Schaatsen in Nederland

Schaatsen is volgens velen dé nationale sport van Nederland. Zodra het vriest, steekt de schaatskoorts de kop op. Kriebels en spanning alom! Bekijk alle tips over waar je op moet letten bij schaatsen op natuurijs.

Schaatsen op natuurijs: dit moet je weten

Hoe snel groeit ijs en wanneer is het dik genoeg? En ook niet onbelangrijk: wat moet je doen als je door het ijs zakt en hoe kun je toch coronaproof schaatsen? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Hoe dik moet het ijs zijn om te kunnen schaatsen?

IJs moet minimaal 4 à 5 centimeter dik zijn wil je er op kunnen schaatsen. Het ijs moet gemiddeld 12 centimeter dik zijn om een toertocht te organiseren en voor een Elfstedentocht zelfs 16 centimeter. Houd er wel rekening mee dat dit een vuistregel is. De omstandigheden ter plekke hebben ook invloed. Het ijs moet iets dikker zijn als:

  • het water dieper is
  • het water snel stroomt
  • er harde wind staat
  • het warmer wordt
  • er sneeuw of regen valt

Waar kun je schaatsen op natuurijs?

Bekijk de meest geraadpleegde Schaatskaart van Nederland gemaakt en bijgehouden door Erik Ekkel.

Tip: ga niet alleen schaatsen, maar ga samen. Mocht je toch alleen gaan, laat dan iemand weten waar je heengaat. Zo hou je het het meest veilig.

Hoe snel groeit natuurijs?

Als het vijf graden vriest, groeit de ijslaag ongeveer met 1 centimeter. Als de ijslaag 6 centimeter dik is, komt er per nacht minder dan 1 centimeter bij.

Wat te doen als je door het ijs zakt?

Het belangrijkste is dat je rustig blijft, hoe moeilijk dit lijkt. Bij paniek kan je gaan hyperventileren en dat kost veel energie die je niet kunt missen. Probeer op je rug of zij uit het wak te komen, door je met je voeten af te zetten tegen het ijs. Rol of kruip een paar meter over het ijs. De kans is namelijk groot dat het ijs rondom het wak ook dun is. We raden aan een priem mee te nemen. Mocht je door het ijs zakken, dan kan je deze gebruiken om het ijs om je heen te breken.

Wat te doen als je onder het ijs komt?

Blijf vooral rustig en probeer eerst het wak te vinden waar je doorheen bent gezakt. Als je dit niet terug kunt vinden, ga dan op zoek naar een donkere plek in het ijs. Hier is het ijs het dunst en hier kan je doorheen. Als het ijs bedekt is met sneeuw, moet je juist op zoek gaan naar een lichte plek.

Welke coronamaatregelen gelden er op het ijs?

Ook op het ijs geldt de 1,5 meter afstand regel. Volwassenen mogen alleen met 1 persoon uit hetzelfde of een ander huishouden schaatsen. Kinderen tot 17 jaar mogen wel in grotere groepen schaatsen. Wegens het verbod op evenementen mogen er geen schaatswedstrijden gehouden worden en blijven kleedkamers en kantines dicht. Is het druk bij het ijs? Zoek dan een rustig plekje op of kies een ander moment. Afhalen bij horeca zoals koek en zopie is indien mogelijk toegestaan. Meer over de regels op schaatsbanen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelen in de winter
Tips om je thuis te vermaken

Speciaal voor jou geselecteerd