Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijverbod + boete Duitsland

Vraag gesteld door Tibor013 op 15 augustus 2018

Eind april een overtreding begaan in Duitsland (rijden onder invloed cannabis), hierop 150 euro borg betaald en 12 uur rijontzegging gekregen. Vrijwillig bloed afgestaan waarna ik na 3 tot 4 weken bericht zou krijgen. Nu ben ik op vakantie in Hongarije, met de auto, en krijg op het thuisadres in NL een ongedateerde brief van de Duitse autoriteiten. Hierin (wat ik ervan begrijp) staat dat ik een boete moet betalen plus een maand rijverbod heb. Moet dan ook mijn rijbewijs binnen twee weken inleveren (wat ik er zover van begrijp). Hieraan wil ik best voldoen maar moet ook mijn gezin (incl. hond) nog thuis kunnen brengen. Hoe pak ik dit aan? Kan ik nog gewoon naar NL rijden? Kan aantonen dat ik niet thuis was op moment dat de brief binnen kwam. Kan ik uitstel krijgen? Graag advies!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen, vanwege het rijden onder invloed van cannabis (THC-sporen blijven langdurig na gebruik cannabis in het bloed)). Naast een geldboete is er tevens een rijverbod voor den duur van een maand opgelegd. Over het opgelegde rijverbod heeft u een aantal vragen.

Ingangsdatum rijverbod
Normaliter heeft u bij een opgelegd rijverbod uiterlijk vier maanden de gelegenheid ( vier-Monatsfrist) om het rijverbod in te laten gaan. Ik raad u derhalve aan de brief nogmaals goed te lezen en zonodig via Google Translatie te vertalen.

Indien u niet binnen het aangegeven tijdsbestek het rijbewijs niet opstuurt of laat aantekenen bij een Bussgeldstelle in Duitsland, zal men u hiervoor een geldboete opleggen en u alsnog sommeren medewerking te verlenen.

Op de terugweg naar huis zou u bij een willekeurige Bussgeldstelle in Duitsland (bijvoorbeeld in Kleve) kunnen gaan om het rijverbod de volgende dag in te laten gaan. Het rijverbod geldt alleen voor Duitsland.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.