveranciers hiermee omgaan is afwachten. Mogelijk worden terugleververgoedingen vooral ingezet als lokkertje. Energieleverancier A geeft 17 cent per kWh en leverancier B 23 cent.

Het meest logische zou zijn dat terugleververgoedingen worden gekoppeld aan de actuele prijzen op de energiemarkt. Dat is een eerlijke manier, want je krijgt wat de stroom waard is. Dan werkt het met afnemen en terugleveren van stroom nét zo zoals bij een dynamisch energiecontract.

Alles over Energie 

Alle informatie over energie en je energiecontract!

Waarom is energie nu zo duur? 

De prijzen van stroom en gas zijn enorm gestegen, hoe kan dat?

Goedkope energie zonder overstappen 

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Lees dan dit eens!

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.