Het wagenpark elektrificeren: wat komt er allemaal bij kijken?
4 oktober 2021 “Wacht niet te lang met de overstap”
Is jouw bedrijf klaar om de overstap naar elektrisch vervoer te maken? In dit artikel spreken we Michael van Wijngaarden, mobiliteitsconsultant bij Syndesmo, die ons als elektrisch rijden expert alles kan vertellen over hoe ondernemers het beste kunnen overstappen en waar ze op moeten letten.
Als ondernemer denk je vooruit en wil je toekomstbestendig zijn. In 2025 gaan minimaal dertig steden in Nederland emissieloze zones voor bedrijfswagens instellen. Het is daarom verstandig om nu al na te denken over de overstap naar elektrisch. Maar hoe pak je dit slim aan?
“Kijk waar elektrisch rijden nu al past”
“Ik geloof dat er in alle wagenparken een mogelijkheid bestaat om over te stappen op elektrisch”, begint Michael optimistisch. “Ik adviseer bedrijven om over te stappen in fases. Kijk goed naar je werkzaamheden en hoe je je vervoer nu regelt. Hoeveel kilometers maak je op een dag en hoe vaak rijd je? Kijk waar elektrisch rijden nu al past binnen je bedrijfsvoering. Meestal zien bedrijven dat er nu al situaties zijn waar het mogelijk is om over te stappen. Als je bijvoorbeeld per dag 150 km rijdt en het voertuig aan het einde van de werkdag weer bij het bedrijf kunt opladen, kun je de overstap nu al maken”.
Kan je bestelbusjes ook al vervangen?
Elektrische personenauto’s zijn er genoeg, maar elektrische bestelbusjes zie je nog niet zo vaak op de weg. Toch zijn er inmiddels al zo’n 100 modellen en versies op de markt in Nederland. Michael: “Wat we in de afgelopen twee jaar hebben gezien, is dat er een flink aantal elektrische modellen en versies bij zijn gekomen. Er zijn diverse lengtes en maten verkrijgbaar en zelfs dubbele cabines. Ook zijn er vorig jaar een aantal bestelauto’s op de markt gekomen met een actieradius van 300 kilometer. Dat maakt het voor veel ondernemers interessant”.
Desondanks zal het nog niet voor elke ondernemer mogelijk zijn om nu al over te stappen. Michael legt uit: “Denk aan bedrijven met een onderhoudsservice en een bus die zwaarbeladen is. Of een busje met een mobiele werkplaats, waar veel gewicht wordt meegenomen en die door heel Nederland storingen moet verrichten. Dat zijn de extreme gevallen die op dit moment nog niet goed te elektrificeren zijn”.
Lees ook: Welke elektrische bestelbussen zijn er?
Zorgen en vooroordelen onder ondernemers
Nog niet elke ondernemer wil nu al overstappen op elektrisch vervoer. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals zorgen over de continuïteit van de dienstverlening naar de klant. “Ik spreek weleens ondernemers die denken dat ze nog niet elektrisch kunnen rijden. Soms hebben ze vooroordelen, zoals dat de wagens maar 100 km kunnen rijden. De auto is voor veel ondernemers een verlengstuk van de service van het bedrijf. Ondernemers willen niet stil staan aan de kant van de weg en dat hun klanten eronder lijden. Een ander belangrijk aspect is dat je moet nadenken over het laden van de auto’s. Het is niet zo dat je een elektrische auto of busje koopt en dat het dan klaar is. Denk ook aan de veranderende energiebehoefte en de laadinfrastructuur. Ook zijn er verschillende fiscale regelingen voor ondernemers, zoals de MIA. Dit kan allemaal best overweldigend zijn”, legt Michael uit.
Lees ook: Dit zijn de fiscale voordelen voor ondernemers die elektrisch willen rijden
“Elektrisch rijden is anders rijden”
Om ondernemers te helpen bestaan er diverse pilots, waarbij bedrijven tijdelijk elektrisch kunnen rijden. Zo heeft Michael als Syndesmo consultant voor stichting Breikers in Amsterdam een probeeraanbod ontwikkeld. “Ondernemers of hun medewerkers kunnen een aantal dagen in een elektrische bestelauto rijden. Zo geven we ze de gelegenheid om elektrisch rijden te ervaren en dat is belangrijk. We bieden zelfs een tijdelijk mobiel oplaadpunt die ze bij de zaak kunnen plaatsen. Als je een goede relatie met je dealer of leasemaatschappij hebt, zou ik aanraden om te kijken of je mee kunt doen met zo’n pilot”.
Elektrisch rijden is volgens Michael een gedragsverandering en daarom iets waar je je op voor moet bereiden. “Elektrisch rijden is anders rijden. Zorg dat wanneer je als bedrijf die stap maakt, je je medewerkers meeneemt in het proces. Leg uit waarom je de overstap maakt. Doe mee met een pilot en probeer binnen je bedrijf ambassadeurs te krijgen om je te helpen tijdens het overstappen”.
Redenen om nu al over te stappen
De zero-emissie zones zorgen ervoor dat bedrijven de komende jaren zullen overstappen, maar er zijn genoeg andere redenen om die overstap nu al te maken. Michael legt uit: “Je kunt je nu nog onderscheiden door elektrisch te gaan rijden. Het is zoals we zeggen een unique selling point om nu al duurzaam te rijden. Ook zien we dat de total cost of ownership van een elektrische auto in veel gevallen nu al goedkoper is. Dit gaat een aanjagend effect krijgen: waarom zou je dan nog een dieselauto nemen? De dieselauto wordt in restwaarde ook steeds minder waard. Wacht dus niet te lang met de overstap. Laat je goed informeren, bereid je voor en neem je medewerkers hierin mee. Kijk waar het nu al past binnen je bedrijf en ga daarmee aan de slag”.
Deel deze pagina