Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade gereden, doorrijden of niet?

Voor die keus kun je zo maar komen te staan. Zeker in tijden van aanhoudende gladheid zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar hoe bepaal je of je veilig door kunt rijden naar de garage of dat je hulp moet inschakelen? John Wijsman van het Technisch Expertise Centrum van de Wegenwacht geeft tips.

Zien

Je auto goed bekijken is het eerste wat je moet doen. Stap niet argeloos opnieuw achter het stuur, maar loop eerst eens een rondje om de auto en kijk eronder. Indien er zaken over de grond slepen of de auto vloeistof lekt, is rijden niet verstandig. Je beschadigt of vervuilt het wegdek en het is gevaarlijk, omdat je ergens achter kunt blijven hangen. Kijk ook naar de stand van de wielen. Het makkelijkst om dit te controleren is voor de auto en achter de auto te gaan staan. Let er op dat de wielen links en rechts in dezelfde stand staan. Wanneer één van de wielen bijvoorbeeld sterk naar binnen staat ten opzichte van het overstaande wiel, is rijden niet verstandig.

Voelen

Indien de auto na een aanrijding sterk naar één kant trekt of “golvend” aanvoelt tijdens het rijden of remmen, laat er dan direct naar kijken. De kans is groot dat er iets beschadigd is in de ophanging. Het laatste dat je wilt, is dat er een stuurstang breekt waardoor je geen richting meer kunt kiezen.

Luisteren

De meeste autobezitters weten precies hoe hun auto onder normale omstandigheden klinkt. Als je bijvoorbeeld na het raken van een stoeprand ineens een zoemend geluid hoort dat steeds harder wordt naarmate je versnelt, dan heb je grote kans dat het wiellager een tik heeft gehad. Op zich niet zo’n probleem als je binnen de bebouwde kom bent en in de buurt van een garage, maar als je nog een heel stuk moet rijden is het aan te bevelen er iemand naar te laten kijken.

Als je niets geks aan de auto ziet, voelt en/of hoort, kun je ervoor kiezen om naar de garage of schadehersteller te rijden. Neem in ieder geval altijd het zekere voor het onzekere en ga niet rijden als je twijfelt!