De allermooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

vanaf 300 km met auto of trein vanaf Utrecht

Wandelen doen Nederlanders maar al te graag: een half miljard wandeltochten per jaar zelfs. Onderweg geniet je van de natuur en kom je tot rust. Dit zijn de bijzonderste natuurgebieden met herfstkleuren in Europa, voor als het weer kan of voor op de verlanglijst.

1. Het Mullerthal: ‘klein Zwitserland’ in Noord-Luxemburg

Afstand vanaf Utrecht: ca 350 km

Het Mullerthal (of Mëllerdall), wordt ook wel Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. Dat heeft het natuurgebied te danken aan haar golvende, Zwitsers ogende landschap met schilderachtige rotsformaties en dromerige meren en watervallen. De Mullerthal Trail staat dan ook bekend als een fascinerende tocht die al vele bergsportliefhebbers tot wandelen heeft verleid. Maar ook de minder geoefende wandelaar kan hier zijn hart ophalen. De 112-kilometerlange trail is namelijk verdeeld in drie routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Geniet onderweg van onvergetelijke vergezichten, de betoverende ruïnes van kasteel Beaufort en rust uit op het fotogenieke bemoste bruggetje over de Schiessentümpel waterval.  

2. De Semois-vallei, Ardennen: sierlijke schoonheid in Belgisch Luxemburg

Afstand vanaf Utrecht: ca. 300 km

De Semois is een zijrivier van de Maas die al sierlijk slingerend met vele grote lussen langs de mooiste valleien en dorpjes van de Ardennen stroomt. In nevel gehulde parels van dorpjes als Bohan, Frahan, Rochehaut en Bouillon hebben de grootste schilders en dichters door de eeuwen heen dan ook geïnspireerd tot de mooiste werken. Vlak aan de Franse grens was het in de negentiende eeuw echter minder goed toeven. Toen stond dit deel van de vallei bekend als ‘La vallée des fraudeurs’. Er werd flink werd gesmokkeld met tabak, alcohol, parfum en koffie. De geheime smokkelroutes en barakken waar de schimmige handeltjes werden gedreven, zijn er nog steeds te vinden.

Ook geniet je er van bourgondische herfstschotels, wandeltochten langs glooiende hellingen, groene weilanden en de kastelen van Herbeumont, Bouillon en Sedan. Ontdek de Semois-vallei te voet of te fiets, of ervaar alles vanuit een kajak. Gegarandeerd genieten!
Nieuwe wandelschoenen nodig? Bekijk hier de nieuwe collectie

3. Regionaal natuurpark Ballons des Vosges, Frankrijk: weidse uitzichten en wilde natuur

Afstand vanaf Utrecht: ca. 560 km

Het Vogezen-massief is vanuit Nederland het dichtstbijzijnde berggebied in Frankrijk en het ontdekken méér dan waard. Een populair skigebied in de winter, maar ook erg indrukwekkend in de kleurrijke herfst. De bergtoppen zijn niet de hoogste die Frankrijk kent, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de magische uitzichten over het Zwarte Woud, de Zwitserse Alpen en de winnaar onder de Franse bergtoppen: de Mont Blanc. Hiervoor ga je naar het Regionaal natuurpark Ballons des Vosges, in het zuidelijke deel van de Vogezen. Naast adembenemende vergezichten vanaf de hoogste Ballon d’Alsace (1424 meter), vind je hier een rijkdom aan meren en dieren. Trek de stoute wandelschoenen aan en volg het spoor van wilde herten, reeën, berggeiten, lynxen en de zeldzame grijze wolf. 

