Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maak een kinderfietsroute

Laat je kind zo veel mogelijk fietsen

Elk kind veilig op de fiets: daar gaan we voor bij de ANWB. Om echt goed te leren fietsen, moeten ze meters maken in het verkeer. Dat betekent zo veilig mogelijk oefenen, oefenen, oefenen. In de praktijk blijkt dat dit soms nog best lastig is. De fietsroutes voor kinderen maken dit makkelijker – en jij kunt er zelf een maken.

Zelf maak je misschien geregeld fietstochtjes met je kind om het gewend te laten raken aan het fietsen en veilig deelnemen aan verkeer. Daarin staan ouders niet alleen. Door het jaar heen doet de ANWB meerdere projecten en campagnes op het gebied van verkeersveiligheid, ook gericht op kinderen. Kinderfietsroutes is een onderdeel van de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. Om kinderen te kunnen laten oefenen met fietsen kun je vanaf nu via de gratis Eropuit-app je favoriete kinderfietsroute(s) maken, delen met anderen en inspiratie opdoen.

Wat is een kinderfietsroute?

Een kinderfietsroute is een kindvriendelijke fietsroute langs bestaande fietsknooppunten, die leuk en veilig is om met kinderen te fietsen.

 • De route volgt zoals gezegd bestaande fietsknooppunten.
 • De fietsroute begint op een centraal punt, zo kort mogelijk vanaf huis – niet op een locatie ver buiten de bebouwde kom.
 • Begin- en eindpunt hoeven niet per se op hetzelfde punt te liggen en mogen een deel van een rondje zijn.
 • De fietspaden op de route zijn breed genoeg om met twee personen naast elkaar te fietsen.
 • De route loopt zo veel mogelijk over vrijliggende fietspaden, en liever niet over fietsstroken langs een (drukke) weg.
 • De route is niet te lang, liefst niet langer dan 15 kilometer.
 • De route kruist geen drukke kruispunten, tenzij je in een langzaam tempo, bijvoorbeeld door middel van verkeerslichten, over kunt steken.
 • Bij een iets langere route is er een kindvriendelijk rustpunt onderweg, waar bijvoorbeeld een ijsje of drankje kan worden gekocht.

Hoe voeg je een route toe?

 1. Log in bij de ANWB Eropuit-app en klik op ‘Maak je eigen fietsroute’.
 2. Zoek op de kaart het startpunt van je route en klik op dit eerste knooppunt. Het knooppunt kleurt rood en verschijnt onderin het scherm als eerste punt in je fietsroute.
 3. Klik op het volgende knooppunt, en zo verder totdat de route af is.
 4. Als je iets wilt veranderen in de route, kun je het laatste knooppunt verwijderen – net zolang totdat je op het punt bent waar je de route wilt wijzigen.
 5. Als je klaar bent met de route, kies je voor ‘Route opslaan’. Voer de naam van de route in: Kinderfietsroute [naam plaats/buurt]. Op de plek van [naam plaats/buurt] vul je de naam van het dorp, de wijk en/of het stadsdeel in waar de route loopt.
 6. Zet de optie ‘Route is zichtbaar voor anderen’ aan (met het schuifje) en klik op ‘Route opslaan’.

Let op: er is geen mogelijkheid om extra informatie, foto’s of opmerkingen toe te voegen. De routes worden anoniem gepubliceerd. (De inloggegevens zijn wel bekend bij de ANWB.)

Een bestaande kinderfietsroute fietsen?

Je vindt de kinderfietsroutes onder de Leden voor Leden-fietsroutes in de app ANWB Eropuit – zie Google Play en de App Store of anwb.nl/eropuitapp voor meer informatie. Hier kun je de routes, te herkennen aan het woord ‘kinderfietsroute’ in de naam, filteren op provincie en afstand (tot 20 kilometer).

Meer weten over hoe je je kind veilig kunt leren fietsen? Bekijk de tips.

Shop nu
Tweede slot nodig? 15% korting op ART-sloten

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.