Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximumsnelheid in Duitsland

In Duitsland mag je zo hard rijden als je wilt. Toch? Of is dat niet meer zo?

Rijd je binnenkort met de auto naar of door Duitsland? Dan krijg je te maken met andere verkeersregels dan in Nederland. Het klinkt je vast bekend dat je op veel plekken harder dan 130 km p/h mag rijden, maar wanneer geldt er wel een snelheidslimiet? En hoe zit het als je met een caravan of aanhangwagen rijdt? We geven je antwoord op de meest gestelde vragen en misverstanden rondom de maximumsnelheid op de Duitse autobahn.

Hoe hard mag je rijden in Duitsland?

De aanbevolen maximale snelheid op de autosnelwegen in Duitsland is 130 km p/h. Je bent dus niet verplicht om je aan dat maximum te houden. Het is toegestaan om harder te rijden zonder daarvoor een boete te krijgen. Deze richtsnelheid van 130km/h geldt alleen voor de autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken.

Bekijk de maximumsnelheden in Duitsland 

Wanneer geldt er wel een snelheidslimiet?

Het is belangrijk om dit weten dat dit niet voor alle snelwegen geldt. Voor sommige stukken op de snelweg bestaat namelijk wel een snelheidslimiet. Dit heeft te maken met milieu- en/of geluidshinder. Houd de borden goed in de gaten en voorkom dat je wordt geflitst.

Binnen de bebouwde kom is de maximale toegestane snelheid 50 km/h. Buiten de bebouwde kom geldt een maximale toegestane snelheid van 100 km/h.

Hoe hard mag je rijden met een caravan of aanhangwagen?

Voor personenauto's en campers < 3500 kg met aanhangwagen/caravan geldt buiten de bebouwde kom overal een maximum snelheid van 80 km/h. Auto's met een door TÜV Nord goedgekeurde aanhanger mogen 100 km/h. Hiervoor kan een zogenaamde Tempo-100-ontheffing worden aangevraagd.

Is een 100km/u sticker verplicht in Duitsland?

In Duitsland is de maximumsnelheid voor een auto-caravan combinatie 80 km/u, tenzij je beschikt over een tempo 100-ontheffing. Is die voor de aanhangwagen afgegeven en voldoet de hele combinatie aan de gestelde eisen, dan mag je met die combinatie 100 km/u rijden.

De Tempo 100-ontheffing kun je krijgen na een keuring door DEKRA of TUV NORD. De auto-caravan /combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen. Na goedkeuring krijg je de Tempo 100 sticker thuisgestuurd en deze plak je op de aanhangwagen.

Bestel een Tempo 100 sticker met ANWB-ledenvoordeel 

Hoe zit dat met een fietsendrager?

Een fietsendrager wordt in Duitsland net zoals in Nederland niet gezien als aanhanger. Er geldt dan ook de maximumsnelheid die voor personenauto's van toepassing is. De fietsendragerfabrikanten adviseren echter een lagere maximumsnelheid die afhankelijk is van het soort fietsendrager.

Met de auto naar Duitsland: dit moet verplicht mee

Ga je met de auto naar Duitsland, dan ben je verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos bij je te hebben.

Ook is het in steeds meer Duitse steden verplicht om een milieusticker op de autoruit te hebben. Bestel ze bij onze partner TÜV Nederland. En als ANWB lid profiteer je van extra korting, nu van €19,95 voor €15,45.

Bestel een milieusticker 

Met de auto door of naar Duitsland? 

Heb je de verplichte auto-materialen voor je vakantie en evt. doorreislanden al in de auto liggen? shop ze in de (web)winkel.

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Verkeersdruktekalenders buitenland 

Benieuwd wat de drukke dagen op de buitenlandse wegen zijn?

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card