Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moederfiets kopen: waar moet je op letten?

Kinderen, jezelf én de boodschappen: ze moeten allemaal mee op je fiets. Niet onmogelijk, wel lastig. De moederfiets neemt een hoop ongemakken weg. Hoe herken je een moederfiets en waar moet je op letten bij de aanschaf?

1. Stuur

Een moederfiets heeft meer ruimte tussen zadel en stuur dan een normale fiets. Handig bij op- en afstappen, maar ook veiliger als je plotseling moet stoppen. Er zijn fietsen met hele brede sturen, maar ook fietsen met een verstelbaar stuur, die je weer in normale positie kunt zetten als het zitje voorop niet meer nodig is. Ook kun je op je eigen fiets een speciaal ‘moederstuur’ laten bevestigen; een mooi compromis als de aanschaf van een compleet nieuwe fiets je te kostbaar is.

2. Lage instap

Geen halsbrekende toeren bij op- en afstappen; de mamafiets heeft een lage instap zodat je alle ruimte hebt om soepeltjes op en van het zadel te klimmen.  

3. Stuurslot

De frustratie van elke moeder: een stuur dat eigenwijs heen en weer zwiept, terwijl je je kind in het fietsstoeltje probeert te manoeuvreren. Met een beetje pech kukelt je tweewieler nog om ook, door het gewicht dat naar één kant helt. Tegenwoordig hebben alle moederfietsen een knop op de stuurpen waarmee je het stuur vastzet als je stil staat. Zo blijft je tweewieler keurig in balans.

4. Standaard

Een tweepotige standaard is echt geen overbodige luxe. Net als het stuurslot zorgt de dubbele standaard voor meer stabiliteit, zodat je je kind zonder capriolen in het zitje kunt zetten. Ook bij in- en uitladen van bagage blijft de fiets stevig staan.

5. Drager

Zo’n transportdrager met kratje voorop is natuurlijk hartstikke hip en er bestaan ook moederfietsen van. Nadeel: het is zwaar sturen als je én een krat vol spullen én een kind voorop hebt. Ga je voor fietstassen, houd er dan rekening mee dat je kind vanaf een jaar of twee naar achteren verhuist. Gelukkig is de moederfiets ook daarop berekend: de meeste modellen zijn uitgerust met een verlengde bagagedrager die ruimte biedt aan fietsstoeltje én boodschappentassen.

6. Versnellingen

De meeste moederfietsen tellen standaard vijf of zeven versnellingen en die ga je stuk voor stuk dankbaar zijn bij langere afstanden, een strenge tegenwind of klimmetjes waarbij je ook koters en bijbehorende voetbaltas/zwemkleding/schoolspullen meezeult.

7. Frame

Het frame van een moederfiets is extra stevig, wat bijdraagt aan de veiligheid van jou en je kinderen. Let ook goed op de framehoogte. Kies een frame waarbij je het zadel zo laag kunt zetten dat beide voeten de grond raken als je op het zadel zit. Dat is niet alleen prettig met opstappen, maar ook veiliger als je plotseling moet remmen. Of als je stilstaat voor het stoplicht.

8. Zitjes

De mamafiets is zo ontworpen dat je er zowel voor als achter een fietsstoeltje op kunt bevestigen, zonder dat jijzelf of je kinderen aan ruimte en comfort inleveren. Tot 15 kilo kun je je kind voorop vervoeren, daarna is het verstandig om een stoeltje achterop de bagagedrager te bevestigen. Voor alle stoeltjes geldt: zorg dat je kind stabiel en rechtop zit en dat het vastgegespt kan worden met een harnasgordel. Denk ook aan jasbeschermers, die voorkomen dat je kind met zijn voetjes tussen de spaken komt.  

9. Windscherm

Oké, zo’n windscherm is misschien iets minder aerodynamisch, maar je kind zal je dankbaar zijn. Kinderen vangen veel wind, stof en vliegjes voorop de fiets en dat is vooral voor baby’s erg vervelend, omdat hun oogreflexen nog niet berekend zijn op onverwachte vuiltjes; zij zijn nog niet in staat om op tijd te knipperen.

Elektrische moederfiets

Voor elk type fietser is er een elektrische fiets, zo zijn er ook elektrische moederfietsen verkrijgbaar. De trapondersteuning maakt het vervoeren van kinderen en boodschappen op één fiets nog makkelijker. Maar, ook bij de aanschaf van een elektrisch exemplaar is het belangrijk op eerder genoemde 9 punten te letten. Ook de bakfiets leent zich bij uitstek voor het veilig vervoeren van kinderen, boodschappen en tassen. 

Tip: in onze E-bike vergelijker vergelijk je verschillende moederfietsen met elkaar. Zo vind je het model dat bij jou past. Maar, vergeet niet om ook altijd een proefrit te maken! 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!