Kersenroute
Nederland, Gelderland, Buren
- 64
- 66
- 1
- 68
- 69
- 68
- 1
- 15
- 42
- 43
- 59
- 30
- 53
- 54
- 55
- 31
- 60
- 26
- 69
- 64
De Betuwe is dé fruitmand van Nederland. In juni en juli kun je er kersen plukken en eten. In de zomer aardbeien, bessen en frambozen. En in het najaar is de appel- en perenoogst. Trap je fietstas vol vers fruit en geniet onderweg van fraaie dijkdorpjes en een lustig slingerende Linge.
TIP: warm weer? Neem zwemkleding mee voor een frisse duik onderweg! Op veel plekken kun je zwemmen in de Linge.
Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Algemeen: bij mooi weer en in het bloesemseizoen kan het vrij druk zijn op deze route met verkeer en recreanten; geef elkaar de ruimte.
• Tussen 30-53 gaat de route over een smal gravelpad.
• Tussen 64-66 bevindt zich op de Tielseweg een druk kruispunt.
• Tussen 66-01 steekt de route de drukke Provinciale Weg over; kijk hier extra goed uit.
Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle gravelpad (30-53).
• Startpunt: parkeren kan bij de grote P bij de rotonde aan de Tielseweg (N834), de randweg rond Buren. De P bevindt zich even ten oosten van knooppunt 64.
Fiets vanaf de P linksaf richting Geldermalsen via het fietspad langs de Tielseweg (randweg) en ga linksaf bij de wegwijzer richting Erichem. Let op: steek hiervoor over bij de oversteekplaats met de stoplichten! (Klein stukje terugfietsen naar de Erichemseweg.) Je rijdt nu meteen op de route naar knooppunt 66. Het is niet nodig om eerst naar 64 te fietsen.
• Op de randweg van Buren, tussen knooppunt 64 en 66 staat het bord naar knooppunt 66 wat lastig zichtbaar op de paal rechts bij het stoplicht. Je steekt hier bij de hekjes over en fietst dan met de bocht mee, rechtsaf de Erichemseweg op.
• Vanaf knooppunt 69 en Kasteel Soelen rijd je dezelfde route terug via 68 naar 01; vanaf daar vervolg je de route richting 15.
• Veerpont: tussen knooppunt 53 en 54 steek je de rivier de Linge over van Enspijk naar Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt met het voetveer Janske (€ 1 p.p.). Het pontje vaart vanaf eind maart alleen bij mooi weer in het weekend en na 1 april tot en met 30 september weer dagelijks van 09.30 tot 17.30 uur. Bekijk de acturele vaartijden voor vertrek op deze website. Met het kaartje krijg je een gratis kopje koffie bij een maaltijd in Pannenkoekenrestaurant de Stapelbakker (op het landgoed).
Buren is een schattig stadje met een heerlijk centrum rondom de Markt en volwaardige vestingwerken: stadswallen, muren en een stadspoort (de Culemborgse- of Huizenpoort). Er is bovendien een indrukwekkend weeshuis waarin nu het Marechausseemuseum is gevestigd (Weeshuisstraat 9, open: di t/m zo 10-17 uur, www.marechausseemuseum.nl).
Het stadje is vooral bekend als Oranjestad. De band met de koninklijke familie gaat terug tot 1551 toen Willem van Oranje er trouwde met Anna van Buren. Door dit huwelijk dragen Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander nog steeds de titel van gravin/graaf van Buren. Soms willen ze die afkomst nog wel eens gebruiken. Zoals in 1986 toen de Elfstedentocht werd (uit)geschaatst werd door ene W.A. van Buren (Willem Alexander).
De link met de oranjes is op allerlei manieren zichtbaar in het stadje. Op de Markt staat een bronzen beeld van Willem van Oranje en Anna van Buren mét kinderen. Er is een oranjemuseum met op de gevel het Oranje Nassau-wapenschild en de korenmolen op de noordwal draagt de naam Prins van Oranje. In het oranjemuseum (Museum Buren & Oranje, Markt 1) kun je lekker in de koninklijke details en memorabilia duiken! Open 1 april – 1 november ma t/m za 10-16.30 uur.
