Een fiets leasen, ook voor particulieren?

Private fietslease: als particulier een elektrische fiets leasen

De fietslease regeling die 1 januari 2020 van kracht is gegaan, brengt fiscale voordelen voor fietslease via het werk. Daarmee wordt nog weleens vergeten dat een elektrische fiets leasen ook voor particulieren aantrekkelijk kan zijn. Ook als je hem voor woon-werkverkeer gebruikt. We geven drie voorbeelden.

Private leasefiets voor forenzen

Niet iedere werkgever geeft de optie om via het werk een elektrische fiets te leasen, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt forenzen op een elektrische fiets. Vooral als je op een afstand van je werk woont die net te lang is voor een normale fiets, kan een elektrische fiets een gezond en snel (geen files!) alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer. Private leasen van een elektrische fiets kan dan een heel interessante en voordelige optie zijn. Maar wat is dat eigenlijk, fietslease?

Ook als je werkgever wél de optie geeft om een fiets via het werk te leasen, kan private leasen voordeliger zijn. Als je nu een kilometervergoeding krijgt, dan komt die bij een leasefiets via het werk te vervallen. Leg de kilometervergoeding die je krijgt dus eens naast de tarieven voor private fietslease en kijk wat voor jou de voordeligste optie is. Vergeet dan ook niet de bijtelling van een leasefiets van het werk mee te nemen in je berekening. Om je te helpen hebben we alle informatie over de nieuwe 2020 fietslease-regeling voor je op een rijgezet. 

Private leasefiets voor scholieren

Bijna iedereen heeft wel een basisschool in de buurt, maar wanneer je kinderen naar de middelbare school gaan, kan dat zomaar een flinke fietstocht betekenen. Vooral buiten het stedelijke gebied komt het voor dat scholieren op meer dan twintig kilometer afstand wonen van hun middelbare school. Dat betekent een flinke fietstocht of reis per OV en –als ze 16 worden– wellicht een scooter. Of een elektrische fiets natuurlijk, want die biedt een hoop voordelen ten opzichte van de genoemde alternatieven. En dan kan private lease van een elektrische fiets een uitkomst zijn.

Met de elektrische fiets naar school is gezonder dan met de scooter of het openbaar vervoer reizen. Met de e-bike ben je, ondanks de trapondersteuning, namelijk lekker in beweging. Daarbij mag de elektrische fiets door iedereen bereden worden, van brugklas tot eindexamenjaar. Er is geen minimumleeftijd vastgesteld. In tegenstelling tot de scooter, waar je minstens 16 voor moet zijn. Tel maar uit, eer je die mag rijden heb je al drie of vier jaar fietsen of busreizen achter de rug. 

Rekenvoorbeeld: is fietslease voordeliger?

Bij de ANWB kun je een elektrische fiets private leasen vanaf 63,73 euro per maand. Kijken we vervolgens naar het minimumaantal verplichte lesdagen in het voortgezet onderwijs (189 dagen per jaar), dan moeten scholieren per maand minimaal 15,75 dagen per maand naar school. Dat betekent dat een elektrische fiets al een voordeligere optie is wanneer je per dag meer dan 4,05 euro kwijt bent aan OV-kosten. Doorgaans ligt dit drempelbedrag nog lager omdat scholieren veel meer dagen aanwezig moeten zijn op hun middelbare school. Ook ten opzichte van een scooter wint de elektrische fiets het wanneer je aanschaf, verzekering, brandstof en afschrijving bij elkaar op gaat tellen. Daar komt nog bij dat de elektrische leasefiets voor het maandbedrag ook verzekerd is tegen schade (denk aan accuproblemen na een val) en diefstal verzekerd is -handig in de fietsenstalling op school- en je bij een lekke band of andere pech weer op weg geholpen wordt door de Wegenwacht.

Private leasefiets voor recreatiegebruik

Hoewel een elektrische fiets zich uitstekend leent voor woon-werkverkeer, een rit die je anders misschien met de auto zou doen, is diezelfde elektrische fiets natuurlijk ook een uitkomst als je graag lange fietstochten maakt en soms een extra zetje in de rug kunt gebruiken. In zo'n geval wil je wel een elektrische fiets met een goede accu, waarmee je flinke afstanden kunt afleggen. Dat kan een flinke investering zijn, zeker als je beiden besluit voor een elektrische fiets te gaan. Dat zou een uitgave van 3000 tot 4000 euro kunnen betekenen. Privé een elektrische fiets leasen kan een uitkomst zijn om niet dit grote bedrag in één keer neer te moeten leggen. Je betaalt  een vast bedrag per maand, waar onderhoud, verzekering en pechhulp bij inbegrepen zijn.

Meer weten? We hebben alle belangrijke verschillen tussen het kopen of private leasen van een elektrische fiets op een rij gezet. 

Speciaal voor jou geselecteerd