5 tips voor een zorgeloze fietszomer
Deze fietsaccessoires zijn onmisbaar
Het fietsseizoen is in volle gang: dé perfecte tijd om op de fiets te stappen en van het mooie weer te genieten. We geven je tips voor een veilige, comfortabele fietstocht en tippen de beste fietsaccessoires.
1. Plan je fietsroute vooraf
Een fijne fietstocht begint met een goede voorbereiding. Het is handig om je route te plannen voordat je op je de fiets stapt. Gebruik een fietsroute-app zoals Strava, Komoot of de ANWB Eropuit app. Je kunt kiezen uit meer dan 200 kant-en-klare fietsroutes of laat je inspireren met deze zomerse routes! Of je stippelt je eigen rondje uit via de fietsknooppuntenplanner. Voor fietstochten verder van huis biedt een fietsendrager uitkomst. Zo kom je nog eens ergens! Bekijk hier de ANWB Fietsendragertest van 2025.
Ook handig: een stevige telefoonhouder die je op het stuur kunt klemmen. Zo heb je je handen vrij en kan je ongestoord fietsen en de navigatie volgen.
Liever een route op papier uitzoeken? In ‘De mooiste e-bike routes van Nederland’ kan je kiezen uit 100 fietsroutes, speciaal voor elektrische fietsen. Routes van 40 tot 85 kilometer met knooppunten, gezellige rustpunten, bezienswaardigheden, kaarten en persoonlijke tips.
2. Kies voor ademende kleding
Trek prettig zittende en lichte kleding aan van ademende stoffen zoals polyester of nylon. Deze materialen voeren zweet sneller af en laten je huid ademen. Een stuk comfortabeler met hoge temperaturen!
Voor fanatieke fietsers is een fietsbroek het overwegen waard. Door het warme weer ga je sneller zweten en heb je meer kans op zadelpijn en schuurplekken. Verleden tijd met een comfortabele en ergonomische fietsbroek!
Ook in de fietstas: een zomerjas. Deze beschermt je tegen wind en onverwachte regenbuien - ideaal voor veranderlijke zomerse weersomstandigheden. Kies voor een lichte en opvouwbare variant zodat je ‘m makkelijk kunt meenemen.
3. Bescherm jezelf tegen de zon
Denk aan het dragen van zonnebrandcrème, een zonnebril en een pet. Dit voorkomt verbranding en beschermt je ogen tegen het felle licht en uv-straling. En vergeet niet: je kunt ook verbranden als het bewolkt is.
4. Neem genoeg eten en drinken mee
Op warme dagen verlies je meer vocht en zweet je meer. Las daarom genoeg pauzes in en drink genoeg water om gehydrateerd te blijven. Neem bijvoorbeeld een waterfles mee. Stop voor vertrek ijsblokjes in de fles om je water lekker lang koud te houden. Ook fijn voor onderweg: op steeds meer plekken in Nederland vind je gratis watertappunten.
Kies in plaats van een rugtas voor een enkele stevige fietstas. Zo houd je je rug vrij en kan je lekker doortrappen zonder te zweten. Tijdens een pitstop klik je de fietstas eenvoudig van je bagagedrager en neem je ‘m makkelijk met je mee.
5. Veilig en onbezorgd onderweg
Voor je eigen veiligheid is een fietshelm geen overbodige luxe. Je vindt ze tegenwoordig in allerlei soorten, maten en stijlen. Kies er eentje met goede ventilatiegaten om je hoofd koel te houden, zelfs op de heetste dagen. Voeg reflecterende elementen toe aan je fiets en kleding om ervoor te zorgen dat je ook bij zonsopgang of zonsondergang goed zichtbaar bent.
Pech onderweg?
Zoek als het even kan een beschut plekje en schakel de Wegenwacht in. Dit kan telefonisch of via de Onderweg app. Het is daarom handig om te zorgen dat je telefoon goed opgeladen is en je eventueel een powerbank bij je hebt.
De Wegenwacht komt je overal helpen, in heel Nederland en België. Dan fiets je zo weer verder. Mocht het onverhoopt een keer niet lukken om je fiets ter plekke te repareren, dan wordt er gezorgd dat je op bestemming of bij een fietsenmaker komt.
E-bike in de zomer: hier moet je op letten
Fiets je op een e-bike? Pas dan op dat de accu geen zonnesteek oploopt. Deze presteert namelijk minder goed minder bij temperaturen boven de 25 graden. Wil je toch de e-bike pakken?
- Zorg ervoor dat je de fiets in de schaduw parkeert
- Verwijder de accu, indien mogelijk, om oververhitting te voorkomen
- Berg je fietsaccu op in een handige accutas die bestand is tegen hoge temperaturen
- Wacht met opladen totdat de accu weer op normale temperatuur is en doe dit op een koele plek.
Misschien vind je dit ook interessant: