Starthulp in stappen

Zo sluit je de startkabels correct aan

Start een auto niet omdat de accu leeg is? Dan is starthulp met startkabels een mogelijke oplossing. Hoe dat werkt, leggen we hier stap voor stap uit.

Starthulp door de Wegenwacht

Starthulp in stappen

LET OP: Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto's door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Doe je het zelf, volg dan de aanwijzingen van het instructieboekje van je auto en onderstaand schema.

  • Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
  • Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
  • Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z'n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
  • Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
  • Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
  • Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
  • Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.
  • In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.

Koop startkabels in de ANWB-webwinkel

Tip van de Wegenwacht

Er zijn autotypes waarbij de accu zelf niet direct bereikbaar is voor starthulp. Kijk daarom altijd in het instructieboekje hoe dit bij jouw auto zit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je starthulp moet geven via een speciaal starthulppunt in de motorruimte.

Bel de Wegenwacht

Twijfel je alsnog? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.

Pech minimaliseren

ANWB Smart Driver helpt je onnodige pech met je auto te voorkomen. Smart Driver monitort en analyseert continu de conditie van je auto. De Smart Driver-connector leest hiervoor de data van je auto en geeft je via de Smart Driver app een seintje als er problemen zijn (te verwachten) onder de motorkap. Zo weet je altijd hoe het met je auto gaat, vaak nog voordat er een dashboardlampje gaat branden.

Heb je alsnog pech? Dan weten wij door de app waarschijnlijk al meteen wat er aan de hand is en helpen we je nog sneller op weg.