Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Actieradius elektrische fietsen

Zes factoren die de actieradius beïnvloeden

Hoeveel kilometer je kunt fietsen op je e-bike is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn vooral externe factoren zoals het weer, maar ook de capaciteit van de fietsaccu is van invloed. Hoe groter de capaciteit van de fietsaccu, hoe verder je kunt fietsen.

De actieradius die bij fietsaccu's wordt aangegeven, geldt wanneer je onder ideale omstandigheden fietst. Het kan dus goed zijn dat je het aangegeven aantal kilometer niet haalt. Onderstaande factoren hebben allemaal invloed op hoe ver je kunt fietsen met je e-bike.

Factoren die van invloed zijn op de actieradius

1. Weersomstandigheden

Het weer is van grote invloed op de actieradius van elektrische fietsen. Ook al hebben we zelf geen invloed op het weer, toch zijn de volgende punten belangrijk:

  • Wind
    Met (veel) tegenwind moet de e-bike veel kracht leveren wat veel energie vraagt van de accu. Hierdoor is de accu sneller leeg.
  • Temperatuur
    De accutechnologie in de fietsaccu, lithium-ion, presteert het beste in temperaturen tussen 20 en 25 graden Celsius. Is het warmer of kouder, dan neemt de actieradius af. In Nederland is met name de temperatuur onder de 20 graden van grote invloed. De actieradius neemt bij een buitentemperatuur van 10 graden zo'n 10% af en als het rond het vriespunt is (0 graden) is dat al 20%. Dit merk je dus direct in het aantal kilometer dat je kunt fietsen.

2. Ondersteuning

De trapondersteuning waarin je fietst heeft veel invloed op de actieradius. Hoe meer je wordt ondersteund tijdens het fietsen, hoe minder kilometers je kunt afleggen.

3. Bandenspanning

Net zoals je zelf makkelijker fietst met goed opgepompte banden, zo geldt dit ook voor de kracht die de motor van je e-bike moet leveren. Met goed opgepompte banden hoeft de motor minder kracht te leveren. Dit kost minder energie waardoor je een langere afstand kunt afleggen.

4. Gewicht

Hoe hoger het gewicht, hoe lager de actieradius van de e-bike. Denk hierbij aan het gewicht van de fiets, de berijder én de bagage.

5. Schakelgedrag

Actief schakelen vergroot de actieradius. Door de juiste versnelling te kiezen, lever je zelf de maximale kracht met de minste inspanning. Bijvoorbeeld wegfietsen in een lage versnelling. Dan hoeft de motor minder kracht te leveren wat resulteert in een lager energieverbruik.

6. Type wegdek / terrein

Een onverhard wegdek leidt tot een lagere actieradius. Ook een fietstocht met veel heuvels kost meer energie en zorgt voor een lagere actieradius.

Actieradius loopt snel terug

Als het aantal kilometers dat je met behulp van trapondersteuning kunt afleggen snel afneemt, dan is de kans groot dat de accu kapot aan het gaan is. In plaats van een hele nieuwe e-bike kun je ook alleen de accu vervangen.

Zie ook: Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!