LAW Pelgrimspad deel 2 etappe 13
Nederland, Limburg, Schin op Geul
Het pad tussen Den Bosch en Maastricht toont de schoonheid van het Brabantse en Limburgse landschap. Daarnaast geven de route van maar liefst 256 kilometer en de bijbehorende gids iets weer van het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen, zoals veldkruisen op plaatsen met een speciale betekenis en kapellen daar waar mirakels zijn geschied. Het Pelgrimspad maakt je een beetje vertrouwd met de belevingswereld van middeleeuwse pelgrims. Maar je kunt van het Pelgrimspad ook uw eigen pelgrimage maken. Op deze dertiende etappe van het Pelgrimspad wandel je over het plateau van Margraten, waar veel boerderijen van het Zuid-Limburgse type staan, over een grotendeels authentiek patroon van landweggetjes en holle wegen met wegkruizen, naar Maastricht, eindpunt van het Pelgrimspad. Maastrichtenaren noemen hun stad trots, de ster onder de steden.
Het pad tussen Den Bosch en Maastricht toont de schoonheid van het Brabantse en Limburgse landschap. Daarnaast geven de route van maar liefst 256 kilometer en de bijbehorende gids iets weer van het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen, zoals veldkruisen op plaatsen met een speciale betekenis en kapellen daar waar mirakels zijn geschied. Het Pelgrimspad maakt je een beetje vertrouwd met de belevingswereld van middeleeuwse pelgrims. Maar je kunt van het Pelgrimspad ook uw eigen pelgrimage maken.
Tijdens de twaalfde etappe van het Pelgrimspad deel 2 wandel je over het plateau van Margraten, waar veel boerderijen van het Zuid-Limburgse type staan, over een grotendeels authentiek patroon van landweggetjes en holle wegen met wegkruizen, naar Maastricht, eindpunt van het Pelgrimspad. Maastrichtenaren noemen hun stad trots, de ster onder de steden.
Het Pelgrimspad is een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Wandelnet.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de afstand en de onverharde paden.
Pelgrimspad etappe 13 - Schin op Geul – Scheulder of door naar Maastricht zie onderstaande.
Einde asfaltweg rechtdoor, voetpad, via onbeveiligde overweg rechtsaf en linksaf, verder langs spoor (aan linkerhand). Bij volgende onbeveiligde overweg rechtdoor richting Schaelsberg, langs bord Genhoes, Schaelsberg. Meteen op splitsing links aanhouden en direct op volgende splitsing rechts aanhouden, het duidelijkste pad omhoog. Langs kluis (rechts) rechtdoor naar beneden, halfverharde weg. Miljoenenlijntje kruisen, rechtdoor breed grindpad afdalen. Bij Drie Beeldjes rechtsaf, over brug. Bij kasteel Schaloen linksaf, langs kasteelpark Oud-Valkenburg. Voorrangsweg kruisen, grindweg en op splitsing bij Sint-Jansboskapel links aanhouden, grindkarrespoor. In bocht naar rechts, smaller pad naar rechts negeren. Op driesprong scherp linksaf, dalende holle bosweg. Op asfaltweg linksaf en na circa 300 m scherp rechtsaf, halfverharde weg langs weilanden en Oombos; later voetpad. Bij boerderij op asfaltweg linksaf. Bij Schaapsput op driesprong rechtsaf en meteen linksaf, halfverharde weg langs SBB-infobord Gerendal-Orchideeëntuin. Na 30 m op splitsing links aanhouden, graspad. Later voetpad met bochten langs bosrand (rechts). Rechtdoor door weilanden, langs hekjes, richting kerk Scheulder. Bij kerk rechtsaf.
Scheulder - Schiepersberg
Na kerk bij Heilig-Hartbeeld linksaf, Scheuldersteeg. Vóór bord Einde 60 km rechtsaf, grindweg. Na circa 100 m op splitsing rechts aanhouden, halfverharde weg. Na circa 600 m asfaltweg (Heerstraat) kruisen. Langs bord Grondwaterbeschermingsgebied. Op asfaltweg linksaf en eerste halfverharde weg rechtsaf. Op asfaltweg rechtsaf en bij huisnr 84 rechts aanhouden, doodlopende asfaltweg. Na circa 100 m eerste veldweg links. Op asfaltweg rechtsaf en na circa 200 m linksaf, dalende weg. Bocht naar links en rechts, langs beukenbos (links), halfverharde weg. Op asfaltweg bij Y-5929 rechtsaf (Trichterweg) en meteen bij schakelkast linksaf, asfaltweggetje. Na veldkruis, grindweg. Op driesprong (45) rechtdoor langs bosrand (Schiepersberg).
