Naar artikel

6 tips voor de Dalmatische eilanden

Te kust en te keur

Helderblauw zeewater zo ver het oog rijkt. Tientallen eilanden, groot of juist heel klein. De Dalmatische kust van Kroatië leent zich uitstekend voor een verrassende roadtrip. Van eiland naar eiland in tips.

1. Zingende mannen

Split is de (muzikale) hoofdstad van Dalmatië. Overdag vertonen traditionele Klapa-zangers hun a capella zangkunsten bij het paleis van Diocletianus.

2. Het Witte huis

De Stone Mason school in Pucišca op het grote eiland Brac is een van de laatste in Europa die leerlingen opleidt tot beeldhouwers en restaurateurs. Hun kunstwerken zijn verwerkt in onder andere het Witte Huis en het Vaticaan.

3. Hippe hoofdstad

Flaneer op ‘lavendeleiland’ Hvar door de gelijknamige historische hoofdstad. Vooral in de avond zitten hier veel hippe twintigers en dertigers. Overdag kun je je vergapen aan de machtige burcht en dure jachten in de haven.

4. Traditioneel souvenir

In Filigran Split worden al drie generaties lang traditionele zilveren sieraden gemaakt. De oorbellen, kettingen en manchetknopen worden met engelengeduld versierd.

5. Vers uit de tuin

Verwacht in het restaurant Konobadol geen ‘toeristisch eten’, maar streekgerechten met ingrediënten uit eigen tuin. De gastvrije familie geeft je graag een rondleiding door hun historische woning.

6. Klein maar fijn

Stop onderweg bij een van de kraampjes met zelf verbouwde wijn, olijfolie of likeur. De eilandbewoners zijn ontzettend vriendelijk en vertellen je graag over hun kleinschalige bedrijfjes.

Tips van een Kroatische

Op het eiland Hvar runt de 45-jarige Ina Plestina een kleine boerderij waar ze samen met haar man en vier dochters olijfolie en wijn produceert. Enthousiast vertelt Ina over ‘haar’ Dalmatië.

‘Ik ben geboren en opgegroeid op Hvar en ga hier nooit meer weg. Dit eiland heeft zoveel moois te bieden. Wat je echt niet mag missen? De honderden strandjes. Of je nu zoekt naar een bruisend stadsstrand of een afgelegen paradijsje; het is er allemaal. Split is de grootste stad en boordevol historie. Ik kom er graag, want het oude stadscentrum is heel gezellig en sfeervol. Mijn dochters gaan er heen voor de winkels, ik voor de lekkere restaurants. Vergeet niet om over de gouden teen van bisschop Grgur van Nin te wrijven. Dan mag je een wens doen!’

Wijnproeverij

‘Wijnliefhebbers moeten zeker onze rode wijnen van de Plavac-druif proberen. Op het eiland Brac, in het plaatsje Bol, is een hele mooie proeverij. Daar kun je een rondleiding krijgen waarbij je meer leert over onze wijnproductie. Het beste gedeelte is natuurlijk de proeverij van lokale wijnen, zowel wit als rood. Bol is sowieso een erg leuke plaats om te bezoeken. Langs de zee loopt een kilometerlange boulevard. Ideaal voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Onderweg struikel je over de eettentjes en barretjes.’

Konoba

‘Wie hippe barretjes en clubs zoekt moet in Hvar zijn. Heerlijke restaurants zijn er ook volop, maar als je hier niet vandaan komt dan is het lastig om de goede en de slechte van elkaar te onderscheiden. De gouden tip? Als het woord ‘Konoba’ in de restaurantnaam voorkomt dan zit je goed. In deze vaak, wat kleinere restaurants bereiden ze gerechten waar ze in deze streek in uitblinken.’

• Meer info: www.kroatischverkeersbureau.nl en kroatie@planet.nl

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!