Roadtrip Amerika: van New York City naar Niagara Falls

Autoroute (ca. 1750 km) vanuit NYC noordwaarts, langs de kust van Connecticut, Rhode Island en Massachusetts tot en met Martha’s Vineyard. En vervolgens landinwaarts, naar het donderende, witschuimende geweld van de Niagara Falls.

Klik hier om het kaartje te vergroten

Lengte: circa 1750 km | Tekst & foto’s: Teake Zuidema

New York City

We vertrekken vanaf Pier 16 in de East River, waar zeilschepen als museumstukken dobberen. Dit is Southstreet Seaport en ooit was hier een woud van scheepsmasten. In de 19de eeuw arriveerden hier dag en nacht stoomboten met migranten uit Liverpool, zeilschepen met melasse uit Cuba en walvisvaarders afgeladen met walvisblubber en -olie. 

Via de drukke New Yesey Turnpike en New York State Thruway rijden we de stad uit, om vervolgens zoveel mogelijk de slingerende kustwegen van Connecticut, Rhode Island en Massachusetts noordwaarts te volgen. Waar je de zee ruikt zodra je een raampje opendraait. Lobster shacks alom, maar we stoppen de komende dagen onderweg zeker ook bij de volgende highlights.

Mystic Seaport

Mystic Seaport is een prachtig openluchtmuseum in Connecticut, met schepen, huizen, winkels en werkplaatsen uit lang vervlogen tijden. In de 18de en 19de eeuw trokken duizenden yankees het zeegat uit voor de jacht op de walvissen. De Yankee Whaling Fleet bestond uit wel 2700 schepen.

The Breakers

In de muziekkamer van The Breakers in Newport, Rhode Island, lijkt alles van goud. De bekleding van de meubels, de gordijnen, de plafonds... alles straalt weelde en protserigheid uit. Ooit was dit 19de-eeuwse paleis, dat 300.000 bezoekers per jaar trekt, het ‘zomerhuisje’ van een Nederlandse familie: de Vanderbilts. Amerika’s rijkste familie, dankzij een machtig scheeps- en spoorwegimperium, nadat opa Jan Aertszoon uit Den Bilt in 1650 hier in de Nieuwe Wereld met niks was begonnen.

Plimoth Plantation

'Wilhelmus van Nassouwe...' Op de Plimoth Plantation in Massachusetts klinkt het Wilhelmus. Want ja, de Pilgrim Fathers vertrokken - lang, lang geleden - vanuit Leiden en wij lopen hier nu door een kopie van hun nederzetting uit 1620, en die wordt gezien als de oerknal van de Verenigde Staten van Amerika. Om ons heen lopen acteurs in 17de eeuwse kledij. Den vaderland getrouwe.  

Martha’s Vineyard

Martha’s Vineyard oogt met haar bont geverfde huizen als een Amerikaanse mix van Terschelling en de Bahama’s. We huren een fiets en trappen vanaf het strand van waar de film Jaws is opgenomen naar de plek waar de Kennedy’s, en vele andere prominente Amerikanen, vakantie vierden. Er is ook een JFK-monument en een JFK-museumpje.

The Berkshires

We verlaten de kust, en scheuren in 3 uur van Hyannis naar de Berkshire Hills. In Stockbridge checken we in bij The Red Lion, een van Amerika’s oudste hotels. The Berkshires is een schitterend gebied met forse heuvels, stuk voor stuk bedekt met weelderig bos. Super populair bij leaf peeepers, mensen die van heinde en ver komen om de herfstkleuren te bewonderen. We stoppen bij Arrow Head, een oude herberg even buiten Pittsfield. Ron 1950 schreef Herman Melville hier zijn meesterwerk: Moby-Dick. Een jonge vrouw leidt ons rond. Ze vertelt dat Herman een depressies leed. ‘Misschien kwam dat door zijn opvoeding. Zijn moeder was namelijk een dominante, gereformeerde Nederlandse vrouw, begrijpt u?’ 

Niagara Falls

Eindelijk, de watervallen! Niet met de auto of een schip, maar met een ronkende vlucht van Niagara Helicopter Tours helikopter sluiten we deze road trip af. Ik zie hotels, casino’s en vooral heel veel donderend water water. Links de Amerikaanse waterval en rechts de nog veel grotere Canadian Falls, alias de Horshoe Falls. Een bootje vol passagiers in roze poncho’s kruipt langs de muur van water. Vanuit de lucht lijkt het een scheepslading marsmannetjes. De reis zit erop.

Roadtrips van onze reisdochters

Ook onze reisdochters hebben een ruim aanbod van roadtrips. Vind u comfort belangrijk tijdens uw roadtrip? Bekijk dan het aanbod van Fox:

Roadtrip Amerika, Fox verre reizen

U kunt er ook voor kiezen om in plaats van de auto met de camper door Amerika te trekken. Bekijk de website van onze reisdochter Travelhome voor de mogelijkheden:

Camper vakantie Amerika, Travelhome

6x slapen onderweg

Onderweg sliep REIZEN Magazine hier naar volle tevredenheid:
Lyndhurst, New Jersey > Puality Inn Meadowlands**, v.a.  € 100.
Mystic, Connecticut > Howard Johnson Mystic**, v.a. € 60.
Hyannis, Massachusetts > Hyannis harbor Hotel***, v.a. €  85.
Stockbridge, Massachusetts > The Red Lion***, v.a. € 135.
Ithaca, New York > Country Inn& Suites of Ithaca***, v.a. € 120.
Niagara Falls, Canada > Best Western Plus Cairn Croft***, v.a. € 80.

Auto huren in Amerika?

ANWB-leden boeken hun huurauto met ledenvoordeel via Sunny Cars. Meer info...
Daarnaast ontvangen abonnees van REIZEN Magazine die voor 3 dagen of meer een auto huren via Sunny Cars € 25 euro korting, zie hier.

Camper huren in Amerika?

Hebt u er wel eens over nagedacht om met een camper een roadtrip door Amerika te maken? Bekijk het aanbod van onze reisdochter Travelhome:

Camper huren Amerika 

Geïnteresseerd in een andere roadtrip?

Roadtrip Florida
Roadtrip Washington & Oregon
Roadtrip New Mexico
De mooiste autoroutes ter wereld