4. Nationaalpark Valdehavet, Waddenzee, Denemarken: blauwe zee en zwarte zon

Afstand vanaf Utrecht: ca. 680 km

Sinds 2014 staat ook het Deense deel van de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit unieke, ondiepe watergebied wisselt door zijn krachtige getijden om de zes uur tussen eb en vloed. Twee keer per dag dus. Als een hartslag die van vitaal belang is gebleken voor de ontwikkeling van een enorme broed- en rustplaats voor o.a. zeehonden en miljoenen trekvogels. De gigantische zwermen spreeuwen die hier jaarlijks uitrusten, vormen al dansend in de lucht een spectaculair natuurverschijnsel dat je vooral in de lente en herfst kunt meemaken. De lucht ziet er dan zó zwart van de spreeuwen, dat de Denen het fenomeen Zwarte Zon (Sort Sol) hebben genoemd. Een ‘zonsverduistering’ om niet te missen. In het Zuid-Jutse Nationalpark Valdehavet kun je het zelf gaan zien en beleven.

5. Nationaalpark Sächsische Schweiz, Duitsland: sprookjesachtig natuurparadijs

Afstand vanaf Utrecht: ca. 800 km

In de Oost-Duitse deelstaat Saksen ligt het adembenemende Nationaal park Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) dat doorloopt tot in Tsjechië. Je vindt er diepe ravijnen, hemelhoge tafelbergen en sprookjesachtige rotspieken van zandsteen, uitgesleten door rivier de Elbe. De gouden herfstzon maakt de beleving zo mogelijk nóg mooier. Met maar liefst 1200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is dit ongerepte, beschermde natuurgebied een waar wandelparadijs voor beginners en gevorderden. Onderweg spot je de zeldzaamste (bos)bewoners: zwarte ooievaars, ijsvogels, ringslangen en lynxen. Struin langs het legendarische kasteel Königstein en spring op de fiets voor een heerlijk tochtje langs de Elbe. Als je er dan toch bent: Praag ligt om de hoek!

6. Natuurpark Jura vaudois, Zwitserland: een oase aan bergbossen bij het meer van Genève

Afstand vanaf Utrecht: ca. 800 km

Niet de Alpen, maar ‘dat andere’ gebergte van Zwitserland onder de loep dit keer: de Jura. Het Juragebergte strekt zich als een boog uit over de Frans-Zwitserse grens. Bijna de helft ervan is bedekt met bos. Daaraan dankt het kalkgebergte haar naam: jura is Latijns voor bos. Natuurpark Jura Vaudois biedt dan ook een bosrijke oase aan rust. Hiervoor neem je graag de tijd. Zo brengt de driedaagse wandelroute Grande Traversée je langs fenomenale panorama’s over meren, karakteristieke hellingbossen en dromerige dorpen. Het letterlijke hoogtepunt van de route is de Mont Tendre (1679 meter); de hoogste berg aan de Zwitserse kant. Geniet van het overweldigende uitzicht over het meer van Genève, of volg de (fiets)Route Vert naar dit imposante meer. 
Zin in sneeuw? Dit zijn onze reizen met winterbeleving

7. Flow Country, Schotland: onthaasten in een vloeibare woestijn

Afstand vanaf Utrecht: ca. 1400 km

In het verre Noorden van Schotland, verspreid over de regio’s Caithness en Sutherland, ligt het magische Flow Country: Europa’s grootste en ogenschijnlijk verlaten veenmoerasgebied. Deze unieke uithoek bestaat al sinds het einde van de laatste ijstijd; zo’n 10.000 jaar. Je kunt hier uren wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat je er wel tegenkomt? Eeuwenoude grafkamers, burchten en ruïnes, zoals het pittoreske Ardvreck Castle in Loch Assynt. Maar ook prachtige edelherten, rode vossen en roofvogels als de blauwe kiekendief en de zeearend. Veenmos blijkt daarnaast onmisbaar voor zowel mens als dier. Omdat veenmos niet afsterft maar doorgroeit (tot wel 10 meter onder water!), houdt het de opgeslagen koolstof vast en laat het geen CO2 vrij. Daarmee werken deze enorme lappen mosdekens als grote, klimaatzuiverende opslagtanks. Een duurzaam bezoekje meer dan waard.

Zin in meer inspiratie? Bekijk ook eens: