Naar artikel

Vervangend vervoer

Soms gebeurt het dat de wegenwacht jouw auto of motor niet ter plekke kan repareren. Dan wordt hij naar een garage gebracht. Bij de Standaard en Compleet pakketten heb je dan recht op vervangend vervoer. Hoe gaat dit precies in z'n werk?

Heeft de wegenwacht die jou op dat moment helpt, vastgesteld dat jouw auto of motor niet direct weer kan rijden, dan heb je recht hebt op vervangend vervoer. Dat wil zeggen, zolang je gekozen hebt voor de pakketten Standaard of Compleet. In het pakket Instap zit deze service niet.

Vervangend vervoer in Nederland

Er zijn verschillende opties voor vervangend vervoer. De wegenwacht die je helpt kiest welke ingezet zal worden. Je krijg bijna altijd een auto als vervangend vervoer. Het kan zijn dat deze niet beschikbaar is of dat de Wegenwacht om een andere reden kiest voor een andere optie, zoals een taxi die je naar je plaats van bestemming brengt of een vergoeding van de kosten voor het openbaar vervoer.

Hoe lang heb je recht op de vervangende auto?

Heb je een Standaard pakket, dan kun je maximaal twee werkdagen gebruik maken van de auto. Bij pech in je woonplaats is dat één dag. Heb je gekozen voor een Compleet pakket, dan kun je de auto vijf werkdagen gebruiken en één dag bij pech in de woonplaats. Bij het Compleet pakket zit een haal- en brengservice inbegrepen. Dat betekent dat de vervangende auto gebracht en weer opgehaald wordt.

Je kunt twee keer per jaar gebruikmaken van Vervangend Vervoer Service.

Ben je al lid? Bekijk/wijzig je pakket

Vervangend vervoer in Europa

Heb je pech in het buitenland en heb je een Wegenwacht Standaard of Compleet pakket met als dekking Europa of Europa Plus, dan heb je recht op vervangend vervoer als jouw auto of motor niet binnen 48 uur weer rijdend is te krijgen. Meestal krijg je een vervangende auto, maar als deze niet beschikbaar is, dan krijg je de kosten van openbaar vervoer 2e klas naar de vakantiebestemming en/of terug naar huis vergoed.

Vervangende auto in Europa

Bij een Europa Standaard pakket kun je maximaal 21 dagen gebruik maken van de vervangende auto, bij een Europa Compleet pakket is dit 35 dagen. De vervangende auto is een gelijkwaardige personenauto of een motorfiets als het noodzakelijk en mogelijk is. De auto heeft alleen een trekhaak en/of automatische versnellingsbak als dat noodzakelijk en mogelijk is. Bij het Compleet pakket zit een haal- en brengservice inbegrepen. Dat betekent dat de vervangende auto gebracht en weer opgehaald wordt.

Let op, je bent in het buitenland bijna altijd verplicht om, als borg voor de vervangende auto, een creditcard te gebruiken.

Ben je al lid? Bekijk/wijzig je pakket

Creditcard bij vervangend vervoer in het buitenland

De huurauto de je krijgt bij vervangend vervoer in het buitenland wordt door de ANWB betaald, maar het huurcontract sluit je zelf af bij de verhuurder. Bij het huren van een auto heb je vrijwel altijd een creditcard nodig, ook als de huurauto als vervangend vervoer dient. Deze creditcard dient als borg. Als je de huurauto volgetankt, zonder schade en op tijd inlevert, wordt er niets van je creditcard afgeschreven. De huurkosten worden rechtstreeks bij de ANWB in rekening gebracht.

Meer informatie over creditcards