Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Alkmaar

Bekijk onze tips voor alle must-sees en bezienswaardigheden

Alkmaar is natuurlijk dé kaasstad van Nederland. Maar deze plaats heeft nog zoveel meer te bieden. Denk aan oogverblindende hofjes, unieke boetieks en 400 monumenten met ieder hun eigen verhaal. De mooie grachten maken het plaatje helemaal compleet.

Centrum

Alkmaar is al eens uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Het barst hiervan de originele winkels in de Oude Stad. Je vindt ze onder andere in de Koorstraat en de Hekelstraat, samen met leuke lunchtentjes. Om de hoek aan de Appelsteeg zie je het bekende Huis met de Kogel uit 1557. Wat je ook niet mag missen, zijn de hofjes uit de 17de en 18de eeuw. Het hofje van Splinter is misschien wel het bekendst. Het Hof van Sonoy was vroeger het Sint Maria Magdalena Klooster, waar nu winkeltjes zitten en je een terrasje kunt pakken.

Verderop op het Waagplein vindt van april tot september elke vrijdagochtend een enorm spektakel plaats: de Alkmaarse Kaasmarkt. Het plein is dan goed gevuld met kaas, kaasdragers, kaasmeisjes en handelaren. Grote kans dat je tijdens het struinen tegen de Grote Sint-Laurenskerk aanloopt, hét sieraad van de stad. De grachten zijn ook een lust voor het oog. Zet dus zeker even koers naar Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht en de Lindegracht. Te voet, of misschien nog wel leuker: met een rondvaartboot. 

In het Kaasmuseum in monument De Waag ontdek je onder andere de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, en hoe die verschillende smaken nou eigenlijk ontstaan. Maar ook de handel, het leven op het platteland en andere leuke weetjes komen aan bod. Wil je meer weten over de stadshistorie, ga dan naar het Stedelijk Museum Alkmaar. Een van de oudste musea van Nederland, waar je een mooie collectie van oude en moderne kunst ziet. Fans van de Beatles moeten in de Pettemersstraat zijn, want daar vind je het Beatles Museum Alkmaar met de grootste privécollectie van de wereldberoemde band. 

Lekkernijen

Het Victorientje van patisserie A.C. De Boer is hét Alkmaarse gebakje met witte slagroom, rode framboos en bovenop het Alkmaarse stadswapen. Rond borreltijd bestel je een lekker Alkmaars Blondje. Kaasje mee naar huis? Ga dan naar kaasspeciaalzaak Daan Blankendaal, een van de beste speciaalzaken van Nederland.

Wandelen en fietsen

Met de stadswandeling Alkmaar ontdek je de hoogtepunten van de stad. Van de Sint-Laurenskerk tot het Huis met de Kogel. Op de fiets kom je met de route Culturele Ontdekkingstocht langs de parels van Alkmaar, Bergen en Heiloo. Onderweg kom je onder andere bij een klooster met eigen bier, een eeuwenoud winkeltje en een kasteelruïne. Dat wordt 60 kilometer lang genieten.

Praktisch

Vanaf station Alkmaar is het zo’n tien minuutjes lopen naar het centrum. Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren in een van de parkeergarages. Gratis parkeren kan op de P+R terreinen Oudorp of Bergermeer. Vanuit daar pak je de bus naar het centrum.