Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schaatsen op natuurijs

Met de ijzers onder de Nederlandse meren over

Schaatsen is volgens velen dé nationale sport van Nederland. Zodra het vriest, steekt de schaatskoorts de kop op. Elk jaar weer gaat het over de Elfstedentocht, terwijl die toch zelden meer wordt gereden – de laatste keer was op 4 januari 1997. Kortom: kriebels en spanning alom! Bekijk alle tips over waar je op moet letten bij schaatsen op natuurijs.

Schaatsen op natuurijs: dit moet je weten

Hoe snel groeit ijs en wanneer is het dik genoeg? Wat moet je doen als je door het ijs zakt? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Hoe dik moet het ijs zijn?

IJs moet minimaal 4 à 5 centimeter dik zijn, wil je er op kunnen schaatsen. Het ijs moet gemiddeld 12 centimeter dik zijn om een toertocht te organiseren en voor een Elfstedentocht zelfs 16 centimeter. Dit is een vuistregel. De omstandigheden ter plekke hebben ook invloed. Zo moet het ijs iets dikker zijn als het water dieper is of snel stroomt, als er harde wind staat, als er sneeuw of regen valt of als het warmer wordt.

Tip: Ga in verband met je veiligheid niet in je eentje schaatsen, maar ga samen. Mocht je toch alleen gaan, laat dan iemand weten waar je heen gaat. 

Hoe snel groeit natuurijs?

Als het 5 graden vriest, groeit de ijslaag per nacht ongeveer met 1 centimeter. Als de ijslaag 6 centimeter dik is, komt er per nacht minder dan 1 centimeter bij.

Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Het belangrijkst is dat je rustig blijft, hoe moeilijk dit ook lijkt. Bij paniek kun je gaan hyperventileren en dat kost veel energie die je niet kunt missen. Probeer op je rug of op je zij uit het wak te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs. Rol of kruip een paar meter over het ijs – de kans is groot dat het ijs rondom het wak ook dun is en je er opnieuw doorheen zakt als je gaat staan.

Tip: We raden aan een priem mee te nemen. Mocht je door het ijs zakken, dan kun je die gebruiken om het ijs om je heen te breken.

Wat moet je doen als je onder het ijs komt?

Blijf rustig en probeer eerst het wak te vinden waar je doorheen bent gezakt. Als je dit niet terug kunt vinden, ga dan op zoek naar een donkere plek in het ijs. Hier is het ijs het dunst en kun je erdoorheen. Let op: als het ijs bedekt is met sneeuw, moet je juist op zoek gaan naar een lichte plek.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelen in de winter

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.