Je auto online overschrijven in 3 stappen

Tot voor kort was je voor het overschrijven van een tweedehands auto aangewezen op een door de RDW aangesteld kentekenloket, bijvoorbeeld een postkantoor  of een autobedrijf. Daar is nu een nieuwe optie bijgekomen: online overschrijven. Ideaal als je een auto particulier koopt. We leggen je uit hoe je zelf een auto online overschrijft.

Online overschrijven van een auto is alleen mogelijk met een verhoogd DigiD-inlogniveau. Dit doe je door met de DigiD-app op je smartphone de tegenwoordig in identiteitsbewijs aanwezige chip uit te lezen. Zo kan de app controleren of jouw gegevens overeenkomen met de gegevens op je identiteitsbewijs. Hiervoor moet je smartphone voorzien zijn van een zogenaamde NFC-chip, dezelfde techniek die ook gebruikt wordt voor contactloos betalen met je telefoon.

Slecht nieuws is er voor bezitters van iPhones, Apple heeft haar NFC-chip op dit moment zodanig afgeschermd dat deze niet door externe partijen te gebruiken is. Vermoedelijk biedt een nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem, dat eind 2019 uitkomt, deze functionaliteit wél. Je kunt deze extra controle van het identiteitsbewijs op dit moment echter alleen uitvoeren met een Android-smartphone met NFC-chip.

Wat heb je nodig:

  • Android smartphone met NFC-functionaliteit
  • DigiD-app
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs dat is uitgegeven na 14 november 2014)
  • De negencijferige tenaamstellingscode van de auto

Stap 1: scannen van het identiteitbewijs

Open de DigiD-app op je smartphone en log in. Klik linksboven op het menu-icoon en kies voor de optie ID-check. Na controle van je DigiD-pincode kun je je identiteitsbewijs scannen met je telefoon. Dit doe je door je paspoort (de dikke kunststof pagina met je persoonsgegevens en foto), rijbewijs of identiteitskaart langs de achterkant van je telefoon te verschuiven tot de app aangeeft dat hij de gegevens aan het lezen is. Dit werkt het beste zonder hoesje om je telefoon. Eenmaal uitgelezen zal er in het menu een groen vinkje verschijnen naast de optie ID-check. Klaar voor de volgende stap!

Stap 2: Online overschrijven bij de RDW

Ga naar ‘Voertuig overschrijven’ op de website van de RDW en log in met je DigiD. Volg hier de verschillende stappen, hier vul je onder andere de negencijferige tenaamstellingscode van de auto in. Aan het eind van het proces betaal je via iDeal de tenaamstellingskosten van €10,10. De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.

Stap 3: overschrijving en vrijwaring

Als het overschrijven geslaagd is, dan krijg je hiervan bericht middels een tweede email. Vanaf dit moment sta je geregistreerd als eigenaar van de auto en ben je ook verantwoordelijk voor het verzekeren of schorsen van de auto.  In een derde mail van de RDW krijg je via een link toegang tot een tweetal documenten. Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf, het vrijwaringsbewijs is voor de verkopende partij. Sla het tenaamstellingsbewijs op je computer op en/of print deze uit, de link is slechts 30 dagen geldig. Het kentekenbewijs ontvang je binnen enkele dagen over de post, evenals het tweede deel van de negencijferige tenaamstellingscode. Bewaar deze goed, deze heb je weer nodig bij het verkopen van de auto.

Gelijk online je autoverzekering regelen? Vergelijk de twee autoverzekeringen van de ANWB en sluit deze direct af.