De voordelen van een fietsnavigatie

Wat voor fietscomputer kies jij?

Als fietser zul je in dit land vol routeborden niet gauw verdwalen. Toch kan een gps een hulpmiddel zijn tijdens de fietstochten. Zo’n apparaat weet altijd waar je bent, hoe snel je je verplaatst en in welke richting je moet fietsen voor de juiste weg. 

Voordelen fietscomputer met navigatie

Niet alleen weet je met een gps waar je bent, je hebt ook de zekerheid dat je altijd je auto of hotel terug zult kunnen vinden. Bovendien kan de gps je helpen de mooiste routes over mooie rustige wegen en vrijliggende fietspaden te vinden. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Daarnaast is het handige van zo’n gps dat je altijd weet hoelang je rit nog gaat duren. En dat je, bijvoorbeeld als het weer omslaat, ook kunt besluiten de route wat in te korten.

Welke fiets gps-toestellen zijn er?

Gps-merken zijn bijvoorbeeld Mio, Bryton en Teasi One, maar met kop en schouders de meestgebruikte is Garmin. Deze toestellen zijn vrijwel allemaal waterdicht, goed afleesbaar in zonlicht en hebben een lange acculevensduur. Ideaal zijn de toestellen waar verwisselbare batterijen in kunnen, vooral voor de langeafstandsfietser. Gaat het om basisgebruik, eenvoudig en puur met betrekking tot de fiets, dan zijn ze allemaal van vergelijkbare kwaliteit. Garmin heeft vooral extra mogelijkheden voor het zelf maken en manipuleren van routes en kent de meest actuele kaarten.

Het is goed om te weten dat de belangrijkste gps-functies niet beter werken bij dure modellen, maar dat je betaalt voor de extra’s: digitaal kompas, ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, groter gebruiks- en bedieningsgemak, kleurenscherm, et cetera.

Bekijk de modellen in de webwinkel

Welke kaarten zijn er?

Kaarten zijn erg belangrijk: alleen ‘vermijd snelwegen’ is immers onvoldoende. Je wilt ook niet N-wegen worden opgestuurd. Sterker: juist de vrijliggende fietspaden moeten op de kaart staan, en liefst moet het toestel daar ook nog eens automatisch de voorkeur aan geven!

Open Street Map

Kaarten in de fietstoestellen zijn meestal gebaseerd op de zogenaamde Open Street Map. Voor de Garmin-toestellen kun je een dergelijke kaart gratis downloaden via openfietsmap.nl.

Als je de juiste instellingen gebruikt, komt er met die kaart automatisch een prachtige route uit. Let op: een mooie route kan ook een flinke omweg zijn. Voordeel voor sommigen, nadeel voor anderen.

Vooraf ingestelde routekaarten

Bij de meeste fietsnavigaties krijg je vooraf ingestelde routekaarten. Ontdek jouw omgeving op een andere manier dankzij deze kaarten. Met dit soort fiets- en wegenkaarten kun je onmiddellijk de weg op.

Hoe kom ik aan mijn gpx-routes?

Met de juiste kaart kan je toestel zelf een mooie fietsroute berekenen. Maar je kunt ook tochten op de computer voorbereiden of kant-en-klare routes van internet halen. Er zijn op internet inmiddels zo’n 3 miljoen (!) fietsroutes gratis te downloaden. Op mrgps.nl vind je een hele lijst met routewebsites. Ook binnen de ANWB Fietsknooppuntenplanner heb je de mogelijkheid om gpx-bestanden te downloaden.

Hoe ingewikkeld is het?

Eerlijk is eerlijk: het is wat ingewikkelder dan de TomTom in de auto, juist omdat er zo veel extra mogelijkheden zijn. Je zult het echt even moeten leren. Heb je eenmaal wat routine, dan gaat het als vanzelf.

Kan fietsnavigatie ook met een smartphone?

Ook de meeste smartphones beschikken over gps en er zijn veel fietsnavigatie-apps waarmee je routes kunt maken en rijden. Bevestig met een speciale houder je smartphone aan je stuur en rijden maar! Het is goed om te weten dat een smartphone ten opzichte van een gps-apparaat een kortere acculevensduur heeft. Voor langere ritten is het vaak nodig om je telefoon opnieuw op te kunnen laden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een powerbank, die je makkelijk meeneemt.

Bekijk telefoonhouders in de webwinkel

Zin om op de fiets te springen? Laat je inspireren door de leukste fietsroutes in Nederland.

Fietsroutes in Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd