Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Goedkope fietsslotentest 2016

Kun je een goed fietsslot kopen onder de € 25,-? De Kampioen heeft tien budgetsloten aan een zware test onderworpen.

Jaarlijks verwisselen zo’n 600.000 fietsen in Nederland op onrechtmatige wijze van eigenaar. Dat is iets meer dan één fiets per minuut. Iedereen weet dus dat je je tweewieler goed op slot moet zetten. Kan dat zonder de hoofdprijs te bepalen voor een slot? Om dat te weten te komen hebben we tien sloten uit de laagste prijscategorie getest; beugel-, ketting- en kabelsloten van € 4,99 (Action) tot € 25,- (ABUS, AXA). Elk slot is getest op de belangrijke aspecten gebruiksgemak en braakbestendigheid.

Fietsendieven

Om de fietssloten te testen op braakbestendigheid hebben wij 'professionele' fietsendieven aan het werk gezet. Zij probeerden alle fietssloten op zes manieren op en te breken. De tactieken wisselden van brute kracht (ijzerzaag, hamer, betonschaar) tot subtielere methodes (het slot openwurmen met bijvoorbeeld een paperclip). Helaas heeft geen enkel slot deze test gehaald. De Decathlon B’Twin 700 was het sterkst en wist vier van de zes 'aanvallen' te weerstaan, maar zakte bij de twee andere braaktests door het ijs. De overige sloten presteerden allemaal slechter. De Starry Chainlock faalde zelfs bij elke braaktest. Dit terwijl veel merken zelf een sterkteaanduiding op hun verpakking zetten. De HEMA geeft haar slot 'Safety Level 4 sterren', Action zegt 'Safety Class 4' en B’Twin noemt het 'Universal Security Level 8.1'. Let vooral niet op dit soort aanduidingen. Vertrouw op het onafhankelijke keurmerk van de Stichting ART. Van de door ons geteste fietssloten zou niet één model dat keurmerk ontvangen.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is getest door een testpanel van 25 personen, waaronder ANWB-vrijwilligers. Zij maakten elk fietsslot een aantal keer open en dicht en zetten een fiets vast aan een paaltje met sloten. De sterkste schakel scoorde slecht op gebruiksgemak: de Decathlon B’Twin 700 bleek te klein om een fiets makkelijk te kunnen bevestigen aan een paaltje. Uit de paneltest bleek ook dat hoe meer handelingen gedaan moesten worden om de fiets op slot te zetten, hoe irritanter het slot was. Vooral de sloten met pinnetjes (Dyto Chainlock, Starry Chainlock) werden ervaren als gebruiksonvriendelijk. Ook over het strak opgerolde XLC Al Capone III-kabelslot (kost kracht om uit te rollen) en het 'ouderwetse' hangslot Abus 6 KS Chain was men niet te spreken. De Action Techno Chain Lock lijkt weliswaar op de sloten die het best scoren op gebruiksgemak (Cordo Borniet 95/5, AXA Newton NT-110), maar werd toch onprettig gevonden. 'Je moet de sleutel telkens omdraaien om hem op slot te zetten. Dat ergert snel', aldus een ANWB-vrijwilliger. Een andere deelnemer: 'De volgende keer dat ik een fietsslot koop, zal ik het in de winkel een aantal keer openen en sluiten. Je merkt gelijk of dat fijn voelt of niet.'

Conclusie Goedkope fietsslotentest 2016

De resultaten stemmen niet vrolijk. Geen enkel budgetslot is goed genoeg. Een testwinnaar roepen we daarom niet uit. De fietssloten die ons testpanel fijn in gebruik vindt (AXA Newton NT-110 en Cordo Borniet 95/5) presteerden matig tijdens de braaktesten. De meeste modellen presteerden zelfs slecht op beide beoordelingspunten: braakbestendigheid én gebruiksgemak. Beste van de slechtste is de B’Twin 700 van Decathlon. Deze meest diefstalbestendige van het tiental, maar niet bepaald gebruiksvriendelijk, vond ons panel: te klein om een fiets ergens aan vast te zetten. En een fiets die niet vast staat aan de 'vaste wereld', staat per definitie niet goed op slot. Ons advies: geef een tientje of twee meer uit aan een slot mét ART-keurmerk. Groot genoeg om je fiets wél overal vast te kunnen zetten. Extra tip: zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

Het beste slot: een verzekering

Helaas. Geen fietsslot op aarde is boef-proof. Daarom is het verstandig om duurdere fietsen, zoals een elektrisch- of bakfiets, te verzekeren. Met een verzekering is het aantreffen van een doorgeknipt slot, op de plek waar je tweewieler stond, net iets beter te verdragen.

Hieronder kun je per fietsslot lezen hoe ze scoren op de geteste onderdelen en een aantal reacties van de betreffende fabrikanten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!