Schaatsen op natuurijs

Met de ijzers onder de Nederlandse meren over

Schaatsen is volgens velen dé nationale sport van Nederland. Zodra het vriest, steekt de schaatskoorts de kop op. Elk jaar weer gaat het over de Elfstedentocht, terwijl die toch zelden meer wordt gereden – de laatste keer was 25 jaar geleden, op 4 januari 1997. Kortom: kriebels en spanning alom! Bekijk alle tips over waar je op moet letten bij schaatsen op natuurijs.

Schaatsen op natuurijs: dit moet je weten

Hoe snel groeit ijs en wanneer is het dik genoeg? Wat moet je doen als je door het ijs zakt en hoe kun je toch coronaproof schaatsen? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Hoe dik moet het ijs zijn?

IJs moet minimaal 4 à 5 centimeter dik zijn, wil je er op kunnen schaatsen. Het ijs moet gemiddeld 12 centimeter dik zijn om een toertocht te organiseren en voor een Elfstedentocht zelfs 16 centimeter. Dit is een vuistregel. De omstandigheden ter plekke hebben ook invloed. Zo moet het ijs iets dikker zijn als het water dieper is of snel stroomt, als er harde wind staat, als er sneeuw of regen valt of als het warmer wordt.

Tip: Ga niet in je eentje schaatsen, maar ga samen. Mocht je toch alleen gaan, laat dan iemand weten waar je heengaat. 

Hoe snel groeit natuurijs?

Als het 5 graden vriest, groeit de ijslaag per nacht ongeveer met 1 centimeter. Als de ijslaag 6 centimeter dik is, komt er per nacht minder dan 1 centimeter bij.

Wat te doen als je door het ijs zakt?

Het belangrijkst is dat je rustig blijft, hoe moeilijk dit ook lijkt. Bij paniek kun je gaan hyperventileren en dat kost veel energie die je niet kunt missen. Probeer op je rug of op je zij uit het wak te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs. Rol of kruip een paar meter over het ijs – de kans is groot dat het ijs rondom het wak ook dun is en je er opnieuw doorheen zakt als je gaat staan.

Tip: We raden aan een priem mee te nemen. Mocht je door het ijs zakken, dan kun je deze gebruiken om het ijs om je heen te breken.

Wat te doen als je onder het ijs komt?

Blijf rustig en probeer eerst het wak te vinden waar je doorheen bent gezakt. Als je dit niet terug kunt vinden, ga dan op zoek naar een donkere plek in het ijs. Hier is het ijs het dunst en kun je erdoorheen. Let op: als het ijs bedekt is met sneeuw, moet je op zoek gaan naar een lichte plek.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelen in de winter
Tips om je thuis te vermaken

Speciaal voor jou geselecteerd