Dreischor Groen en Toen-route
Nederland, Zeeland, Dreischor
- 68
- 62
- 61
- 60
- 68
Dreischor is niet alleen het bestbewaarde kerkringdorp van Zeeland, het verwierf ook internationale erkenning als ‘groenste dorp van Europa 2001’. Het haast onwerkelijk rustige dorp is het centrum van een route die ‘groen’ en ‘toen’ op het vroegere eiland Dreischor met elkaar verbindt.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Op het laatste stukje van de route, tussen knooppunt 60-68, wordt de Weg door het Dijkwater veel gebruikt als sluiproute; houd rekening met het (te hard rijdende) verkeer op deze weg.
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits je rekenig houdt met bovenstaand punt.
Aan de rand van Dreischor ligt Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg. In de grote schuur staan werktuigen en koetsen. Ook zie je hoe de vlasbewerking en de winning van rode kleurstof uit meekrapwortels ging. Verrassend ‘echt’ zijn de Zeeuwse woon- en slaapvertrekken in het woonhuis, ingericht in de stijl van begin 20e eeuw. Bij mooi weer kun je de landelijke tuin bekijken met daarin onder meer meekrap (Molenweg 3, 4315 CE, www.goemanszorg.nl, open di-vr 10-17, za-ma 12-17 uur; nov.-Pasen gesl.). Met Museumcafé en terras.
Dicht bij het museum staat de opgeknapte molen Aeolus, die in werking is als de blauwe wimpel wappert.
Te midden van grootschalig akkerland ligt het Dijkwater, een overblijfsel van een 13e-eeuwse zeegeul tussen de vroegere eilanden Dreischor en Duiveland. De geul (met oeverlanden) werd in 1953 afgesloten van de Grevelingen. Hij wordt beheerd als natuurgebied met zout water, glooiende oevers, rietkragen, bosjes en graslanden. Vanaf de picknickplaats gaat een pad naar de ‘Gluurmuur‘ met zicht op het water en de nieuwe Grevelingendijk. De andere kant biedt zicht op de Noorddijk, de oude zeedijk van Duiveland.
Op de kruin van de Noorddijk staan betonnen muurtjes, de muraltmuurtjes, die op veel plekken in Zeeland de dijken ophogen. Het systeem is bedacht door jhr. R. de Muralt, ingenieur van het Waterschap Schouwen. Veel hielp het niet, getuige een dijkdoorbraak op de plek waar nu een bosje is aangeplant. Aan de rand van het bos (achter het bord Sirjansland, net buiten de route) zijn een paddenpoel en een vleermuisgrot gemaakt.
Vanaf de Noorddijk heb je rechts prachtig zicht op het Dijkwater en links op open akkerland. Langs de dijk lagen getijdenhaventjes, zoals De Staert, waarvan in de bocht alleen nog de contouren zijn te zien (maar er zijn plannen om het haventje te herstellen). Net voorbij de Galgeweg is links een verhoging te zien. Dat is de bovenzijde van een caisson; in 1953 werden vijf caissons gebruikt om een gat in de dijk te dichten.
Wijngaarden zie je steeds meer in Nederland. Ook uit deze hoek komen wijnen. De Kleine Schorre is met 10 ha een van de grootste wijgaarden in ons land. De druivenrassen die hier sinds 2001 zijn geplant, leveren wijnen op die aansluiten bij de culinaire heerlijkheden die Zeeland te bieden heeft. Er is een proeflokaal en een boerderijwinkel (www.dekleineschorre.nl).
Net voor het dorp Dreischor ligt links een bijzonder monument: de Pasveersloot, een waterzuiveringsinstallatie uit 1958 met een rondgaande sloot met zuurstofrijk water, waarin bacteriën voedingsstoffen voor 30% afbreken. Rechts van de weg ligt Rana Natuurpark. Tot 1998 was het nog een kale akker, nu mag de natuur er haar gang gaan.