Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit is de impact van één keer in de week alles op de fiets doen

Eén dag in de week de auto laten staan en alles op de fiets doen: maakt dat echt een verschil? Ja! We zochten uit wat na een jaar de invloed op het milieu, je gezondheid en je portemonnee is.

We gaan in dit artikel uit van het gemiddelde aantal kilometers dat Nederlanders op één dag reizen: circa 35. Als je de auto één (extra) dag laat staan, gaan we ervan uit dat je alles op de fiets doet: naar werk, boodschappen en ’s avonds naar de sportschool. Je hebt dan na een jaar zo’n 1820 minder kilometers gereden. Maar wat levert dat nou eigenlijk op? 

De CO2-winst: ruim 160 kilo

Een gemiddelde personenauto stoot circa 90 gram CO2 per kilometer uit. Laat je gedurende een jaar elke week de auto een dag staan, dan bespaar je zo’n 163.800 gram, oftewel 163,8 kilo, aan CO2. Om dit getal wat te verduidelijken: dat is qua CO2-uitstoot vergelijkbaar met een retourtje Amsterdam-Parijs met het vliegtuig.

Volgens het CBS stoten Nederlanders op jaarbasis gemiddeld zo’n 13.000 kilo CO2 uit. Een vermindering van circa 164 kilo staat daarom gelijk aan zo'n 1,25 procent. Met een gewone fiets stoot je nagenoeg geen CO2 uit. Het opladen van een elektrische fiets is verantwoordelijk voor ongeveer 3 procent van de hoeveelheid die een auto uitstoot. Hierdoor haal je met een elektrische fiets alsnog een besparing van zo’n 140 kilo aan CO2 per jaar.

Bespaar meer dan € 200

Een dagje extra fietsen is niet alleen goed voor het milieu. Je zult op jaarbasis ook behoorlijk wat geld besparen. Als we ervan uitgaan dat een benzineauto gemiddeld 6,2 liter benzine verbruikt voor elke 100 kilometer, dan besparen we door één dag in de week de auto te laten staan – en 1820 kilometer minder te rijden – 113 liter benzine. Met de huidige benzineprijs van zo’n € 2,04 per liter bespaar je op jaarbasis € 230,52!

Door te fietsen bespaar je dus aardig wat geld qua brandstofkosten, maar dat is niet alles: je hoeft op je fietsdag ook geen parkeerkosten te betalen. En aangezien de parkeertarieven – vooral in de grote steden – blijven stijgen, zul je ook dat in je portemonnee merken.

Verbrand tot drie keer meer calorieën

Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur verbrand je, afhankelijk van je lengte en gewicht, tussen de 300 en 500 calorieën per uur. Dit aantal kun je met 35 kilometer dus meer dan verdubbelen. Met fietsen verbrand je twee à drie keer meer calorieën dan met autorijden. Plus: je bent meer in beweging en hierdoor werk je aan je conditie.

Voel je gelukkiger

Nog niet overtuigd? Naast bovenstaande voordelen toont onderzoek aan dat fietsers gelukkiger zijn dan autorijders. Op de fiets zul je geen last hebben van files of moeite hebben om een parkeerplek te vinden. Ook zul je merken dat het voor korte afstanden qua tijd loont om de fiets te pakken. Kortom: door de auto één dag in de week te laten staan en te gaan fietsen bespaar je behoorlijk wat CO2-uitstoot, houd je geld over én blijf je gezond!

Heb je zin om op de fiets te springen?

Plan je fietsroute in onze ANWB Routeplanner en ontdek wat de snelste route is – en hoeveel tijd je bespaart met een e-bike.

Misschien vind je dit ook interessant?

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.