Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietst jouw kind via een onveilige route naar school?

Onderzoek laat zien waar de knelpunten zitten

Fietst jouw kind via een veilige route naar school? Hoe weet je überhaupt wat een veilige route is? Dat heeft RTL Nieuws in 2021 met medewerking van ANWB onderzocht. Op de website van RTL kun je zien hoe het bij jou in de buurt gesteld is met de veiligheid.

Nu de schoolvakanties afgelopen zijn, stappen jonge kinderen en tieners weer massaal op hun (elektrische) fietsen om naar school te gaan. Fijn dat het weer kan, met z’n allen samen in de klas. Maar het verkeer waar ze doorheen moeten, is ook weer drukker geworden. In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 7500 ongelukken geregistreerd waarbij fietsende jongeren tussen de 11 en de 18 jaar betrokken waren.

RTL Nieuws vroeg zich af of dat iets te maken heeft met de veiligheid van de fietsroutes van de pubers en zette samen met ANWB een onderzoek op.

De belangrijkste conclusie

Schoolroutes over wegen zonder fietspaden (bijna 10 procent van alle routes) zijn tot bijna drie keer gevaarlijker dan routes over vrijliggende fietspaden. Daarnaast zijn er enorme verschillen per gemeente. Er is dus nog wel wat te verbeteren.

Onveilige routes per gemeente

Wil je weten hoe het er in jouw gemeente voorstaat op het gebied van veiligheid? RTL Nieuws heeft een handige tool opgenomen op de website die aangeeft waar de knelpunten zitten en wat de onveilige schoolfietsroutes bij jou in de buurt zijn.

Elk kind veilig op de fiets

De ANWB zet zich in voor veiligheid in dat verkeer en in het bijzonder voor de veiligheid van kinderen op de fiets. Ontdek wat we doen en hoe jij mee kunt helpen.

Shop nu
Tweede slot nodig? 15% korting op ART-sloten

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.