Starthulp in stappen

Je auto start niet meer of je wilt iemand helpen met een lege accu? Tijd voor een starthulp met startkabels. Dat doe je zo, stap voor stap.

Starthulp door de Wegenwacht

Starthulp in stappen

LET OP: Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto's door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Doe je het zelf, volg dan de aanwijzingen van het instructieboekje van je auto en volg onderstaand schema.

  • Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
  • Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
  • Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z'n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
  • Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
  • Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
  • Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
  • Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.
  • In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.

TIP: Sluit de zwarte aardekabel bij voorkeur aan op het motorblok om massa te maken

Koop startkabels in de ANWB-webwinkel


Tip van de Wegenwacht

Er zijn autotypes waarbij de accu zelf niet direct bereikbaar is voor een starthulp. Kijk daarom ook altijd in het instructieboekje hoe dit bij jouw auto zit. Er kan bijvoorbeeld een starthulppunt in de motorruimte aanwezig zijn waarop je de starthulp dient te geven.

Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.

Pech voorkomen

Pech met je auto kun je in veel gevallen voorkomen door gebruik te maken van ANWB Smart Driver. Je weet dan hoe het er voor staat met je auto, soms nog voordat er een dashboardlampje gaat branden. Zo krijg je automatisch een bericht op je telefoon als er iets mis is of mis dreigt te gaan met je auto. En dan maakt het niet uit of je rijdt in een Renault uit 2005 of een Ford uit 2008. De connector leest namelijk de data in je auto en geeft je via de Smart Driver-app een seintje als er problemen zijn onder de motorkap. 

Heb je toch pech? Dan weten wij waarschijnlijk al wat er aan de hand is en helpen we je nog sneller op weg.