Derdehands de wereld rond
7 januari 2021 Met deze checklist is jouw oude auto klaar voor een verre reis
Staat een verre reis in jouw eigen auto op je 'bucketlist'? Met deze tips hoeft zo'n avontuur niet bij een stille wens te blijven...
Een verre reis maken met je eigen auto. Niet richting Frankrijk of Spanje, maar naar een compleet ander continent! Het spreekt bij velen tot de verbeelding. Maar waar moet je allemaal aan denken, wanneer je besluit zo’n avontuurlijk idee daadwerkelijk uit te voeren? Wij vroegen de Wegenwacht én een tweetal ervaringsdeskundigen naar hun gouden tips.
Checklist voor de auto
Hou ouder, hoe beter
Moderne auto’s beschikken over geavanceerde techniek die ze veiliger en zuiniger maken. Hoe aanlokkelijk dat ook klinkt: bij een verre reis kunnen dergelijke snufjes juist in jouw nadeel werken. Het is geen aanlokkelijke gedachte dat de lokale monteur van een stoffig woestijndorpje zich over jouw plug-in hybride aandrijflijn moet buigen, wanneer die onverhoopt de geest zou geven. Je kunt daarom beter met een wat oudere auto op reis gaan, die technisch zo eenvoudig mogelijk in elkaar steekt.
Kies de juiste koets
In de Europese Unie is het wegennet over het algemeen in nette staat, maar dat geldt niet automatisch voor de rest van de wereld. Globetrotten in een stadsmini is daarom niet zo’n goed idee. Houd er bovendien rekening mee, dat lang niet alle automerken wereldwijd worden verkocht. Als je in het regenwoud strandt met een daar onbekend model, wordt het nog een hele klus om jouw reis weer te vervolgen!
Liever benzine
Diesel, LPG, stroom: tegenwoordig kun je jouw motor op van alles laten draaien. Om overal te kunnen tanken, blijft benzine echter de veiligste keuze: die brandstof is wereldwijd het beste verkrijgbaar.
Zorg voor reserves
Ga niet van huis zonder een reservewiel, want een exemplaar dat op jouw auto past, kan in den vreemde wel eens een zeldzaamheid blijken. Breng om dezelfde reden je reservesleutel mee: mocht het origineel onverhoopt uit je broekzak vallen tijdens het bezichtigen van een schilderachtig bergdorpje, dan kun je na afloop in ieder geval je auto nog gebruiken. Hoe desolater jouw locatie, hoe langer het duurt om zo’n sleutel te laten nasturen vanuit Nederland! Het is bovendien geen gek idee om een extra fles motorolie en ruitensproeiervloeistof in je bagage te stoppen: op het moment dat je er om verlegen zit, zijn de juiste spullen wellicht nergens te krijgen.
Grote beurt vooraf
Het valt aan te raden om jouw auto voor vertrek grondig te laten nakijken door je garage. Vertel hen wat je met de auto van plan bent, zodat ze ook op onderdelen letten die bij regulier gebruik nauwelijks worden belast. De achterremmen bijvoorbeeld, de accu of de turboslang. Je kunt ook een aantal dingen zelf doen. Laat je motor een paar minuten stationair draaien en controleer of de koelfan aanslaat. En eenmaal onderweg doe je er verstandig aan om met regelmaat naar je bandenspanning, het oliepeil en het niveau van de ruitensproeiervloeistof te kijken.
Vrije doorgang
Eenmaal buiten de Europese Unie moet je bij de grens vaak uit- en invoerrechten voor je auto betalen, om te voorkomen dat je jouw heilige koe tussentijds stiekem verkoopt. Dat geld krijg je na afloop weliswaar terug, maar het geeft een hoop gedoe. Bovendien kunnen de bedragen aardig oplopen, tot twee keer de waarde van je auto! Een ‘carnet de passages’ is een speciaal grensdocument waarmee je dit soort rompslomp kunt ondervangen. Alleen China en Birma erkennen het document niet. Het papier is verkrijgbaar bij onze Duitse zusterclub de ADAC.
Checklist voor de berijders
Goed verzekerd
Ga je op avontuur, verzeker dan niet alleen je auto maar ook jezelf! Een reisverzekering met werelddekking valt aan te bevelen, maar controleer voor het afsluiten wel eerst of de voorwaarden in overeenstemming zijn met jouw plannen.
Vaste prik
Eenmaal buiten Europa stuit je al gauw op allerhande tropische ziektes. Gelukkig kun jij je daar op voorhand voor laten vaccineren. Laat je goed informeren welke prikken jij allemaal nodig hebt.
Juiste papieren
Je felbegeerde roze papiertje is niet overal voldoende om te mogen autorijden. Zorg daarom voor een internationaal rijbewijs: daar staat in meerdere talen op, welke voertuigen jij mag besturen. Je kunt voor het document terecht in een van onze ANWB-winkels. Natuurlijk steek je ook jouw paspoort bij je. Controleer dan meteen even hoe lang dat nog geldig is: het kleinood moet nog zeker zes maanden te gebruiken zijn.
Kosten de (huur)baas
Vergis je niet: een wereldreis is een dure grap, ook wanneer je jouw eigen auto mee brengt. De brandstof is elders dan misschien goedkoper en ook een hotelovernachting hoeft niet veel te kosten, maar de vaste lasten die je thuis bent aangegaan, lopen ook gewoon door. Veel globetrotters verhuren hun huis daarom onder terwijl ze op reis zijn: die kosten verdien je dan in ieder geval weer terug.
#nofilter
In Europa kun je al niet overal uit de kraan drinken, laat staan in de rest van de wereld! Het gebruik van een waterfilter is de beste methode om onderweg aan gezond drinkwater te komen. Flesjes water kunnen een hoop geld kosten en zijn lang niet overal verkrijgbaar!
Het juiste gezelschap
Een verre reis kan je relatie maken of breken: bedenk je goed of je het wekenlang met elkaar denkt te kunnen uithouden in zo’n kleine ruimte. Maak anders vooraf afspraken over wat jullie zullen doen wanneer het onderweg toch niet zo gezellig blijkt: bepaal onderweg bijvoorbeeld een ‘point of no return’, waar jullie de balans opmaken. Hebben jullie het nog steeds naar je zin, rijd dan lekker verder. Maar gaat het niet langer, dan zou een van jullie vanaf die plek naar huis kunnen vliegen.
Even voorstellen: de Boswachter
Dirk Jan Roeleven en Hester van der Vliet reisden in de zomer van 2017 van Aalsmeer naar Tokyo, Japan. Ze ondernamen die bijna 24.000 kilometer lange reis in een derdehands Subaru Forester, door hen liefdevol ‘de Boswachter’ gedoopt vanwege diens mosgroene buitenkleur. Onderweg deden ze landen aan als Rusland, Kazachstan en Mongolië. Een aantal van de tips uit dit artikel zijn van hen afkomstig. Het stel schreef bovendien een boek over hun avontuur, dat voor 23 euro online verkrijgbaar is.
Deel deze pagina