Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wereldplekken in Nederland

In een dag Japan ontdekken en een paar dagen later een weekend weg naar de Sahara. Daar hoef je dus helemaal niet ver voor te vliegen. Deze en andere wereldplekken vind je ‘gewoon’ in Nederland.

Kersenbloesem in het Amsterdamse bos, foto Getty Images

Voor iedereen die duurzaam dichtbij wil blijven, maar toch de wereld wil ontdekken. Voor die mensen is het boek Werelds Nederland verschenen. Met bezienswaardigheden, city trips en andere activiteiten op plekken die je het gevoel geven dat je bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland bent, of in Argentinië of Egypte. Wij hebben vier verre uithoeken van de wereld voor je uitgelicht. 

1. Kersenbloesems, roze en zacht als die in Japan

Zuid-Holland, Noord-Holland, Drenthe, Friesland

Een goed begin om een gevoel bij Japan te krijgen, is een bezoek aan de Japanse tuin in het Haagse park Clingendael. Met als eyecatchers de planten en bomen, bruggetjes, priëlen en lantaarns van steen. Vooral in het voorjaar explodeert de mysterieuze tuin aan kleurenpracht van azalea’s.

Ook een lust voor het oog zijn de Kersenbloesems in het Amsterdamse Bos. Je struikelt ergens eind maart of begin april op Instagram bijna over de foto’s van het cirkelvormige Bloesempark, maar het is dan ook het ultieme lentegevoel: de zachtroze bloesem die zo mooi afsteekt tegen een voorjaarsblauwe lucht.

Japanse kunst en traditie

Nog meer Japan in het SieboldHuis in Leiden. Hier zie je duizenden Japanse voorwerpen die arts Philipp Franz von Siebold in het begin van de 19de eeuw in Japan ontving als betaling van patiënten. De collectie omvat onder meer oude landkaarten, bijzondere prenten en traditionele kleding.

Over Japanse traditie gesproken: als je duizend origamikraanvogels vouwt, worden je wensen vervuld. Mocht je je aan deze klus willen wijden, doe dan alvast inspiratie op in het voor- of najaar in het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland: de stop-over van kraanvogels tussen Zuid-Europa en Scandinavië of andersom.

Surfers op Scheveningen, foto Getty Images
 

2. Schapen scheren en surfen alsof je in Oceanië bent

Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Noordzeekust

Nieuw-Zeeland en Texel hebben als gemene deler dat het allebei schapeneilanden zijn. Schapen moeten geschoren worden en dat is precies wat zo leuk is om tijdens de schaapscheerdag in juni te doen. Meteen een workshop vilten meepakken of – als het uitkomt – een stukje meelopen tijdens een werkdag van de schaapsherder.

Wie denkt dat kiwi’s alleen in Nieuw-Zeeland groeien, heeft het mis. In ons eigen Bunnik kweekt boerderij en landwinkel Nieuw Slagmaat naast kersen, pruimen, appels, peren en pompoenen, ook kiwi’s. Oogst? November!

Zeepaardjes in Zeeland

Surf dudes, naar Australië afreizen is helemaal niet nodig. Doorgewinterde surfers weten dit: Brouwersdam, Wijk aan Zee, Texel, Makkum en Scheveningen kennen een grote surfscene. Ja, oké, als de wind goed staat. Maar dan gaat het ook meteen los. Wie het echte werk wil leren, neemt les bij Ozlines Surfschool: gerund door een Australiër die het klappen van het zeil kent.

In het Nederlandse water zie je natuurlijk niet zoveel moois als op het Great Barrier Reef. Maar in de Zeeuwse wateren is duiken ook een coole (en koele) ervaring. Goed kijken en je ontdekt toch meer moois dan je misschien voor mogelijk hield. Vissen, kreeften, sepia’s en ja, ook zeepaardjes. Of sorry, sea horses.

foto Getty Images
 

3. Zuid-Amerikaanse mystiek en exotica

Friesland, Zuid-Holland, Gelderland

In het Friese Mildam liet kunstenaar Louis le Roys kilo’s restmateriaal steen bezorgen. Hij stapelde en stapelde en dat doen vrijwilligers sinds zijn dood nog altijd. De natuur neemt de overhand tussen de bouwwerken-zonder-cement, precies zoals hij voor ogen had. Inmiddels waan je je in het bos tussen de diepverscholen ruïnes van het Mexicaanse Palenque en heeft de Ecokathedraal een mystiek- en mindful-sfeertje.

