Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een eigen windmolen kopen, een goed idee?

Zelf windenergie opwekken met een privé windmolen

In een land waarin het vaker waait dan dat de zon schijnt lijkt het super logisch: je neemt een eigen windmolen in plaats van of aanvullend op zonnepanelen. Veel groener kan het niet. Je eigen zonne- én windenergie opwekken. Het kan, maar zo vanzelfsprekend als het misschien klinkt is het niet.

Ze zijn al een tijd te koop, de kleine windmolens. Toch zitten er veel haken en ogen aan die kleine windmolens. Ze zijn bovendien kostbaar in aanschaf.

Opbrengst van kleine windmolens

Wat een kleine windmolen precies opbrengt aan kilowatt, hangt erg af van het type windmolen. Natuurlijk ook van de omgeving waar die wordt geplaatst. De jaaropbrengst in kWh loopt van 500 kWh tot meer dan 3.500 kWh. Ter vergelijking: één zonnepaneel wekt gemiddeld zo'n 300 kWh per jaar op.

Er zijn allerlei soorten te koop. Het grootste verschil zit hem in de as. Die kan horizontaal en verticaal zijn. Windmolens met een horizontale as (dus evenwijdig aan de horizon) hebben wieken die loodrecht op de wind staan. Bij de verticale as staan de wieken én de as loodrecht op de wind. De kleine windmolens met verticale as zijn geschikter voor wisselende windrichtingen en vlagerige wind, zoals in een bebouwde omgeving. De windmolens met horizontale as presteren beter in bijvoorbeeld kustprovincies en onbebouwde landelijke omgeving.

Om bij stil te staan

Verdiep je je in de windmolenmogelijkheden, sta dan allereerst stil bij de regels van de gemeente waarin je woont. Je plaatst de windmolen op hoogte, zodat die wind kan vangen. Daarom kan plaatsing van een windmolen aan regels en vergunningen gebonden zijn. Die verschillen per gemeente, bijvoorbeeld vanwege het uiterlijk en geluid van een windmolen.

Daarnaast moet de woning of buitenruimte geschikt zijn om een kleine windturbine te plaatsen. Je kan die natuurlijk niet zomaar op je dak schroeven. Dat is uiteraard ook afhankelijk van of het een vrijstaande boerderij met veel grond is of een rijtjeshuis tussen de hoogbouw.

Kijk bij de windmolen zelf naar aanschafprijs, geschiktheid voor de omgeving, geluidsproductie en benodigde windkracht. Net als bij het aantal zonuren voor zonnepanelen wijkt de hoeveelheid wind per landstreek behoorlijk af. Bijvoorbeeld van een windsnelheid van meer dan 7 meter per seconde aan de kust tot krap 3,5 meter per seconde in het oosten. Hoeveel wind een kleine windmolen precies nodig heeft om íets op te leveren, verschilt per soort.

Overweeg je eigen windenergie op te wekken, dan is dat voorlopig vooral een idealistische keuze. Mogelijk halen technische of politieke en daardoor financiële ontwikkelingen die over een tijdje in.

Ook interessant: waarom staan windmolens stil als het waait?

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!