Tweedehands autostoeltje kopen
Vier tips waar je op moet letten bij een gebruikt kinderzitje
Natuurlijk staat de veiligheid van je kind voorop en adviseert de ANWB een nieuw autostoeltje, maar die kunnen behoorlijk duur zijn. Logisch dat je kijkt naar een tweedehands autostoeltje. Maar zijn die wel veilig? Vier tips voor het aanschaffen van een tweedehands autostoeltje.
1. Kies een door de ANWB goedgekeurd stoeltje
Kies een ‘goed’ getest autostoeltje in de ANWB test (Op dit moment staan al onze autostoeltjestests vanaf 2015 online). De ANWB test is namelijk strenger en uitgebreider dan de wettelijke eisen die gesteld worden aan autostoeltjes. Het autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens één van de volgende normen: ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129. Kijk hiervoor op het oranje goedkeurlabel dat op het stoeltje zit. Zitjes met een goedkeuring volgens de oude ECE R44 norm garanderen slechts een minimale veiligheid bij een frontale botsing.
2. Controleer de levensduur
Weet dat een stoeltje niet het eeuwige leven heeft. Hoe oud is het stoeltje en wat is de levensduur? Check of de autostoeltjesfabrikant een levensduur aangeeft voor het stoeltje. Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht (UV straling). De sterkte-eigenschappen nemen hierdoor af, waardoor het zitje minder krachten van buitenaf aankan. Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur zo’n 7 tot 10 jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buiten gebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.
3. Controleer op scheuren en breuken
Let op beschadigingen. Haal de bekleding eraf en controleer het zitje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Eventuele aanwezige gordels moeten in goede conditie zijn, dus geen scheuren, rafels of duidelijke knelsporen. Gordelbeschermers moeten nog aanwezig zijn en het gordelslot moet goed functioneren. Koop bij voorkeur van een bekende, zodat je zeker weet dat het zitje niet al betrokken is geweest bij een ongeval.
4. Zorg voor een handleiding
Controleer of de handleiding aanwezig is of verkrijgbaar is op de site van de fabrikant. Om optimale bescherming te bieden moet het stoeltje correct gebruikt worden.