Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan occasion kopen

Vraag gesteld door op 29 februari 2020

Bij Filip Caravans staat een Fendt Saphir 510TK 2005 voor € 7950 te koop. De prijs lijkt me redelijk. Het bedrijf is Focwa gecertificeerd en heeft RDW erkenning, zegt dit iets over de betrouwbaarheid? Hoe weet ik of ik een veilige (ook qua gasinstallatie) caravan koop? Bestaat er nog een soort van algemene garantie of is het mijn probleem als ie door zijn hoeven zakt na aflevering?

Ik wil hem op een seizoensplaats gebruiken en ze kunnen ‘m ook ter plekke afleveren. Is het redelijk dat je binnen een week het hele aankoopbedrag betaalt en dat ie daarna een paar weken bij hun blijft staan, totdat ze ‘m op Texel afleveren. Het risico van het transport, ligt dat dan bij hen? Hoor het graag.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan op het oog die staat bij een RDW erkend en FOCWA gecertificeerd bedrijf.

RDW erkend wil zeggen dat dit bedrijf bijvoorbeeld direct de caravan op uw naam kan overschrijven. Deze erkenning zegt niets over de betrouwbaarheid van de caravan of de verkopende partij.

Een FOCWA erkenning heeft met name betrekking op de reparatie van schades. Aangesloten bedrijven moeten bijvoorbeeld 4 jaar garantie geven op uitgevoerde werkzaamheden en kan beroep gedaan worden op een geschillencommissie als u er na een geschil met het bedrijf, niet uit komt.

Wel bieden sommige aangesloten FOCWA bedrijven een PACK keuring aan. Voor caravans bestaat er geen verplichte APK. Deze keuring voorziet in een controle van bijvoorbeeld het chassis, de remmen, verlichting etc. Niet alle bedrijven mogen deze keuring uitvoeren De keurmeester moet daarvoor een speciale opleiding volgen. Maar wettelijk gezien kunt u nergens aanspraak op maken.

U kunt hier lezen wat uw mogelijkheden zijn, als de caravan die u koopt, letterlijk door zijn hoeven zou zakken.

Voor wat betreft het transport, de verkopende partij zal verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor eventuele schade die ontstaat voordat de caravan bij u op Texel afgeleverd wordt.

Op het moment dat u het aankoopbedrag voldaan heeft, kan de caravan al op uw naam gesteld worden. Tot dat de caravan bij u afgeleverd is zal er dan sprake zijn van een stallingsovereenkomst.

Om onduidelijkheden te voorkomen, is het altijd verstandig om op papier te zetten wat u met de verkopende partij afspreekt en binnen welke termijn de caravan afgeleverd kan worden. Dit voorkomt onduidelijkheden achteraf.

U kunt ook altijd nog een onafhankelijke keuring overwegen voor de aankoop.