Het van oorsprong 14e-eeuwse Kasteel Soelen is het middelpunt van de Buitenplaats Soelen, 157 hectare groot. Het ligt in het centrum van Zoelen, bij knooppunt 69. Via het paadje kun je het landgoed betreden en het kasteel bewonderen. Het huidige huis is op wat decoraties na, 17e-eeuws, verbouwd tot appartementen, bewoond en daarom niet te bezoeken. Het park wel. Dat is een mix van de Franse en Engelse Landschapsstijl. Mooi zijn de 'solitairen', de fraaie vrijstaande beeldbepalende bomen, en de 'clumps', zorgvuldig bij elkaar uitgezochte boomgroepen, omzoomd door weilanden. Onder de beukenbomen langs de kasteelgracht zijn gesnoeide blokvormen. Barok en landschappelijke stijl bestaan hier dus harmonieus naast elkaar. Voliá de Soelense stijl! Sinds 1992 wordt de buitenplaats beheerd door Staatsbosbeheer.
Juni-juli is kersentijd. Dan kun je op diverse plekken langs de route zelf kersen plukken of kersen kopen bij een stalletje. Langs de route passeer je veel laagstamboomgaarden waar de kersenbomen deels zijn afgedekt met doek of plastic. Maar je ziet ook hoogstambomen en appel- en perenboomgaarden. Deze kersenbedrijven liggen direct aan de route:
Zalig fruit in Zoelen, een gezellige kersenstal aan de Molenstraat (tussen molen en kerk in Zoelen).
De Oosterling in Deil, tussen knooppunt 30 en 53, kersenteelt en B&B.
Fruitbedrijf De Hoenderik, Lingedijk 180, Tricht, zelfpluktuin voor appels, peren, kersen, aardbeien, frambozen en pruimen. Tevens B&B, met theeschenkerij en boerderijwinkel.
Kersenteeltbedrijf familie Hakkert, Knornedijk nummer 15, Buurmalsen, zelfpluk voor kersen.
Iets verder van de route (vlakbij knooppunt 42) ligt Boomgaard d’n Kerkewaerdt (Nabij kruising Overlaat/ Lingedijk 129a) in Wadenoijen, zelfpluk van kersen.
Je passeert nogal wat boerderijen langs de route. Een bijzonder mooi exemplaar is de Cromme Maen (Laageinde 45, Kapel-Avezaath). Deze monumentale T-huisboerderij stamt uit 1886heeft een mooi rieten schilddak en een mooie dubbele deur.
Lieve dijkdorpjes, dát zijn het. Je fietst er heerlijk langs de Linge over dijken zoals de Deilsedijk en de Appeldijk.
Landgoed ‘Heerlijkheid Mariënwaerdt’ is sinds 1734 in het bezit van de familie Van Verschuer. Graaf van Bijlandt, de voorvader van de familie, bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de verwoeste norbertijner abdij. De kelders met kruisbogen zijn nog steeds te bezichtigen. Sindsdien is Mariënwaerdt steeds in rechte lijn vererfd, waarbij de gebiedsgrenzen ongewijzigd zijn gebleven. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie het landgoed. Op het 900 hectare grote landgoed zijn vooral traditionele activiteiten te bespeuren: een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, flinke fruitboomgaarden en melk- en slachtvee. Op het landgoed zijn ook honderden walnootbomen, uitgestrekte populierenakkers, een eendenkooi en grienden die wilgentenen leveren, te vinden. Vanwege het oorspronkelijke karakter wordt Mariënwaerdt ook wel het ‘openluchtmuseum van het rivierengebied’ genoemd. Op het landgoed zijn verder een bed & breakfast in de monumentale hofstede ‘De Neust’, maar ook enkele restaurants (zoals Pannenkoekenrestaurant de Stapelbakker) en een landgoedwinkel.
Oud Betuws dorp aan de Linge. Een gedenkteken herinnert aan de windhoos die in 1967 het dorp veranderd in een ruïne. Er vielen vijf doden. Een ooggetuige vertelde: 'Ik stond achter in de tuin en zag de zwarte slurf aankomen via de Bulkstraat. Het ging over het kerkhof van Deil naar Tricht, waar het grote schade aanrichtte. De storm eindigde in het IJsselmeer, waarin veel spullen uit het dorp werden teruggevonden.'