Iedereen kan een elektrische fiets leasen

Private fietslease: als particulier een e-bike leasen

Nee, een leasefiets is niet alleen om naar je werk te fietsen. Ook voor scholieren en vakantiefietsers kan een leasefiets uitkomst bieden. Drie voorbeelden.


Private leasefiets voor forenzen

Op de fiets naar kantoor biedt talloze voordelen. Het is gezond, je bespaart geld én tijd door het vermijden van files. Zeker met de komst van de elektrische fiets is fietsen een serieus alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Als fietsforens heb je het voordeel om zakelijk een e-bike te kunnen leasen, maar nog niet elke werkgever biedt deze optie aan. Wil je toch fietsforenzen? Dan kun je natuurlijk zelf een e-bike kopen óf privé een elektrische fiets leasen. 

Zakelijk leasen of private leasen?

Ook als je werkgever wél de optie geeft om een fiets via het werk te leasen, kan private leasen voordeliger zijn. Als je op dit moment kilometervergoeding ontvangt, dan komt die bij een leasefiets via het werk te vervallen. Leg de kilometervergoeding die je krijgt dus eens naast de tarieven voor private fietslease en kijk wat voor jou de voordeligste optie is. Vergeet dan ook niet de bijtelling van een leasefiets van het werk mee te nemen in je berekening.

Lees meer over zakelijk leasen: nieuwe 2020 fietslease-regeling.

Private leasefiets voor scholieren

Wanneer kinderen de overstap maken van basisschool naar middelbare school, kan dat zomaar een flinke fietstocht tot gevolg hebben. Vooral buiten het stedelijke gebied komt het voor dat scholieren op meer dan 20 kilometer afstand wonen van hun middelbare school. Mogelijke vervoersmiddelen zijn het OV, de scooter bij 16 jaar en ouder en de fiets, met of zonder trapondersteuning. Ook dan heb je de keuze tussen: kopen of private leasen.

Rekenvoorbeeld: is fietslease echt voordeliger?

Bij de ANWB kun je een elektrische fiets private leasen vanaf 59,95 euro per maand. Kijken we vervolgens naar het minimum aantal verplichte lesdagen in het voortgezet onderwijs (189 dagen per jaar), dan moeten scholieren per maand minimaal 15,75 dagen per maand naar school. Dat betekent dat een elektrische fiets al een voordeligere optie is wanneer je per dag meer dan 4,05 euro kwijt bent aan OV-kosten. Doorgaans ligt dit drempelbedrag nog lager omdat scholieren veel meer dagen aanwezig moeten zijn op hun middelbare school. Ook ten opzichte van een scooter wint de elektrische fiets het wanneer je aanschaf, verzekering, brandstof en afschrijving bij elkaar op gaat tellen.

Schoolfiets leasen: 6 redenen

  • De e-bike is minder prijzig dan dagelijks met het OV moeten reizen.
  • De e-bike is gezonder dan een scooter.
  • De e-bike kent geen minimumleeftijd.
  • Onderhoudskosten en schadekosten (aan bijv. de accu) zijn bij het maandbedrag inbegrepen. Handig, want schoolfietsen hebben nogal wat te verduren.
  • Verzekerd tegen diefstal - handig in de fietsenstalling op school -.
  • Bij fietspech helpt de Wegenwacht jouw kind weer op weg.

Private leasefiets voor recreatiegebruik

Als de elektrische fiets zich uitstekend leent voor woon-werkverkeer en school kilometers, dan is diezelfde elektrische fiets natuurlijk ook een uitkomst als je graag lange fietstochten maakt en een extra zetje in de rug kunt gebruiken. Een goede accu, waarmee je flinke afstanden kunt afleggen, is belangrijk. Dat kan een flinke investering betekenen, zeker als je beiden besluit voor een elektrische fiets te gaan. Dat zou een uitgave van 3000 tot 4000 euro kunnen betekenen. Als het niet mogelijk is dit grote bedrag in één keer neer te leggen, kan private fietslease uitkomst bieden.

Recreatieve e-bike leasen: 4 redenen

  • Verzekerd van pechhulp onderweg.
  • Verzekerd tegen diefstal.
  • Altijd een goedwerkende accu.
  • Na de contractjaren kies je weer een nieuwe e-bike uit, zo hoef je geen rekening te houden met afschrijving, ondanks veelvuldig gebruik.

Meer weten? We hebben alle belangrijke verschillen tussen het kopen of private leasen van een elektrische fiets op een rij gezet.

Speciaal voor jou geselecteerd