Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een oven?

Een oven kan een mogelijke stroomslurper zijn. Hoeveel stroom een oven verbruikt, hangt van drie zaken af. Allereerst het soort oven, zoals een heteluchtoven, elektrische oven of stoomoven. Daarnaast natuurlijk de grootte, uitgedrukt in het aantal liters. Ook het energielabel speelt een rol, van zuinig A+++ tot kwistige D.

Welke ovens zijn er?

Goede bekenden onder de ovens zijn de elektrische oven, heteluchtoven en stoomoven. En natuurlijk allerlei combinaties daarvan, zoals een combimagnetron.

In een heteluchtoven verspreidt een ventilator de lucht door de hele oven. Anders dan bij een normale elektrische oven, waarbij de warmte doorgaans van onderen komt. Al zijn er allerlei modellen die bijvoorbeeld ook een hetelucht-stand hebben.

De stoomoven verwarmt met waterdamp, waardoor bij het bereiden van eten geen boter of olie nodig is.

Wat zegt het energielabel van een oven?

Op het energielabel staan het merk en type van het apparaat en uiteraard de energieklasse. De energielabels worden door de EU stapsgewijs vernieuwd. Voor ovens geldt nog een label dat loopt van A+++ tot en met D. Bij nieuwe labels heeft de groene A geen plussen meer, want het aantal categorieën is uitgebreid tot en met G. 

Daaronder staat wat de inhoud van de oven is in liters. Daarnaast hoeveel kWh de oven per bereidingscyclus verbruikt. Vergelijken van verbruik kan eigenlijk alleen bij ovens met dezelfde inhoud, die is bepalend.

Een grotere oven met een zuiniger label kan dus makkelijk méér stroom verbruiken dan een kleinere oven met een minder zuinig label.

Wat vergelijken ook lastig maakt is dat (nog) niet alle soorten ovens een energielabel hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor de combimagnetron en de stoomoven.

Wat verbruikt een oven? 

De meeste bepalende factor is de grootte van de oven. Ze zijn te koop van maatje mini-pizza tot lijvige kalkoen, dus van erg klein tot erg groot. Het kleine oventje heeft een inhoud van zo’n 25 liter. Bij het bakbeest kan dat zomaar 70 liter of nog meer zijn.

Voor de doorsnee huishoudens is een inhoud van tussen 45 en 65 liter normaal. Het vermogen van de gemiddelde oven is zo’n 3.000 watt, dat ligt hoger bij wat grotere modellen. Bijvoorbeeld rond de 3.600 watt. 

Per jaar gebruikt de gemiddelde oven naar schatting 150 kWh. Met de gemiddelde dynamische stroomprijs van 2024 (€0,27 per kWh) is dat zo'n €41,- per jaar. 

Volgens schattingen is er weinig verschil tussen de kosten van een oven op gas en een oven op elektriciteit.

Hoe kan je stroom besparen?

Vaak wordt de heteluchtoven wat efficiënter en dus zuiniger genoemd. Omdat de oven minder warm hoeft te worden en sneller werkt. Vergeleken met een elektrische oven kan dat zo’n 15% aan verbruik schelen.

Simpele bespaartips:

  • Zet je iets in de oven, haal het dan wat eerder uit de koelkast om het al op kamertemperatuur te brengen.
  • De oven blijft lang warm, je kan de oven eerder uitschakelen en het gerecht nog even in de warme oven laten garen.
  • Laat niet onnodig bakplaten in de oven zitten als je ze niet gebruikt. Dat belemmert de stroming van warme lucht.
  • Het belangrijkst: voordat je een oven koopt, ga goed bij jezelf na wat je nodig hebt. Hoe groot je oven is, bepaalt voornamelijk het verbruik.
  • Heb je een dynamisch energiecontract? Stem je verbruik dan af op de goedkoopste uurtarieven. 

ANWB Energie

Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie betaal je de inkoopprijs voor energie. Zonder winstmarges bovenop het tarief. De afgelopen jaren lag het tarief 85% van de tijd ónder het gemiddelde vaste tarief. Ook toen de energieprijzen zo enorm stegen.

Een dynamisch energiecontract geeft je meer mogelijkheden om te besparen. Je verbruikt misschien niet minder, maar kan wel rekening houden met de goedkoopste uurtarieven. Dan bespaar je meer dan bij een vast of variabel contract.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.