Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startkabels aansluiten: zo doe je dat

Stappenplan van de Wegenwacht

Start een auto niet omdat de accu leeg is? Dan is starthulp met startkabels een mogelijke oplossing. Maar startkabels aansluiten doe je waarschijnlijk niet elke dag. Daarom leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt.

Gebruik de juiste startkabels

Om starthulp te kunnen geven, is het belangrijk dat je goede startkabels gebruikt. Kies voor startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.

Wees voorzichting!

Let op: als je startkabels niet op de juiste manier gebruikt, kan er schade ontstaan aan de elektronica van de auto - met name bij moderne auto's. Schakel daarom bij voorkeur de Wegenwacht in. Ga je toch zelf aan de slag, volg dan de aanwijzingen van het instructieboekje van je auto en onderstaand stappenplan van de Wegenwacht. 

Stappenplan voor startkabels aansluiten

  1. Startkabels aansluiten doe je in deze volgorde. Begin met de rode kabel. Zet deze op de pluspool van de helpende auto en daarna op die van de te helpen auto. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
  2. Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z'n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
  3. Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
  4. Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
  5. Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten, dus eerst de zwarte kabel en dan de rode kabel.
  6. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.

Let op: in sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.

In onderstaande video laat Robert van de Wegenwacht je zien hoe je startkabels aansluit. 


Startkabels gebruiken bij een elektrische auto

Met een elektrische auto kun je starthulp krijgen van een benzine- of dieselmotor. Kijk in het instructieboekje van je elektrische auto hoe dit moet.

Andersom, dus met je elektrische auto starthulp verlenen, kan vaak niet. Ook hier lees je meer over in het instructieboekje van je auto.

Hoe lang moet je rijden na het gebruik van startkabels?

Heeft je auto starthulp gekregen, ga dan direct daarna een stuk rijden, het liefst een half uur tot drie kwartier. Rijd daarbij zo veel mogelijk over doorgaande wegen en snelwegen. Schakel zo min mogelijk verbruikers in, zoals de verwarming of airco van je auto. Zo is je accu na de rit zo goed als vol.

Auto start niet met startkabels

Heb je geprobeerd om de auto te starten met behulp van startkabels, maar gebeurt er niks? Dan is er misschien meer aan de hand dan een lege accu. Schakel in dat geval de Wegenwacht in.

Ik kan niet bij de accu, wat nu?

Er zijn autotypes waarbij de accu zelf niet direct bereikbaar is voor starthulp. Kijk daarom altijd in het instructieboekje hoe dit bij jouw auto zit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je starthulp moet geven via een speciaal starthulppunt in de motorruimte. Ook in dat geval kan de Wegenwacht je helpen.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Twijfel je alsnog? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt één van onze wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral start- en accuproblemen komen vaak voor.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Pech minimaliseren

ANWB Smart Driver helpt je onnodige pech met je auto te voorkomen. Smart Driver monitort en analyseert continu de conditie van je auto. De Smart Driver-connector leest hiervoor de data van je auto en geeft je via de Smart Driver app een seintje als er problemen zijn (te verwachten) onder de motorkap. Zo weet je altijd hoe het met je auto gaat, vaak nog voordat er een dashboardlampje gaat branden.