Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto huren in het buitenland

Een auto huren en het land verkennen, dat is voor veel mensen de ultieme vorm van vakantie. Meestal gaat dat prima, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je een auto huurt. We geven wat tips.

Als je in het buitenland een auto huurt, is het verstandig de technische staat van de auto te controleren. Laat alle schade aan de auto noteren op het afleveringsformulier, dit voorkomt gezeur achteraf. Controleer bij autohuur ook altijd voordat je wegrijdt de staat en werking van de volgende onderdelen:

  • Banden
  • Verlichting 
  • Reservewiel 
  • Boordgereedschap 
  • Remmen

Banden

Let bij de banden op het profiel, beschadigingen en natuurlijk de spanning. Als je geen meetgereedschap bij je hebt om het profiel en de bandenspanning te meten, kun je dit ook redelijk zonder controleren. Kijk voor de spanning goed naar de andere wielen, als er één veel lager staat dan de ander dan is deze waarschijnlijk aan een beetje lucht toe. Het profiel controleer je door te kijken naar de slijtage indicatoren in de groeven. Als deze op dezelfde hoogte zijn als het overgebleven profiel, dan is hij aan vervanging toe.

Inventaris

Kijk voor vertrek ook of alles wel bij de auto zit wat er logischerwijs in hoort te zitten. Denk hierbij aan het boordgereedschap of het reservewiel. Behalve voor noodzakelijk gebruik, is deze controle ook handig om een rekening achteraf te voorkomen wegens vermeende diefstal.

In sommige landen kun je bij de verhuurmaatschappij zelf de auto uitzoeken die binnen de geboekte klasse valt. Natuurlijk kies je er één die er leuk uitziet maar let er ook op of de auto er een beetje netjes uit ziet en wat de kilometerstand is. Vraag ook om een reservesleutel, die zit er niet altijd bij maar is wel erg handig. Stel dat je jezelf buitensluit of gaat zwemmen met de sleutel in je zak.

Testritje

Als alles in orde is en je gaat rijden, wees dan extra kritisch op het weggedrag. Rem een paar keer goed en maak een paar bochten om de auto goed aan te voelen. Grote kans dat de auto anders rijdt dan je eigen auto, maar als er iets mis is merk je dat geheid aan het weggedrag. Als je de auto niet vertrouwd of zaken op te merken hebt, ga dan terug naar de verhuurder. In veel gevallen zal hij je een andere auto aanbieden.

Meer informatie

Op de website van de ANWB is veel informatie over elk land van bestemming te vinden. Kijk vooral ook even of er afwijkende verkeersregels in het land van kracht zijn. Zelfs binnen de EU bestaan nog veel verschillen. Als het even in de bagage past, neem dan van thuis voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee. In veel landen is dit tegenwoordig verplicht en die vestjes verdwijnen snel uit huurauto. Beste opbergplek: onder de voorstoel, dan zijn ze binnen handbereik als het eens echt nodig is. En niet vergeten je eigen vestjes weer mee te nemen.

Meer toeristische en praktische landeninformatie Europa