Wat is het nut van een kentekencheck?

Op basis van het kenteken van een auto valt aardig wat informatie te achterhalen. Met zo’n kentekencheck heb je bijvoorbeeld meer zekerheid bij de aanschaf van een gebruikte auto omdat je via de kentekengegevens iets over de historie van de auto boven water krijgt. Handig en kosteloos is de kentekencheck van de RDW.

Basisinformatie over een kenteken

Een standaard kentekencheck met de app van de RDW levert je veel technische gegevens op, zoals gewicht, cilinderinhoud en de uitstoot van de motor. Je ziet wanneer het kenteken voor het laatst is overgeschreven én de eerste toelating in Nederland. Dat laatste is handig in het geval de auto eerst een Duits, Belgisch of anders buitenlands kenteken had. Deze kentekengegevens zijn ook via een pc, tablet of laptop op te vragen, via ovirdw.nl.

Thuis kenteken overschrijven

Voor het overschrijven van een kenteken ga je meestal naar het dichtstbijzijnde kentekenloket, bijvoorbeeld bij een PostNL-punt. Of je laat de garagehouder alles regelen. Een andere mogelijkheid is het digitaal, dus online overschrijven van een kenteken. Met een smartphone en DigiD doe je dat eenvoudig zelf. Dat gaat in een aantal stappen:

  1. Ga naar rdw.nl
  2. Bij de tweede stap kies je voor de optie ‘kenteken overschrijven’ op de website van de RDW
  3. Log in met DigiD
  4. Tenaamstellingscode aanvragen

Als de overschrijving klaar is, krijg je via de mail een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsbewijs

Kenteken als informatiebron voor de werkplaats

Bij het maken van een afspraak voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt, is het kenteken het eerste wat de garage wil weten. Op basis van die kentekencheck is te zien wanneer de distributieriem vervangen moet worden, welke soort olie er in de motor gaat en of het tijd is voor de apk. Of het nu het nieuwste kenteken is of dat van een twintig jaar oude auto, alle relevante gegevens zijn snel te vinden. De gegevens van het kenteken zijn ook gekoppeld aan het programma waarmee de onderdelen worden besteld.

Autohistorie via kentekencheck

Steeds meer commerciële partijen bieden hun diensten aan om via een kentekencheck de historie van een auto te controleren. Deze specifieke kentekeninformatie is niet gratis, maar kan je soms wel voor een miskoop behoeden. In het geval van, bijvoorbeeld, de Finnik kentekencheck is de basisinformatie gratis. Tegen betaling kun je de restwaarde, de tellerstand, de aanwezige opties en bepaalde statistieken opvragen.

Eigenaar achterhalen via kenteken

Het achterhalen van de eigenaar van een auto via het kenteken is uiteraard niet zomaar mogelijk, dat kunnen alleen bevoegde opsporingsinstanties. Mocht je ooit een auto in bezit hebben gehad waarvan je het kenteken nog weet en je zou graag in contact komen met de huidige eigenaar, dan is dat in bepaalde gevallen mogelijk via de RDW.

Wil je jouw auto snel en gemakkelijk verkopen via de ANWB, kijk dan bij de ANWB Verkoopservice.