Schiepersberg - Randwijck
Zijpaden negeren. Bij witrood schrikhek op asfaltweg rechtsaf en linksaf; langs bank, halfverharde weg. Bij tweede bank (bij gele mergelwand) houdt bosrand (links) op. Na circa 200 m linksaf, pad door akkers naar trap. Hooggelegen weg kruisen en steeds rechtdoor. Einde rechtsaf, Groenerein en linksaf, Irenestraat. Eerste straat linksaf (Beatrixstraat). Einde weg bij vakwerkhuisnr 58 (A1) rechtsaf, Limburgerstraat. Aan het eind de verkeersweg N278 oversteken en rechtdoor Heerderweg. Bij kruising rechtdoor onverhard pad volgen. Na circa 500 m op kruising haakse bocht scherp linksaf. Na 50 m het dalende pad naar rechts ingaan. Dit pad blijven volgen (rechts ligt een vleermuizengrot) en rechtdoor over een breed zandpad door de velden. Bij karakteristieke boom met veldkruis rechtdoor, Veldstraat.
Randwijck - Maastricht
Veldstraat volgen en bij rotonde rechtdoor, Kruisstraat. Na circa 300 m, na bocht naar rechts, gaat u scherp linksaf, Joseph Bechlaan. Deze weg volgen naar station Randwijck. Spoor en verkeersweg oversteken en rechtdoor J.W. Beyenlaan langs het MECC volgen. De bocht door naar rechts, daar linksaf Randwijcksingel. Bij verkeerslichten oversteken en smal pad linksaf naar de Maas nemen. Op Gouvernementspad rechts de Maasoever volgen onder de bruggen door tot de Sint Servaasbrug. U loopt hier samen met Streekpad 7, Krijtlandpad. Over deze brug (Krijtlandpad gaat rechtsaf en Pieterpad komt hier van rechts bij de route) en rechtdoor Brugstraat in. Het Pieterpad gaat na de brug linksaf. Aan het einde rechtsaf, Kleine Staat. Meteen linksaf Grote Staat volgen tot het Vrijthof met de Basiliek van St. Servaas, eindpunt van het Pelgrimspad.
De kluizenaarswoning met kapel is gebouwd in 1690. Vanaf die tijd heeft er tot 1930 een kluizenaar gewoond. Na 1930 raakte de Kluis in verval. Dankzij een restauratie in 1976 is het gebouw behouden. Let op de bijzondere symbolen van het kruis op de woning. Achter de Kluis staan 14 uit mergelblokken gebouwde nissen: de kruiswegstaties. Deze zijn in 1843 geplaatst.
Het loont zeker de moeite om hier een uitstapje te maken naar kasteel Schaloen. U gaat dan op het brede grindpad linksaf en meteen daarna rechtsaf de brug over. Deze brede laan met beuken komt uit bij Kasteel Schaloen. Kasteel Schaloen is een waterburcht. De slotgracht werd gevoed door de Geul en in tijden van langdurige belegering zorgde de rivier voor voldoende wateraanvoer. Bij het kasteel ligt de Kasteeltuin Oud Valkenburg, dagelijks open van de laatste zondag van april t/m eerste zondag van oktober van 10.30-16.30 uur. Er is een kruidentuin, een vogelbos met observatiepost en een imitatie-mergelgroeve. Vlak naast de tuin is een te bezichtigen watermolen.
Het Gerendal is niet alleen bloemrijk, maar ook een goed voorbeeld van een droogdal. Droogdalen zijn hoofdzakelijk in de laatste ijstijd ontstaan. Het smeltwater van de sneeuw kon tengevolge van de permanent bevroren ondergrond niet wegzakken. Het water moest daarom langs het oppervlak wegstromen waardoor dalen werden uitgeschuurd. Na de laatste ijstijd vielen deze dalen droog.
De Sint Servaasbrug, tot 1932 Maasbrug genoemd en in de volksmond oude brug, is een van oorsprong 13e-eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas in de Nederlandse stad Maastricht. De brug is genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1932; daarvoor was het gewoon 'de brug', officieel Maasbrug. De Sint Servaasbrug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland en een icoon van de stad Maastricht.