Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo voorkom je sluipverbruik

Als apparatuur ongemerkt toch stroom gebruikt

Alles staat uit, tóch verbruik je elektriciteit. Dat noem je sluipverbruik. Meestal maar héél weinig per apparaat per dag, maar op jaarbasis tikt alles samen flink aan. Lees hoe je sluipverbruik voorkomt.

Tien beruchte sluipverbruikers

Het lijkt bijna niks, het ‘stiekeme’ stroomverbruik van allerlei apparatuur. Maar als je uitrekent wat sluipverbruik je per jaar kost, is het zeker de moeite waard om bewuster met apparatuur om te gaan. Dat kan je veel euro’s schelen, zeker met hoge stroomprijzen.

Dit zijn tien apparaten (soms met bijbehorende apparatuur) die ook stroom verbruiken als je ze niet gebruikt:

  1. Computer samen met modem en router
  2. Printer
  3. Televisie met bijbehorende apparatuur
  4. Elektrische boiler
  5. Game console
  6. Smart speaker (zoals Amazon Alexa en Google Assistent)
  7. Wasmachine met digitaal scherm
  8. Oven en magnetron met digitaal scherm
  9. Ingeplugde telefoonopladers
  10. Koffie-apparaat

Hoeveel sluipverbruik?

Wat apparatuur aan sluipverbruik heeft, verschilt heel erg. Gulzige sluipverbruikers zijn bijvoorbeeld alle apparaten die met de computer te maken hebben. Denk aan de computer en laptop zelf, maar ook modem, router en de printer. Alle bij elkaar opgeteld kan dat wel 100 tot meer dan 200 kWh per jaar zijn.

Ook televisies met hun randapparatuur blijven stroom verbruiken als ze niet actief worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het brandende lampje van een beeldscherm, op een game console (zoals een PlayStation of Xbox), decoders en harddisks (om tv-programma’s te bewaren). Ook die kunnen jaarlijks zo’n 40 kWh vragen aan sluipverbruik.

Zelfs telefoonopladers die altijd in het stopcontact zitten, blijven stroom verbruiken. Héél weinig, maar evengoed zonde. Zeker omdat dat simpel te voorkomen is, door ze alleen in het stopcontact te doen als je mobiele telefoon of tablet oplaadt.

Hoe meet je sluipverbruik?

Sluipverbruik meten, doe je allereerst door vast te stellen dat er stroom wordt verbruikt terwijl alle apparatuur is uitgeschakeld. Daar zijn allerlei apps voor, die je kan gebruiken als je een slimme meter hebt. Heb je die niet, dan kan je aan de meter zelf zien wat je op dat moment aan stroom verbruikt.

In vrijwel iedere woning zal er sluipverbruik te zien zijn. Maar dan weet je nog niet welke apparatuur dat is en hoeveel kWh die vraagt. Daarbij kan een energiemeter je helpen. Met dat apparaatje (kost ’n paar tientjes) meet je precies hoeveel stroom er ‘sluipend’ wordt verbruikt. Je doet de energiemeter in het stopcontact, plugt het apparaat dat je wil meten weer in de energiemeter. Je ziet op het scherm het verbruik.

Wat doe je tegen sluipverbruik?

Maatregelen nemen tegen sluipverbruik lijkt eenvoudig maar kan lastig zijn. Denk even aan alle apparatuur die online is en gebruik maakt van het wifi-netwerk thuis. Dat wordt alleen maar meer, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers die verbonden zijn met wifi zodat je ze op afstand kan bedienen.

Daarnaast wil je liever niet iedere dag je stroom bij de modem, router en televisie volledig uitzetten. Die apparatuur moet allemaal weer opstarten, dat kan voor allerlei problemen zorgen waarbij iets niet goed gaat met verbinding maken. Zelfs apparatuur met digitale schermpjes (die bijvoorbeeld de tijd tonen) is lastig volledig uit te schakelen. Dan zou je dagelijks de klok in moeten stellen of genoegen nemen met knipperende displays als er weer stroom is.

Kijk in zulke gevallen goed of die apparatuur een eco-stand heeft, bijvoorbeeld je televisie. Sluipverbruik blijft, maar in elk geval minder dan voorheen. Ga bewust om met apparatuur die online is, zoals een wasmachine. Gebruik je die mogelijkheid niet, haal je apparatuur dan offline. Dat scheelt ook weer. Een andere oplossing is om oude apparatuur te vervangen. Voor nieuwe apparatuur gelden namelijk strengere Europese regels voor verbruik tijdens stand-by en in de uit-stand.

Ga je langere tijd weg, dan kan je alles natuurlijk uitschakelen door simpelweg de stekker eruit te halen. Verlengsnoeren met een aan/uitknop zijn daarbij handig. Voor stekkers zijn er ook allerlei slimme hulpmiddelen in de vorm van bespaarstekkers. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld met een tijdklok (om de stroom helemaal af te sluiten), energieverbruik te meten én te plannen (bijvoorbeeld als stroom goedkoper is) of om op afstand te bedienen.

In combinatie met een dynamisch energiecontract kan je met die slimme stekkers overigens ook je vebruik afstemmen op de laagste uurtarieven.

Sluipverbruik in gas

Ook gas kan je sluipend verbruiken. Lastiger te meten dan stroom, maar het sluipverbruik zal doorgaans te maken hebben met verwarming en warm water. Altijd een slimme maatregel om te besparen als je niet van het gas af gaat. Een handige bespaartip is om de cv-ketel in de eco-stand te zetten. Dan verbruik je altijd minder gas.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!