Zonnebrillen: welke is goed voor in de auto?
8 tips voor veilig zicht onderweg
Tijdens het autorijden kan fel licht knap lastig zijn. Niet alleen door laaghangende zon, maar ook door de koplampen van tegenliggers in de nacht. Een goede zonnebril zorgt voor meer veiligheid en een betere rijervaring. Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril die je in de auto wilt gebruiken? We zetten het op een rijtje.
1. Niet voor in de auto: categorie 4
Zonnebrillen kennen in Europa een categorie-indeling van 0 tot 4. Dit geeft aan hoeveel licht wordt tegengehouden. Categorie 0 houdt tot 20% van het licht tegen. Deze brillen bieden vrijwel geen bescherming en zijn hooguit bij bewolkt weer te gebruiken. Categorie 4 houdt minimaal 92% van het licht tegen. Deze gebruik je juist bij uitzonderlijk fel zonlicht, zoals hoog in de bergen. Categorie 4 houdt echter zoveel licht tegen dat deze wordt afgeraden voor in het verkeer. Een zonnebril van categorie 3 geeft goede bescherming én is veilig tijdens het autorijden. De categorie staat vaak vermeld op de bril of bij de beschrijving.
2. Polarisatie
Polariserende glazen zijn onmisbaar. De glazen zijn voorzien van een speciaal filter dat de schittering vermindert. Van de zon op het wegdek en van andere reflecterende oppervlakken, zoals een plas water. Hierdoor verbetert je zicht en worden je ogen minder moe.
3. Kleur van de glazen
Hele donkere glazen lijken handig, maar kunnen het zicht in schaduwrijke gebieden juist verminderen. Groene, bruine of roze glazen zorgen voor meer contrast. Meekleurende brillenglazen worden niet altijd voldoende donker in de auto en gespiegelde zonnebrilglazen kunnen het contrast juist verminderen.
4. Pasvorm
Zorg ervoor dat de zonnebril comfortabel zit en goed past, zodat hij niet verschuift tijdens het rijden of gaat knellen. Let ook op het gewicht. Dan blijft de bril tijdens langere ritten ook comfortabel.
5. Grootte van de glazen
Kies glazen die groot genoeg zijn om je volledige gezichtsveld te bedekken, inclusief de delen aan de zijkant. Juist dat invallende licht aan de zijkant kan knap lastig zijn en tot gevaarlijke situatie leiden. Een wat breder montuur dan gebruikelijk is aan te raden.
6. Lenscoating
Sommige zonnebrillen hebben een anti-reflecterende coating op de achterkant van de glazen. Dit zorgt voor minder schittering die kan ontstaan door licht dat via de achterruit van je auto in je ogen reflecteert.
7. Overdag of ‘s nachts
Er zijn brillen met zogenaamde 'Roadview'-glazen. Deze glazen verhogen de diepte en het contrast. Het lijkt op polarisatie, maar de techniek werkt iets anders. Ze nemen schittering weg op gladde oppervlakken en geven je ogen rust. Met name bij laagstaande zon. Roadview is bedoeld voor overdag.
Zoek je een autobril voor overdag én 's nachts? Een nachtzichtbril of een bril met 'Nightview'-glazen kan het zicht in het donker verbeteren. Deze heeft gele glazen die contrasten duidelijker maken en licht van felle koplampen of straatverlichting dimmen.
8. Overzetbril of zonnebril op sterkte
Wat doe je als je al een ‘gewone bril’ op sterkte hebt? Een zonnebril op sterkte is een goede oplossing waardoor je tijdens het rijden niet vaak van bril hoeft te wisselen. Een goedkopere oplossing is een clip-on of overzetbril. Het contrast kan wel verminderd worden door de dubbele glazen. Laat je daarom goed adviseren door een opticien.
Ontdek onze collectie zonnebrillen