Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gaat bij gelijkwaardige kruisingen doorgaand verkeer op dezelfde weg boven verkeer van rechts?

Vraag gesteld door Koning op 3 oktober 2016

Op Facebook hebben we een discussie over de voorrangregels bij gelijkwaardige kruisingen. Eén auto wil rechtdoor en twee slaan linksaf (grote bocht). Bij de auto die rechtdoor wil op dezelfde weg komt een auto van rechts die linksaf wil. Tegelijkertijd komt er een tegemoetkomende auto, gezien vanuit de auto die rechtdoor wil, die ook linksaf wil slaan. Heeft doorgaand verkeer op dezelfde weg voorrang boven verkeer van rechts? Waar staat dit vermeld in het RVV?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt wie er voorrang heeft in de door u omschreven situatie. Als ik het goed heb begrepen, is de situatie als volgt:

  • A heeft voorrang op C
  • B heeft voorrang op A
  • C heeft voorrang op B

In dit geval hangt het dus af van de feitelijke situatie, wie wat en op welk moment doet, omdat elke auto voorrang heeft op een andere.

 


***

 

 

 

Reactie van Koning:
Bedankt voor uw snelle reactie. Maar wie mag er nu als eerste? De discussie op Facebook gaat erover dat er mensen beweren dat doorgaand verkeer op dezelfde weg voorgaat op verkeer dat van rechts komt. Stel dus dat iedereen tegelijk optrekt, geeft natuurlijk veel blikschade, wie staat in het gelijk? Naar mijn mening zou C als eerste mogen omdat deze geen voorrang hoeft te verlenen aan verkeer van rechts. Daarna B, omdat deze ten opzichte van A van rechts komt. Als laatste mag A zijn weg vervolgen.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
Het punt is dat het er vanaf hangt op welk moment de auto's het kruispunt bereiken. Wie er in het gelijk staat bij een algehele botsing hangt af van alle omstandigheden van het geval. Er staat niet in de wet beschreven dat bij deze verkeerssituatie auto C voorrang heeft omdat er geen voorrang aan rechts hoeft te worden verleend.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Koning:
Jammer, dat er nog steeds geen duidelijkheid kan worden gegeven. Er ontstaat nl. behoorlijk wat irritatie op deze drukke kruising in het centrum van het dorp. Het is bovendien een 30 km zone.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
Wellicht is het een optie dit aan te geven bij uw gemeente met het verzoek de voorrang te regelen met verkeerstekens zoals bijvoorbeeld haaientanden.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Pike:
Voorrangsregels hebben ook nog een volgorde.
De regel rechts heeft voorrang gaat voor op de regel van rechtdoorgaand verkeer.
In dit geval moet auto C dus voorrang verlenen aan auto A.
Omdat C nu voorrang moet verlenen aan A blijft B over.
B krijgt dus voorrang van B en C.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Yda Matthijssen:
In het RVV staan verschillende voorrangsregels zoals: rechts heeft voorrang, recht doorgaand verkeer heeft voorrang op afslaand verkeer en bij het uitvoeren van bijzondere manoeuvres heeft al het overige verkeer voorrang. In het RVV staat geen rangorde van deze voorrangsregels. Dus in het geval dat alle voertuigen in de tekening gelijktijdig bij de kruising aankomen, is het niet zo dat een van de voertuigen meer voorrang heeft dan de andere voertuigen.

 

 

De bepalingen over voorrang zijn te vinden in de artikelen 15, 18 en 54 van het RVV.