ANWB Kempenroute

Nederland, Noord-Brabant, Oirschot

De Kempen is een streek met de geur van keuterboertjes, onvruchtbare grond en armoe (de Aardappeleters van Van Gogh). Dit beeld gaat niet meer op. Kijk maar naar de fraaie typisch Brabantse langgevelboerderijen en het welvarende landschap met bossen en landerijen, doorsneden door riviertjes en kanalen als de Dommel, de Beerze en het Wilhelminakanaal. Wie echt nog iets wil zien van de oude Kempen (hei, vennen en stuifzand) moet u gaan wandelen. Gelukkig biedt deze route daartoe genoeg mogelijkheden.

Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.

Er zijn twee mogelijkheden om de route te rijden.

1. Met de pdf en een bijrijder

Print de pdf van de routebeschrijving van deze autoroute uit en neem deze mee.

Let op: in verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!

2. Met de gpx

De veiligste en handigste manier om deze autoroute te rijden is door gebruik te maken van een navigatieapparaat in de auto: met gesproken aanwijzingen en een ondersteuning van de dynamische kaart op het apparaat. Heb je een navigatieapparaat? Download dan de gpx en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet verschilt per merk en apparaat. Je kunt het beste kijken op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.

N.B. Heb je een TomTom dan kun je ook gebruik maken van de ANWB autoroutes in de TomTom Roadtrips. Klik op ‘Laat je inspireren’ en selecteer daarin onder ‘gemaakt door’ en ‘partners’ de ‘ANWB’. Kies een route, klik op ‘personaliseer in my drive’ en klik onderaan de routebeschrijving op ‘synchroniseer deze route als een track op mijn systemen’.

 

Snellaadpunten langs de route:

  • Ecotap DC1001, Habraken 2601, Veldhoven, Last Mile Solutions, 24/7 open (Let op dit laadpunt ligt niet direct aan de route. Je moet tussen Wintelre en Velhoven een klein stukje van de route afwijken).

Het bestuur van de vier kwartieren van de Meierij was langer dan een eeuw in Oirschot gevestigd. Het marktplein met zijn kastanjes en linden en de gaaf bewaarde oude huizen is beschermd dorpsgezicht. Het is een van de mooiste marktpleinen van Noord-Brabant.

De St. Petruskerk (Markt) is een kruisbasiliek in 15e-eeuwse Kempische gotiek.

Het 12e-eeuwse romaanse, tufstenen Boterkerkje op het Vrijthof heeft een orgel uit 1751.

De Vier Quartieren in het 16e-eeuwse kapittelhuis is een museum over het Brabantse volksleven (St. Odulphusstraat 11).

Best telt vanouds het grootste aantal klompenmakers van Nederland. Tijdens het carnaval noemt men de plaats dan ook ‘Klompengat’. Klompen worden vooral uit populieren- en wilgenhout gemaakt.

Museumpark Bevrijdende Vleugels toont de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, toegespitst op de bevrijding van Zuid-Nederland (Sonseweg 39).

Dit dorp aan de Dommel ligt in een landelijke omgeving van peppel- en naaldbossen. Er zijn twee kastelen: Kasteel Dommelrode (Burg. Wernerplein) en Kasteel Henkenshage (Laan van Henkenshage 3). Het Vresselse Bos (229 ha) bestaat uit naald- en loofhout, heidevelden met begroeide stuifheuvels en vennen.

Vincent van Gogh verbleef en schilderde van 1883-1885 in Nuenen – zijn vader was er predikant. Een gedenkteken (1932) en een standbeeld (1984) herinneren aan de beroemde schilder.

Het Van Gogh-documentatiecentrum VINCENTRE bezit foto's, reproducties en archiefmateriaal (Berg 29). In en rondom het dorp zijn 14 plekken geselecteerd die met Van Gogh te maken hebben. Ga ook kijken naar het Van Gogh-fietspad: toegepaste kunst van Daan Roosgaarde (parkeren carpoolstrook Wolvendijk).

De Geeneindse (100 ha) en Papenvoortse Heide (30 ha) bestaan uit naald- en loofhout, heide, stuifzand en enkele vennen.

Een gemeentehuis met gebrandschilderde ramen van Hein van de Boomen en een standerdmolen markeren het centrum.

De Molen- en Luchense Heide (200 ha) bestaat uit naald- en loofbos, heide en vennen.

Gevarieerder dan het naaldbos en de vennen van de Herselse Heide is het stuifzandgebied De Gebergten (166 ha), dat begroeid is met vliegdennen en jeneverbessen.

De kruisbasiliek met koepel in Lierop is geïnspireerd op de St. Pieter in Rome.

De Lieropse en Somerense Heide zijn wandelgebieden van elk ca. 400 ha, met naald- en wat loofhout, heideresten en vennen.

De Strabrechtse Heide (met stuifzanden en vennen) is het grootste en mooiste van de overgebleven Brabantse heidevelden.

Kasteel Heeze (17e eeuw) is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Achter het slot ligt een 15e-eeuws overblijfsel van Kasteel Eymerick (Kapelstraat 25).

De St. Petrus-Banden (15e eeuw) is een laatgotische kruisbasiliek met een stoere vierkante toren.

Variatie kenmerkt ’t Leenderbos: naald- en loofhout, hei, zandverstuivingen, vennen.

Aan de markt van het Belgische Hamont-Achel ligt de door J. Cuypers gebouwde neogotische St. Laurentiuskerk.

Bij de St. Benedictusabdij (Achelse Kluis), die ontstaan is uit een kluizenaarswoning, kom je alweer in Nederland.

De kerk van Bergeyk, een gotische kruiskerk (15e eeuw) is na een grondige restauratie weer in gebruik als parochiekerk. Opmerkelijk is het losstaande, houten klokkenhuis (of luihuis) met de klok ’Catharina’ (1367). Het Eicha Museum, Archeologisch Museum voor de Brabantse Kempen met bodemvondsten uit de omgeving, ligt op wandelafstand van de grafheuvels (Domineestraat 8A).

Een van de mooiere plaatsjes aan de route is Eersel, waar de Markt met zijn fraaie gevels beschermd dorpsgezicht is. Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat je een oude, ingerichte Kempische boerderij en kruidentuin zien (Kapelweg 2).

De Baest (380 ha) is een parkachtig landgoed met naaldhout, heide, vennen, bouw- en weiland. Natuurreservaat Keijenhurk heeft naaldbos, heide en vennen.

In de ANWB podcast Verborgen Verhalen gaat Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar mysteries. Luister hier de aflevering over de Zwarte Kaat.