Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vaker wandelen langs akkers en weilanden

7 mei 2024 ANWB en Wandelnet: start een Nationale Boerenlandpadenregeling

Wandelen door het boerenland, langs de randen van akkers, weilanden en polders. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan recreatieve ruimte in Nederland. Daarom zetten de ANWB en Wandelnet zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling.


Wandelmogelijkheden verruimen

Terwijl de openstelling van natuurgebieden voor recreanten steeds meer onder druk komt te staan, zou boerenland de wandelmogelijkheden juist kunnen verruimen. Maar de meeste eigenaren of beheerders van boerenland weren momenteel wandelaars uit zorg voor hun vee en akkers.

Tweederde

Uit onderzoek van de ANWB en Wandelnet blijkt dat tweederde van de ANWB-leden (65%) best zou willen wandelen over de randen van akkers, weilanden en polderlandschap. Kwaliteiten van het boerenland die met name worden gewaardeerd zijn de variatie, de rust en weidsheid en de typisch Nederlandse karakteristieken van het landelijk gebied. Maar slechts 25% wandelt regelmatig over deze wandelpaden. 

De wandelaar is bereid te betalen

52% van staat positief tegenover een vergoeding voor boeren voor het openstellen van hun land, mits er voldoende wandelvoorzieningen zijn. 43% is bereid een bedrag te betalen tussen de 0,50 en 2,50 euro. Daardoor voelt de wandelaar zich welkom en is het duidelijk wat wel en wat niet mag. Wandelaars zien een vergoeding vooral als een compensatie voor toegang tot het land, een verzekering voor de eigenaar en een tegemoetkoming in de onderhoudskosten. 

Landelijke regeling

Een nationale regeling zou boeren ontzorgen en het mogelijk maken om langdurige overeenkomsten te sluiten. ANWB en Wandelnet: ‘Met een landelijke regeling creëer je zekerheid voor de boer en voor de wandelaar. Toegang tot landelijk gebied is momenteel in iedere provincie anders geregeld.’

Uit onderzoek blijkt

  • 68% van de wandelaars vindt dat honden aangelijnd moeten zijn als je wandelt door het boerenland. 
  • Voor 1 op de 3 (34%) wandelaars ligt het boerenland op maximaal 5 minuten afstand.
  • 36% van de wandelaars wil in de toekomst vaker door het boerenland lopen.

Het rapport ‘Veel potentie voor wandelen door het boerenland’ is hieronder als PDF te downloaden.
 

De ANWB zet zich sinds haar oprichting in voor recreanten en werkt samen met Wandelnet en andere organisaties om landelijke gebieden beter toegankelijk te maken voor mensen die erop uit willen. Sinds corona is nogmaals gebleken hoe belangrijk het is om erop uit te trekken.