Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Nijmegen

In de oudste stad van Nederland valt nog zoveel meer te beleven dan alleen de Nijmeegse Vierdaagse. Denk aan unieke boetieks, uitnodigende terrassen, verrassende musea en het rustgevende Valkhofpark met uitzicht op de Waal. De Nimwegeneure hebben zelfs een eigen strand. Op naar het Rijk van Nijmegen.

Centrum 

Het centrum van Nijmegen is gebouwd op zeven heuvels. Winkelfanaten moeten in de Lange Hezelstraat, de Stikke Hezelstraat en de Houtstraat zijn voor vintage, boetieks en concept stores. Hier vlakbij staat ook de laatgotische Stevenskerk te pronken. Bewonder de 750 jaar oude kerk van binnen en beklim de 220 treden voor het beste uitzicht over de stad. Aan het einde van de Stikke Hezelstraat kom je op de Grote Markt met gezellige terrassen en historische panden. Zoals De Waagh uit 1612, waar je wat kunt eten en drinken. Aan de andere kant van de stad vind je de Van Welderenstraat en Van Broekhuysenstraat, vol bijzondere winkels en horeca. Struinen door de stadsparken is ook een aanrader. Het Valkhofpark trakteert je op een mooi uitzicht over de Waal, de Waalbrug en het rivierengebied. Kinderen komen graag in het Kronenburgerpark, met een speeltuin en klein dierenpark. Een stadswandeling is trouwens een leuke manier om de highlights van Nijmegen te ontdekken. Heb je een zomerse dag te pakken? Dan vind je de nodige verkoeling bij de waalstrandjes.

Kronenburgerpark

Musea

In muZIEum kom je erachter hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Je krijgt een virtual reality bril op, waarna een blinde of slechtziende gids je begeleidt met een persoonlijk verhaal. In familiemuseum De Bastei loop je door ondergrondse ruimtes en langs een Romeinse fundering uit de tweede eeuw. Kinderen vinden de interactieve zandbak waarmee ze het waterpeil in de rivier kunnen beïnvloeden maar wat interessant. En de volledig glazen arkelerker trakteert je op een fantastisch uitzicht over de Waal. Museum Het Valkhof is gevuld met 5000 jaar geschiedenis. Hier vind je een aantal van de grootste Romeinse schatten die zijn opgegraven in Nederland. Maar ook zie je moderne kunst en wisselende tentoonstellingen. In de heuvelachtige omgeving van Berg en Dal ontdek je het hedendaagse Afrika, met een blik op het verleden en de toekomst. Afrika Museum heeft een binnen- én buitenmuseum. Of ga langs bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek waar het thema vrijheid centraal staat en je meer te weten komt over de Tweede Wereldoorlog in zowel Nederland, Duitsland, Europa als daarbuiten.

Afrika Museum

Lekkernijen

Zoetekauwen zetten hun tanden graag in een Nijmegenaartje, een taartje met hazelnootschuim, moccacrème en een flinke laag poedersuiker. Of in het Marikenbrood: luxe krentenbrooddeeg gevuld met amandelspijs, banketbakkersroom, mandarijntjes en kaneelsuiker. Beiden te koop bij veel bakkers in Nijmegen. Meer zin in iets hartigs? Op naar de cafetaria aan het Keizer Karelplein voor bijzondere lokale snacks. Zoals de discodel, een frikandel met veel mayonaise bestrooid met discodip. Of een broodje spee: een broodje met een kaassouflé, saté- en chilisaus en uitjes.

Culturele hotspots

De voormalige Honig fabriek is misschien wel het hipste stukje van de stad. In de fabriekshallen vind je ateliers van allerlei creatievelingen, van tassenontwerpers tot een goudsmit. Maar ook vind je op het terrein diverse horecaplekken, zoals het geliefde restaurant Meesterproef, koffiezaak Blommers Coffee Roasters en Brouwerij Oersoep. 

Wandelen en fietsen

In Nijmegen en omgeving kun je urenlang wandelen. Zo beleef je tijdens de stadswandelroute de modernisering van de stad. Ook het bosrijke Berg en Dal is een aanrader voor wandelaars en fietsers. De Nijmeegse Stuwwalroute voert je fietsend door de riviervlakte. Op de stuwwal is het even flink trappen, maar boven word je beloond met geweldige uitzichten. De Via Romana is een route van 249 kilometer, die is opgedeeld in deellussen. Je fietst door het afwisselende landschap met onderweg tal van Romeinse bezienswaardigheden.

4-daags fietsarrangement 

Grote kans dat je niet raakt uitgekeken in de regio van Nijmegen. Daarom hebben we een 4-daags fietsarrangement Ronde van Gelderland samengesteld. Je verblijft drie nachten inclusief ontbijt in het driesterren Linge Hotel Elst, vlakbij landschapspark Lingezegen. De eigenaar adviseert je over de mooiste routes in de streek. Of stop onze folders in je tas met compleet beschreven fietsroutes zoals de Liberation Route, rondje Park Lingezegen of de Linge- en Waardenroute.

Grote Markt

Praktisch

Vanaf station Nijmegen loop je in 10 minuten naar het centrum. Kom je met de auto? De stad heeft vier P+R terreinen, waar je goedkoop kunt parkeren. Wil je liever wat dichter bij het centrum staan, dan kun je betaald parkeren in een van de zes parkeergarages. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.