Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo hou jij je accu fit

Tips van de Wegenwacht voor wie vaak korte ritjes maakt

Pak jij vaak de auto, ook voor korte ritten? En als het weer ook nog eens niet mee zit, waarschijnlijk nóg vaker. Zelfs al weten we dat korte stukjes rijden niet zo goed is voor de accu en de motor. Daarom hebben we 5 tips voor je om accuproblemen (en de bijbehorende accu-stress) te voorkomen.

Wanneer er voornamelijk korte ritten worden gemaakt, heeft de accu veel meer te lijden; hij moet regelmatig stroom leveren om te starten en krijgt de kans niet om volledig opgeladen te worden. En als je veel stroomverbruikers aan hebt staan, zoals stoelverwarming, achterruitverwarming en de blower, raakt de accu ook sneller leeg. En laten we die zaken in het najaar nou net veelvuldig gebruiken.

Zo kan het voorkomen dat je op een dag in de auto stapt en deze niet start. Dat is met dit weer nou niet bepaald een pretje.

De Wegenwacht heeft tips

Tip 1: Beperk het stroomverbruik

Zo min mogelijk stroom gebruiken tijdens het rijden is noodzakelijk als er veel korte ritjes gereden worden. Denk er dan aan om je stoelverwarming, achterruitverwarming, verlichting en ventilator zo min mogelijk gebruiken.

Tip 2: Maak je rit langer

Het kan helpen om je korte rit soms iets langer te maken. Ga je bijvoorbeeld boodschappen doen? Misschien kun je het combineren met een ander klusje, zodat je wat meer kilometers maakt. Zo krijgt de dynamo de kans om de accu op te laden.

Tip 3: Rij in een lage versnelling

In een lagere versnelling blijven rijden zodat de motor een iets hoger toerental draait, helpt mogelijk ook. Uiteraard is op tijd schakelen bij langere ritten beter voor een laag brandstofverbruik, maar als de motor nog niet warm is dan kan te snel schakelen naar een hogere versnelling de motor vervuilen.

Tip 4: Rij 1x per week 10-20 km

Zowel voor de accu als voor de motor is het goed om af en toe een wat langere afstand te rijden. Dan wordt de motor lekker warm en dan werkt deze beter. Voor een auto met benzine motor is wekelijks een ritje van 10-20 km voldoende om de motor plus de accu gezond te houden.

Heeft je accu het onverhoopt toch opgegeven? Dan kun je natuurlijk altijd de Wegenwacht inschakelen. Check wel even of Woonplaats Service in jouw pakket is inbegrepen mocht je auto in je eigen omgeving tot stilstand zijn gekomen.

Nog geen Wegenwacht?