Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kiezen: Veiligheidsvoorzieningen

Wat maakt een auto veilig? Ongevallen voorkomen én overleven

Hoe veiliger je nieuwe auto, hoe beter. Zowel voor jezelf en jouw passagiers, als voor voetgangers en andere weggebruikers. Veiligheid is er in de auto in twee soorten: actief en passief.

Actieve veiligheid

Deze aspecten van de auto en technische hulpmiddelen kunnen helpen een ongeval of letsel te voorkomen:

ABS

Het antiblokkeer-remsysteem is al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw standaard op alle nieuwe auto's. Het zorgt ervoor dat de auto tijdens een noodstop bestuurbaar blijft.

 • Informeer naar de standaarduitrusting van de door jouw gekozen uitvoering en let tijdens een proefrit op:
  • Aanwezige veiligheidssystemen, zoals ESC (elektronische stabiliteitscontrole). Dit herkent een noodsituatie en houdt de auto stabiel.
  • De besturing - heeft de auto stuurbekrachtiging?
  • Het zicht rondom - hoe groot zijn de raamstijlen en de buitenspiegels?
  • De zitpositie - biedt de auto een goede en comfortabele zit?
  • De ergonomie - is het dashboard logisch ingedeeld en zijn zaken als radio, navigatie en ventilatie makkelijk te bedienen?

Passieve veiligheid

Deze aspecten van de auto en technische hulpmiddelen kunnen helpen de gevolgen van een ongeval te beperken:

Airbags

Nieuwe auto's hebben er minstens twee, maar zijn vaak ook voorzien van zijairbags (in de voorstoelen) en gordijnairbags (voor de zijramen).

Anti-whiplash hoofdsteunen

Voorkomen nekletsel bij een aanrijding van achteren.

Kreukelzones

Absorberen de grootste krachten bij een aanrijding met de bedoeling dat het passagiersgedeelte zo min mogelijk vervormt. Bekijk ook de resultaten van de EuroNCAP-crashtests.

Botsproeven: Euro NCAP

De onafhankelijke botsproefinstantie Euro NCAP zet alle nieuwe auto's tegen de muur om te kijken hoe (on)veilig ze zijn in een botsing. De ANWB participeert in deze organisatie.

Slimme veiligheidssnufjes

De allernieuwste veiligheidssnufjes zijn onder meer de dode-hoek-verklikker die je waarschuwt dat iemand in je dode hoek rijdt, de rijstrookassistent die je meldt dat je onbedoeld uit je rijstrook raakt (als je bijvoorbeeld in slaap sukkelt) en er zijn zelfs systemen die met behulp van infrarood ‘door’ de mist kunnen kijken en voetgangers zien, of de auto in geval van nood uit zichzelf stilzetten.

Remweg: hoe korter hoe beter

Hoe korter de remweg van een auto, hoe veiliger hij is voor zijn inzittenden maar ook voor de directe omgeving. Moderne auto's hebben systemen die de remdruk in een noodsituatie zelf maximaliseren en/of zelfstandig ingrijpen wanneer je als bestuurder te laat reageert. ABS is standaard al decennialang aanwezig - hierbij blijft de auto ook tijdens een noodstop bestuurbaar.

ESP voorkomt slippen

Electronic Stability Program oftewel ESP zorgt ervoor dat jouw auto in extreme situaties het ingegeven spoor blijft volgen en niet begint te slippen. In combinatie met ABS kun je zo uitwijken en remmen tegelijk.

Dagrij- en matrixverlichting

Verlichting draagt bij aan goede zichtbaarheid. Daarom hebben auto's ook overdag hun verlichting vaak aan. Daarvoor is de dagrijverlichting bedoeld. Zet je de knop voor het aan- en uitzetten van de verlichting op 'automatisch' dan zal de dagrijverlichting altijd aanstaan.

Matrixverlichting werkt met behulp van LED's. De voordelen ervan zijn dat het weinig stroom vebruikt, dat het een sterke lichtbundel oplevert en dat het de mogelijkheid biedt om altijd met groot licht aan te rijden. Zodra het systeem namelijk een tegenligger 'ziet', zet het enkele LED's uit waardoor anderen niet worden verblind.  

Dode hoek sensor

Een handig, actief veiligheidssysteem is de dode hoek sensor. Zit een auto links of rechts achter je in de dode hoek, dan geeft het systeem een piepje en/of een lichtsignaal. Zo weet je dat er iemand naast je zit die jij zelf (nog) niet ziet. Een dergelijk lichtsignaal wordt vaak gegeven in je buitenspiegel.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.