10 zuinige occasions
Zuiniger rijden met een nieuwe gebruikte auto
Met de huidige brandstofprijzen wil je nog maar één ding: een zuinige auto. Om je op weg te helpen in deze dure tijd diepen wij tien zuinige tweedehands auto’s voor je op uit het occasionaanbod op anwb.nl.
Zuinige auto’s vind je doorgaans in de compactere segmenten. Voor dit lijstje selecteerden we hieruit benzinemodellen, eventueel met een hybride aandrijflijn, die op het occasionplatform van de ANWB staan.
1. Toyota Yaris 1.5 Hybrid
De Toyota Yaris Hybrid kreeg met zijn gemiddelde praktijkverbruik van 4,7 liter op 100 kilometer eerder al eens de zuinigheidsprijs (Top 10: de zuinigste kleine occasions) van ons. In 2012 kwam de Yaris Hybrid voor het eerst op de markt en in 2014 kreeg hij een facelift; Toyota optimaliseerde de aandrijflijn en de Yaris werd nog zuiniger. Het occasionaanbod is behoorlijk ruim te noemen.
Occasionaanbod Toyota Yaris Hybrid
2. Suzuki Celerio
Iets Spartaanser dan de Yaris wordt het met de Suzuki Celerio, een auto uit het sub-compacte segment. Het is een auto die vooral uitblinkt door eenvoud: met airco en centrale deurvergrendeling heb je al een behoorlijk luxe uitvoering te pakken. Die eenvoud houdt de Celerio wel lekker licht, wat naast een lage motorrijtuigenbelasting ook maakt dat de 68 pk sterke 1.0 driecilinder zuinig omspringt met jouw kostbare benzine. Het gemiddelde praktijkverbruik ligt zo rond de 1 op 20.
3. Peugeot 108 / Citroën C1 / Toyota Aygo
Daar heb je ze weer: de welbekende drieling van het voormalige PSA. De Peugeot 108, Citroën C1 en Toyota Aygo zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Onder de kap van alle modellen ligt een 1.0 liter driecilinder waarmee je een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 19,1 kunt halen. De 108 en C1 waren ook leverbaar met een 1.2 viercilinder benzinemotor, maar die krachtbron is minder zuinig. Omdat deze auto’s ooit nieuw goed zijn verkocht, is het aanbod ruim. Alleen al van de Peugeot 108 staan op het moment van schrijven ruim 740 exemplaren op het ANWB-occasionportal.
Occasionaanbod Peugeot 108
Occasionaanbod Citroën C1
Occasionaanbod Toyota Aygo
4. Volkswagen Up! / Seat Mii / Skoda Citigo
De andere drieling in het subcompacte segment is afkomstig van de Volkswagen-groep. Ook de Volkswagen Up!, Seat Mii en Skoda Citigo zijn technisch identiek aan elkaar. Een 1.0 driecilinder zonder turbo zorgt voor de voorstuwing, later kwamen er ook versies met turbo op de markt. Met een rustige rechtervoet moet je qua verbruik boven de 1 op 20 uit kunnen komen, 1 op 17 is doorgaans goed haalbaar. De BlueMotion-versies, die in de loop van 2012 op de markt kwamen, zijn het zuinigst.
Occasionaanbod Volkswagen Up!
Occasionaanbod Seat Mii
Occasionaanbod Skoda Citigo
5. Fiat 500
Op zoek naar een hippe en modieuze auto, maar wel eentje die weinig brandstof verbruikt? Dan ben je bij de Fiat 500 aan het juiste adres. De 500 is al sinds 2007 op de markt en Fiat wijzigde het model door de jaren heen slechts op milde wijze. Ga je voor het laagste brandstofverbruik, dan is de 0.9 TwinAir tweecilinder benzinemotor de meest geschikte optie. Een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 19,1 is daarmee goed haalbaar. De Fiat 500 was altijd al leverbaar in de meest bonte samenstellingen, dus de occasionkeuze is wat dit betreft reuze.
