Tips en tricks om je portemonnee zoveel mogelijk te ontzien

Autokosten besparen op elk moment

Van alle dingen die je kunt doen om de kosten van het autorijden te beheersen, levert de auto laten staan het meest op. Ook voor het milieu. Maar niet iedereen heeft de keuze om zich te verplaatsen middels benenwagen, fiets of openbaar vervoer. Wil je weten hoe je met je auto dan toch geld bespaart?

Besparen op autorijden is al heel lang een onderwerp op onze autopagina’s. Met name de laatste jaren rijzen de prijzen voor auto’s, onderhoud, brandstof, parkeren en andere verwante zaken de pan uit. In de keten onderhoud - onderweg - bezit valt wel behoorlijk te besparen. Dat blijkt wel wanneer je onze artikelen over deze onderwerpen leest. Wij lichten ze hieronder voor je uit.

Besparen op onderhoud

Minder rijden betekent iets minder onderhoud. Hou je wel aan de service-intervallen die de fabrikant stelt. Dat is af en toe pittig voor de portemonnee, maar levert wel iets op. Een afgetekend onderhoudsboekje werkt waardeverhogend: een volgende koper krijgt hierdoor extra zekerheid. Goed onderhoud zorgt vrijwel altijd voor een langere en probleemlozere levensduur en minder pech – wat ook fijn is als je niet van plan bent om je auto te verkopen. En besparen op onderhoud doe je met deze 5 nuttige bespaartips.

Onderweg kosten besparen op tanken en laden

De grootste bezuinigingsoperaties kun je uitvoeren met tanken, laden en parkeren. Het loont om wat aandacht te schenken aan je route en bestemming. De kortste route duurt misschien langer, maar is vaak wel de zuinigste route. En als tijd geen belemmering is, dan wordt tijd dus geld. Vergelijk beide routeopties maar eens met de ANWB Routeplanner. Op de routekaart kun je, net zoals onderweg met de ANWB Onderweg app, meteen de goedkoopste tankstations vinden, meestal net iets buiten de snelweg. Maar ook hier geldt: heb je de tijd om een stukje om te rijden, dan pak je al snel € 0,10 tot € 0,20 aan voordeel door niet bij de snelweg te tanken. Wil je nog meer tips om te besparen? We hebben er vijftien voor je verzameld.

De ANWB Routeplanner heeft een aparte versie voor het plannen van reizen met een elektrische auto: vul je autogegevens in, geef aan met welke marge in actieradius je graag bijvult of ergens aankomt en de routeplanner laat exact zien waar je onderweg terechtkunt. Ook kun je zoeken naar de goedkoopste laadplekken. Wil je meer besparen, lees dan onze vijf tips

Besparen op parkeerkosten

Ben je op de plaats van bestemming aangekomen, dan kan de bespaarmeter gewoon doorlopen. Onderzoek goed waar je het goedkoopst kunt parkeren, zeker als je voor langere tijd moet parkeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een P+R, waar je (voordelig) op het ov kunt stappen of een fiets kunt huren/lenen. Of neem je eigen fiets mee en parkeer in de buitenwijken. Is dit allemaal geen optie? Zelfs rond het centrum kan het flink uitmaken in de parkeerkosten door net een straat verderop te parkeren. Hoe je parkeren slim aanpakt, vatten we samen in 5 tips.

Tip: Alle informatie over goedkoop tanken, laden en parkeren, inclusief een parkeerbetaalapp en een routeplanner, hebben we handzaam bij elkaar gebracht in de app ANWB Onderweg. Hoe je deze app op je smartphone krijgt en wat-ie nog meer kan, lees je op de Onderweg app-pagina.

Geld besparen bij autobezit

Zelfs wanneer je auto voor de deur staat, kun je besparen. Controleer bijvoorbeeld of je wel de passendste en voordeligste autoverzekering hebt. Ook kun je ervoor kiezen om de auto vaker te laten staan, als dat mogelijk is natuurlijk. Niet alleen scheelt dit brandstof, maar ook slijten auto-onderdelen minder – waardoor je iets bespaart op onderhoud. Bovendien: hoe minder kilometers je maakt, hoe lager je kilometerstand bij inruil. En dat maakt je auto vaak meer waard.

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een kleinere auto aan te schaffen, voldoende voor de dagelijkse gang van zaken. Mogelijk heb je alleen voor de zomervakantie met het hele gezin iets groters nodig. Zonde dan dat die grote auto de  rest van het jaar overbodig is, meer brandstof drinkt, hoger in de motorijtuigenbelasting en verzekering zit en meestal ook nog duurder in onderhoud is. In dit geval is het misschien slimmer om klein te rijden en voor de vakantie een grotere auto te huren.

Verkopen of private lease?

Hoeveel kilometers maak je eigenlijk per jaar? Is die tweede auto wel nodig? Het zijn relevante vragen wanneer je kritisch naar je autokosten kijkt. Het merendeel van de tijd staan de meeste auto’s stil en kun je gemakkelijk met één auto toe als je een beetje plant. Dan kun je je tweede auto verkopen, bijvoorbeeld via de ANWB Verkoopservice. Of je kiest voor een private leaseauto met een lage kilometerbundel, waardoor je flink op de maandelijkse kosten bespaart.

Speciaal voor jou geselecteerd