Mooi roze, statig en sierlijk tegelijk, maar ook symbolisch voor Caraïbische sferen én temperaturen: flamingo’s. Goed nieuws, vanaf de dijk bij Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee is de kans groot dat je ergens tussen begin september en eind april de exotische waadvogel kunt zien.

Argentijnse wijn, Black Angus en tango

Je denkt niet meteen aan Argentinië en wijn als je het over de Veluwe hebt. Maar als je eenmaal op Landgoed de Salentein in Nijkerk bent geweest, is dat beeld voorgoed veranderd. De eigenaar van het pand waar hij eerder kantoor hield, raakte tijdens zijn reis zó in de ban van het land, dat hij een wijnhuis met wijngaarden startte. Inmiddels is er ook een veeteeltbedrijf met Salentein Black Angus-runderen. In het wijnhuis, pardon, de Bodega kun je ook heerlijk dineren. En voor een feestje huur je de hele boel af.

Passie en tango, je noemt het in een adem. Van Buenos Aires naar Arnhem is het slechts een kleine danspas bij Flor de Fango. ’s Zomers organiseert deze stichting straattangosalons waar je welkom bent mits je een kaartje hebt gekocht. Liever kijken dan dansen? Reserveer een tafel bij Café Verheyden. Dan krijg je de muziek en het dansen als bonus bij je eten of drankje.

De Vliehors op Vlieland, foto Getty Images
 

4. Zandvlaktes en wild, bijna net als in Afrika

Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland

Oké, niet ‘bijna net als’, want de Sahara is toch echt wel anders dan onze zandvlaktes, maar met een beetje fantasie geven die van ons je wel dat gevoel dat niet de mens, maar de wind en het zand de baas zijn. De Lange Duinen bij Soest is zo’n stuifzandgebied waar je het liefst nog even ná zonsondergang blijft zitten voor dat magische Afrika-gevoel. Giraffen kom je niet tegen op het Kootwijkerzand, maar een beetje exotisch is het wel bij Radio Kootwijk: een bijzonder pand in de vorm van een sfinx.

Tip: in de Soester Duinen liggen mooie wandelroutes, uitgestippeld en wel.

In de Sahara (ja, écht) bij het Overijsselse Ommen, volg je een Bosontwikkelingspad van 5 kilometer en leer je van alles over onder meer mieren en mossen. Op ons eigen Vlieland ligt de Vliehors: een zandplaat van 20 vierkante kilometer groot. Als je goed kijkt, zie je iets wat op een drenkelingenhuisje lijkt. Je kunt hier wandelen als militairen niet aan het oefenen zijn, of een rit maken met de stoere trucks van de Vliehors Expres.

Geniet van een lang weekend Vlieland 

Inspiratie van Egypte en Kenia

Op de Utrechtse heuvelrug staat een heuse piramide. Die van Austerlitz. En ja, de Egyptische piramides van Gizeh zijn absoluut een bron van inspiratie geweest, maar deze stamt uit de tijd van Napoleon en is door een bevriende generaal als eerbetoon in 1804 gebouwd. Je mag gerust naar de top en er is een leuke speeltuin aan de voet van het 36 meter hoge bouwwerk.

De elektrische terreinwagen waarmee je over de Drentse Hondsrug rijdt, is een milieuvriendelijke en stille manier om op zoek te gaan naar de schaapskudde, roofvogels, runderen, vossen en reeën. De vogelexpedities zijn vooral heel vroeg en voor het wild is de schemering of de avond het beste moment. Net als in Afrika.

Deze en meer wereldplekken in Nederland lees je in het boek Werelds Nederland van Margot Eggenhuizen en Femke den Hertog.

Ik wil het boek kopen