Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsverlichting kinderen nog altijd niet op orde

6 oktober 2020 ANWB Fietsverlichtingsactie: tag je mee?

Bijna een kwart van de kinderen zet zijn of haar fietsverlichting niet aan in het donker. Bovendien doen hun ouders het niet veel beter. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 3000 ouders en kinderen. Om ervoor te zorgen dat jong en oud hun licht wel aanzetten organiseert de ANWB haar jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Met de actie wil de ANWB wijzen op het belang van goede fietsverlichting en zo het verkeer veiliger maken.

Naomi van As zette de eerste tag

Het startsein voor de actie werd dinsdag 6 oktober gegeven door Naomi van As bij hockeyclub Klein Zwitserland in Den Haag. Zij zette daar de eerste 'Zet je licht aan!’- tag in aanwezigheid van de kinderen van de club, Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB en Renske van Geel, bestuurslid KNHB tophockey.

'Bijna alle kinderen stappen ‘s avonds op de fiets om naar de sportclub te gaan. Dat er nog veel teveel onverlicht de straat op gaan is levensgevaarlijk, aldus Van As. 'Samen sporten juich ik toe, maar veilig naar de sportclub gaan is net zo belangrijk. Nog steeds gebeuren er teveel ongelukken in het donker en daarom is de actie hard nodig. Je gaat toch ook goed beschermd het hockeyveld op?'

Onderzoek

PanelWizard heeft in opdracht van de ANWB 3000 ouders en kinderen (7 t/m 17 jaar) gevraagd naar hun mening en gedrag rondom het gebruik van fietsverlichting. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de kinderen niet altijd met verlichting rijdt. Veel van de ondervraagde ouders maken zich hier zorgen over. Maar een op de vier ouders heeft zijn eigen fietsverlichting ook niet op orde, terwijl zij wel aangeven zich bewust te zijn van hun voorbeeldfunctie.

Vergeten!

Ruim de helft van de kinderen waarvan de fietsverlichting niet goed werkt, geeft hiervoor als belangrijkste reden dat zij simpelweg vergeten om de batterij van de verlichting te vervangen. Dit is vaker het geval naarmate kinderen ouder zijn. Voor een vijfde van de kinderen geldt dat de verlichting kapot is. Onder ouders is een vergelijkbaar beeld zichtbaar; ook zij noemen als belangrijkste reden te vergeten de batterij van de verlichting te vervangen.

Minder aandacht voor pubers

Waarschuwingen van ouders om fietsverlichting aan te zetten neemt af bij oudere kinderen. Zeven op de tien ouders met kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 jaar, vragen hun kind om de fietsverlichting aan te zetten en/of te controleren voordat hij of zij op de fiets vertrekt. Vier op de tien zeggen dit zelfs altijd te doen. De frequentie waarmee ouders hun kinderen hiervoor waarschuwen neemt af naarmate de kinderen ouder zijn.

Samenwerking met KNHB en Politie

Nu het weer eerder donker wordt en het nieuwe sportseizoen is gestart, benadrukt de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) het belang van goede fietsverlichting. Ze adviseren alle hockeyverenigingen dan ook om een tag te plaatsen om zo hun leden eraan te helpen herinneren hun licht aan te zetten op de fiets.

Ook zetten alle 3.000 wijkagenten in Nederland zich in voor de fietsverlichtingsactie. De komende weken gaan ze in hun eigen wijk op pad om tags te zetten om daarmee buurtbewoners er aan te herinneren hun licht aan te zetten.

ANWB Fietsverlichtsactie: tag je mee?

Met goede fietsverlichting neemt de kans op een aanrijding met 20% af. Om ervoor te zorgen dat jong en oud hun licht wel aanzetten organiseert de ANWB haar jaarlijkse Fietsverlichtingsactie. 

Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Bestel een gratis pakket met spuitkrijt en een sjabloon waarmee tags met de boodschap: ‘Zet je licht aan’ op de fietspaden kunnen worden aangebracht.

Meer informatie en tagpakket bestellen 

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.