6. Kia Picanto
Nog een kleintje, maar dan van Koreaanse komaf. De Kia Picanto kwam in 2004 voor het eerst op de markt, maar kreeg door de jaren heen een steeds dynamischer uiterlijk. Ook als het gaat om de bouwkwaliteit en afwerking, maakten de Koreanen steeds weer forse stappen. Wat motoren betreft, heb je bij de derde generatie Picanto, die van 2010 tot 2017 op de markt was, de keuze uit een 1.0 driecilinder of een 1.2 viercilinder. Met die tweede kom je al op een praktijkverbruik van rond de 1 op 16 uit, met de driecilinder kun je nog dichter op de 1 op 20 kruipen.
7. Opel Karl
De Opel Karl is de laatste A-segmenter uit dit lijstje. Hij was in totaal vier jaar op de markt, wat in vergelijking met de bovenstaande auto’s een kleine periode is. Voor wat betreft de beschikbare motoren geldt het adagium: het mag alles zijn, zolang het maar de 1.0 driecilinder met 75 pk is. Afhankelijk van de ritten die je rijdt – en je rechtervoet – scoor je gemiddeld een verbruik van tussen de 1 op 15 en 1 op 20.
8. Ford Fiesta
Op zoek naar een leuk sturende auto waarmee je niet al te vaak aan de pomp staat? Dan is de Ford Fiesta met 1.0 driecilinder wellicht een geschikte optie. Die motor heb je in verschillende versies, maar de varianten zonder turbo zijn het zuinigst. Qua vermogen houden die met 65 of 80 pk niet echt over, maar bij een rustige rijstijl is een praktijkverbruik van 1 op 20 mogelijk.
9. Dacia Sandero
Dacia is het no-nonsense merk van Renault. De Dacia Sandero is de compacte hatchback van de familie. Hij biedt veel waar voor zijn geld en is de geschikte auto voor mensen die goedkoop in een relatief nieuwe auto willen rijden, maar die een auto uit het A-segment te klein vinden. Van de vorige generatie, die van 2016 tot 2021 is geleverd, is de 90 pk sterke 0.9 TCe het vaakst te vinden. Daarmee zou je aardig makkelijk een praktijkverbruik van 1 op 17 kunnen halen. Let op: de Bi-Fuel, waarmee je ook op LPG kunt rijden, is dorstiger.
10. Toyota Prius
Last but not least: de Toyota Prius. Bij zijn verschijning in 1997 was het een van de eerste hybride auto’s die je als consument kon kopen. Omdat Toyota er vroeg bij was op het gebied van hybride aandrijflijnen, is de Prius op dat gebied behoorlijk doorontwikkeld. Dat heeft positieve gevolgen voor de betrouwbaarheid en het verbruik. Een praktijkverbruik van 1 op 20 is zonder al te veel moeite haalbaar en dat is voor een middenklasser zeer netjes. Van de Prius staan meerdere generaties te koop, dus voor vrijwel elk budget is er eentje te vinden.
Liever zelf zoeken?
Liever zelf op zoek naar een zuinige tweedehands auto? Wandel dan eens door onze virtuele showroom op www.anwb.nl/auto/kopen/zoeken.
Samenstelling lijst
Plug-inhybrides lieten we buiten beschouwing. Vooral omdat deze auto’s op langere ritten meestal meer verbruiken dan een conventionele benzineauto. Dat komt omdat ze vaak beschikken over kleinere motoren die samenwerken met de elektroaandrijving. Echter, wanneer de accu leeg is – ergens tussen de 30 en de 100 kilometer, afhankelijk van merk/model – moet de kleine motor harder werken en stijgt het verbruik.
Ook diesels kwamen, door de teruglopende belangstelling en het kleiner wordende prijsverschil tussen een liter diesel en benzine, niet aan bod.