Auto uitlezen? Zo werkt het.

‘Auto uitlezen’. Wie zijn garagerekening bestudeert, heeft de woorden vast weleens gelezen. Met daarachter een bedrag van een paar tientjes. Waarom staat auto uitlezen op de rekening? 

Autokeuringen

Computer

Een moderne auto zit vol met elektronica. Met elkaar verbonden door een boordcomputer, de zogenaamde ECU (engine control unit). Deze computer controleert continu of alles in orde is en stuurt alles aan. Van richtingaanwijzer tot remlicht en van hoeveel gas je geeft tot de stand van de airco. Alles wat er voor (veilig en comfortabel) rijden nodig is, loopt via de ECU.

Oranje of rood lampje?

Als er iets misgaat, zorgt de computer dat er in het dashboard een oranje of rood controlelampje gaat branden. Oranje betekent ‘laat dit zo snel mogelijk controleren’, rood staat in feite voor ‘stop zo snel mogelijk’.

Deze lampjes zie je liever niet branden, vandaar dat een auto geregeld naar de garage moet. Bij vrijwel elke onderhoudsbeurt hoort het ‘uitlezen’ van de ECU. Uitlezen betekent dat de monteur een computer aansluit op de OBD-poort van de auto. De OBD-poort is een computerstekker die meestal ergens in het dashboard of de middenconsole is verstopt.

Als er ergens een storing in het systeem zit, dan geeft de computer een zogenaamde ‘foutcode’ aan. Elke code staat voor een bepaalde storing, zoals een niet goed werkende lamp, of wanneer brandstofinspuiting niet goed functioneert. Met de code kan een monteur vrijwel elke storing opsporen en verhelpen.

Waarom moet je betalen voor het uitlezen?

Het opsporen van storingen is niet altijd even gemakkelijk; de ene storing kan het gevolg zijn van een andere. En dan wordt het zoeken. Met de juiste kennis en ervaring is het merendeel gelukkig vrij snel op te lossen. Dat je ook moet betalen voor het uitlezen als er niks aan de hand is, heeft onder andere te maken met de werktijd die het uitlezen kost en de investeringen die een garagebedrijf moet doen voor bijvoorbeeld apparatuur en software.

Smart Driver geeft inzicht in de conditie van je auto

Moderne auto’s hoeven niet meer zo vaak naar de garage en worden hierdoor minder vaak uitgelezen. Om te weten hoe het met je auto gaat en problemen te voorkomen, heeft ANWB Smart Driver ontwikkeld. Als er een storing is, ziet Smart Driver dit en stuurt de foutmelding meteen door naar de experts van de ANWB. Als het een ernstige storing is, bijvoorbeeld aan de remmen of ergens in het motorblok, dan nemen ze meteen contact op met de rijder om advies te geven.

Pech voorspellen?

Sommige pechgevallen kan Smart Driver zelfs voorspellen. Onder andere wanneer je accu bijna leeg is, bijvoorbeeld door ouderdom, geeft het systeem een waarschuwing. Dan kun je op tijd een nieuwe accu (laten) monteren en voorkom je dat je ineens niet meer kunt wegrijden.Maar ook de ontsteking, roetfilter en startmotor houdt Smart Driver in de gaten. Door speciale voorspelmodellen kan Smart Driver je al waarschuwen nog voor je auto iets aangeeft.

Is de Wegenwacht toch nodig, dan weet deze dankzij Smart Driver precies wat er moet gebeuren. En ook waar, want in geval van pech of nood kan het systeem je locatie doorgeven aan de ANWB Alarmcentrale.

De meeste auto’s vanaf bouwjaar 2004 zijn geschikt voor Smart Driver. Meer weten? Kijk op deze pagina.