Dit wist je nog niet over je voorruit
De voorruit. Hij lijkt zo vanzelfsprekend, maar hij beschermt je op de weg wél tegen steentjes, weer en wind. Hoe zit zo’n ruit eigenlijk in elkaar? Wat zijn de ontwikkelingen in de toekomst? Hoe komt het dat hij niet verbrijzelt als er een steentje tegenaan komt en vooral: wat moet je doen als er opeens een sterretje of scheur in de voorruit zit?
Het kan iedereen gebeuren. Je rijdt lekker en opeens… – pats! – een steentje tegen de voorruit. Natuurlijk is dat schrikken, want: wat doet dat met je voorruit?
Laten we het eerste misverstand maar meteen wegnemen: de voorruit zal door zo’n steentje niet met duizend brokjes tegelijk uit elkaar vallen. In de jaren zestig kon dit nog wel. Toen was een voorruit nog gemaakt van het toen gangbare gehard glas. Sinds de jaren tachtig bestaan alle voorruiten (niet de zij- of achterruiten) echter uit twee lagen glas met folie ertussen. Zelfs bij extreem winterweer met grote hagelstenen of bij een botsing blijft de voorruit daardoor intact. Hij versplintert niet. Krijg je een steentje tegen de voorruit dan zal je waarschijnlijk te maken krijgen met een sterretje in het glas.
Kan ik doorrijden?
Wat te doen als je schade hebt aan de ruit? Experts raden aan er niet te lang mee door te rijden. In het geval van een scheur vervangen ruitspecialisten vaak de gehele ruit. Sterretjes komen ongeveer even vaak voor als scheuren. Is het sterretje kleiner dan een 2-euromuntstuk dan is het vaak prima te repareren. De beschadiging wordt dan opgevuld met hars.
Maar wanneer moet je nu met een sterretje naar een autoglasspecialist? Dat hangt ervan af. Geen sterretje is hetzelfde. Als er een of meer uitlopers zijn, kan er een scheur ontstaan. In de winter is het risico dat een sterretje doorscheurt door de temperatuurverschillen bovendien groter. Dit zorgt voor een onveilige situatie. Ook als je een drempel iets te hard neemt, kan het sterretje door de extra spanning op de ruit doorscheuren.
Vandaar het advies: laat een sterretje als het even kan zo snel mogelijk repareren.
Wist je dat…:
- Wist je dat na een sterreparatie de voorruit weer op volle sterkte is?
- Wist je dat je sterreparatie in de meeste gevallen vergoed wordt bij Beperkt Casco en Allrisk dekking?
- Wist je dat de kans op een sterretje, scheur of barst maar liefst 30% hoger is in de zomer- en wintermaanden?
- Wist je dat het vervangen van je autoruit in de meeste gevallen ten koste van je eigen risico gaat? Laat het sterretje dus op tijd repareren.
- Wist je dat wel 25% van de Nederlanders jaarlijks schade aan de autoruit heeft?
- Wist je dat een autoruit bestaat uit gelaagd glas, dat betekent dat er een laag folie tussen twee lagen glas zit waardoor de ruit nooit helemaal verbrijzelt.
- Wist je dat er dynamisch (rijdend) en statisch (in de vestiging) gekalibreerd kan worden? Dit is afhankelijk van het model auto.
- Wist je dat de politie geregeld boetes uitdeelt voor vieze autoruiten? Voorkom een boete! Zorg voor een schone ruit en goed zicht onderweg.
- Wist je dat een ster in het zichtveld ervoor kan zorgen dat je auto niet door de APK-keuring komt?
- Wist je dat hoe meer uitlopers een ster heeft, hoe groter het risico van doorscheuren is?
De specialisten van Autotaalglas helpen je graag
Bij Autotaalglas werken specialisten die up-to-date zijn en veel ervaring hebben in het repareren van ruitschades en het vervangen van ruiten. Zij kennen de risico’s en mogelijkheden. Er zijn steeds meer auto’s met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), oftewel rijhulpsystemen. Camera’s achter de voorruit ondersteunen je dan tijdens het rijden: van parkeerfuncties en licht- en regensensoren tot rijbaanassistentie, zoals afstand houden en het maken van een noodstop. De specialisten van Autotaalglas kalibreren deze systemen na een voorruitvervanging volgens de richtlijnen van autofabrikanten. Door alle functies weer perfect in te stellen, gaat u weer veilig op weg.
Zo repareert Autotaalglas een sterretje
Afspraak maken bij Autotaalglas?
Reparaties kunnen zowel in de vestiging als op locatie plaatsvinden. Via 0800-0828 kom je in contact met het callcenter. Hier vertellen ze wat de slimste keuze is en hoe je een afspraak kunt maken. Ook via au.nl/afspraak maak je op een makkelijke en snelle manier een afspraak bij een vestiging in de buurt.