Schaatsen

Schaatsen is volgens velen dé nationale sport van Nederland. Na strenge vorst neemt de kans toe dat we heerlijk kunnen gaan schaatsen! Bekijk alle tips over waar en wanneer je je schaatsen aan kunt trekken.

Schaatsen op natuurijs

Nederlandser kan bijna niet: zodra het vriest, steekt de schaatskoorts de kop op. Kriebels en spanning alom! Waar kun het beste gaan schaatsen? Wanneer zal de sloot dichtgevroren zijn? Hoe snel groeit ijs? En ook niet onbelangrijk: wanneer is het ijs dik genoeg en wat moet je doen als je door het ijs zakt of eronder terecht komt? 

Hoe dik moet het ijs zijn om te kunnen schaatsen?

IJs moet minimaal 4 à 5 centimeter dik zijn wil je er op kunnen schaatsen. Het ijs moet gemiddeld 12 centimeter dik zijn om een toertocht te organiseren en voor een Elfstedentocht zelfs 16 centimeter. Houd er wel rekening mee dat dit een vuistregel is. De omstandigheden ter plekke hebben ook invloed. Het ijs moet iets dikker zijn als:

  • het water dieper is
  • het water snel stroomt
  • er harde wind staat
  • het warmer wordt
  • er sneeuw of regen valt

Waar kun je schaatsen op natuurijs?

Bekijk de meest geraadpleegde Schaatskaart van Nederland gemaakt en bijgehouden door Erik Ekkel.

Tip: ga niet alleen schaatsen, maar ga samen. Mocht je toch alleen gaan, laat dan iemand waar je heengaat. Zo hou je het het meest veilig!

Hoe snel groeit natuurijs?

Als het vijf graden vriest, groeit de ijslaag ongeveer met 1 centimeter. Als de ijslaag 6 centimeter dik is, komt er per nacht minder dan 1 centimeter bij.

Wat te doen als je door het ijs zakt?

Het belangrijkste is dat je rustig blijft, hoe moeilijk dit lijkt. Bij paniek kan je gaan hyperventileren en dat kost veel energie die je niet kunt missen. Probeer op je rug of zij uit het wak te komen, door je met je voeten af te zetten tegen het ijs. Rol of kruip een paar meter over het ijs. De kans is namelijk groot dat het ijs rondom het wak ook dun is. We raden aan een priem mee te nemen. Mocht je door het ijs zakken, dan kan je deze gebruiken om het ijs om je heen te breken.

Wat te doen als je onder het ijs komt?

Blijf vooral rustig en probeer eerst het wak te vinden waar je doorheen bent gezakt. Als je dit niet terug kunt vinden, ga dan op zoek naar een donkere plek in het ijs. Hier is het ijs het dunst en hier kan je doorheen. Als het ijs bedekt is met sneeuw, moet je juist op zoek gaan naar een lichte plek.

Schaatsbanen op kunstijs

Strek de benen en ga gezellig een dagje schaatsen! Helaas is het elk jaar weer afwachten of het natuurijs dik genoeg is om te betreden. Een kunstijs schaatsbaan is altijd een goede uitkomst. Wij hebben schaatsbanen door het hele land uitgelicht waar je uren zoet kunt zijn. Zo krijg je toch nog dat winterse gevoel. Veel schaatsplezier! 

IceFun

's-Hertogenbosch

Op zoek naar een bijzondere ijsbaan? Dan is de avontuurlijke IceFun van Sportiom ideaal voor jou. Met de grotten en heuvels lijkt het net alsof je op de Noordpool bent. Je kunt jezelf met een warm drankje weer opwarmen in Scott’s Cabin. Het is ook mogelijk om, wanneer er geen sprake is van verhuur, te schaatsen op de normale ijshockeybaan.

Thialf

Heerenveen

Voor heel wat topsportschaatsers is ijsstadion Thialf erg belangrijk. Ook jij kunt er nu op de vele banen komen schaatsen. Met de 333 meterbaan, 400 meterbaan, ijshockeyarena en de krabbelbaan van 30x30 meter voor kleine kinderen, is er voor iedereen passend vermaak aanwezig.

Schaatsbaan Rotterdam

Rotterdam

Schaatsbaan Rotterdam is een unieke ijsbaan met een tunnel van 400 meter, een baan van 1600 vierkante meter inclusief regenboogverlichting.

De Uithof

Den Haag

IJzers uit het vet, muts op en gaan! In de Uithof vind je drie ijsbanen. Op de semi-overdekte 400-meterbaan met krabbelbaan kan iedereen terecht; van jonge talenten en recreanten tot wedstrijdschaatsers. De overige twee overdekte banen zijn 30x 60 meterbanen en geschikt voor beginnende schaatsers, schoolschaatsen, ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack en curling.

Sportcentrum Kardinge

Groningen

In Groningen kun je je een aantal uurtjes vermaken op de 400 meter lange ijsbaan van sportcentrum Kardinge. In de ijshal is ruimte voor ijshockey, shorttrack, kunstrijden, curling en natuurlijk ook voor recreatief schaatsen. Er worden schaatslessen georganiseerd om de schaats kunsten van de minder ervaren sportieveling wat bij te spijkeren.

Laco Glanerbrook

Geleen

Bij het Laco sport- en recreatiecentrum Glanerbrook kun je het hele jaar door schaatsen. De schaatsbaan is overdekt en 400 meter lang. Schaatslessen worden er aangeboden vanaf 5-jarige leeftijd.

Flevonice

Biddinghuizen

In Flevoland kun je frisse buitenlucht opsnuiven tijdens je schaatstocht. De Flevonice ijsbanen zijn namelijk niet overdekt. De één is 400 meter lang, de ander 3 kilometer. Voor kinderen is er het speciale Ice Funpark. Naast schaatsen, is het ook mogelijk om het Obstacle Run Parcours en Drift Kartcircuit de bezoeken. Je kunt in het restaurant bijkomen bij de open haard.

IJsbaan Haarlem

Haarlem

De ijsbaan in Haarlem heeft een binnen én buitenbaan. Het open middenterrein is de ideale plek voor jongeren om samen te schaatsen of om de technieken onder de knie te krijgen. Bij de schaatsschool kunnen beginners leren schaatsen en bij Maartens Café kun je genieten van iets lekkers. Schaatsen kan hier dankzij de overkapte buitenbaan van 400 meter lang altijd!

Jaap Eden IJsbaan

Amsterdam

De Jaap Eden IJsbaan is een van de weinige open buitenbanen in Nederland, waar je als schaatser nog steeds regen en wind kunt trotseren. En daarna lekker opwarmen met een kop warme chocomelk of soep. Als vanouds!

Misschien vind je dit ook interessant:

Skibanen in Nederland
Wandelen in de winter
Leuke uitjes met slecht weer

Speciaal voor jou geselecteerd