Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 tips en tricks om te besparen op autokosten

Zo kun je je portemonnee zoveel mogelijk ontzien

Van alle dingen die je kunt doen om de kosten van het autorijden te beheersen, levert de auto laten staan het meest op. Ook voor het milieu. Maar dat is natuurlijk niet altijd een optie. Wil je weten hoe je dan toch kunt besparen op je autokosten? We geven je vijf tips en een paar extra tricks die je direct kunt toepassen.

1. Besparen op onderhoud

 • Hou je aan de service-intervallen die de fabrikant stelt. Dat is af en toe pittig voor de portemonnee, maar het levert wel iets op. Een afgetekend onderhoudsboekje werkt namelijk waardeverhogend: een volgende koper bied je hierdoor extra zekerheid. En goed onderhoud zorgt daarnaast nog voor een langere, probleemlozere levensduur en minder pech. Wat ook voordelig is als je niet van plan bent om je auto te verkopen.
 • Ook op het onderhoud zelf kun je besparen. Ga bijvoorbeeld niet naar de eerste de beste garage en vraag meerdere offertes aan.
 • Informeer bij je garage ook eens naar kortingsacties. Wie niet waagt, wie niet wint! En wist je dat je als ANWB-lid ledenvoordeel krijgt op een apk-keuring bij KwikFit? 

2. Onderweg kosten besparen op tanken en laden

 • Het loont om wat aandacht te schenken aan je route en bestemming. De kortste route duurt misschien langer, maar is vaak wel de zuinigste route. Vergelijk je routeopties maar eens met de ANWB Routeplanner.
 • Weten waar je het goedkoopst kunt tanken? Met de ANWB Onderweg app zie je wat de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt zijn. Probeer tanken langs de snelweg te vermijden. Dan pak je al snel € 0,10 tot € 0,20 aan voordeel. Wil je nog meer tips om te besparen op tanken en brandstofverbruik? We hebben er vijftien voor je verzameld.
 • In de Onderweg app vind je trouwens ook de goedkoopste laadplekken voor je elektrische auto. Vijf extra tips om goedkoop te laden.
 • Alle informatie over goedkoop tanken, laden, parkeren, inclusief een parkeerbetaalapp en een routeplanner, hebben we handzaam bij elkaar gebracht in de ANWB Onderweg app. 

3. Besparen op parkeerkosten

 • Onderzoek goed waar je het goedkoopst kunt parkeren, zeker als je voor langere tijd moet parkeren. Denk aan een P+R, waar je (voordelig) op het ov kunt stappen of een fiets kunt huren/lenen. Of neem je eigen fiets mee en parkeer in de buitenwijken.
 • Is dit allemaal geen optie? Zelfs rond het centrum kan het flink uitmaken in de parkeerkosten door net een straat verderop te parkeren. Hoe je parkeren in de stad slim aanpakt, vatten we samen in 5 tips.

4. Geld besparen bij autobezit

 • Zelfs wanneer je auto voor de deur staat, kun je besparen. Controleer bijvoorbeeld of je wel de best passende en meest voordelige autoverzekering hebt.
 • Ook kun je kiezen om de auto vaker te laten staan, als dat mogelijk is natuurlijk. Niet alleen scheelt dit brandstof, maar ook slijten auto-onderdelen minder. Hierdoor bespaar je weer wat op onderhoud. Bovendien: hoe minder kilometers je maakt, hoe lager je kilometerstand bij inruil. En dat maakt je auto vaak meer waard.
 • Ook kun je kiezen om een kleinere auto aan te schaffen; voldoende voor de dagelijkse gang van zaken. Want wellicht heb je alleen een iets groters nodig voor de zomervakantie met het hele gezin. Zonde dan, dat die grote auto de rest van het jaar overbodig is, meer brandstof verbruikt, hoger in de motorijtuigenbelasting en verzekering zit en meestal ook duurder in onderhoud is. In dat geval is het misschien slimmer om kleiner te rijden en voor de vakantie een grotere auto te huren.

5. ANWB Ledenvoordeel

Wist je dat je als ANWB-lid naast korting op een APK-keuring, ook op allerlei andere zaken korting krijgt, zoals bandenmontage, ruitenwissers en herstel van kleine schade? Ook dat helpt je om te besparen op je autokosten. 

Extra tip: Verkopen of private lease

Hoeveel kilometers maak je eigenlijk per jaar? Is een tweede auto wel nodig? Het zijn relevante vragen wanneer je kritisch naar je autokosten kijkt. Het merendeel van de tijd staan de meeste auto’s namelijk stil en heb je vaak aan één auto genoeg als je een beetje plant. Dan kun je je tweede auto verkopen via bijvoorbeeld de ANWB Verkoopservice. Of kies voor een private leaseauto met een lage kilometerbundel, waardoor je flink op de maandelijkse kosten bespaart.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.