12 verrassende kustplaatsen in Europa

Van het Bulgaarse Nessebar tot het Duitse Bremerhaven: Europa barst van de verborgen kustpareltjes. Twaalf vakantieplekken waar je heerlijk kunt uitwaaien. En meer!

1. Calvi (Frankrijk): Genuaanse gevels en een schitterend strand

Aan de fraaie, rotsige westkust van Corsica ligt Calvi, op de kop van een baai met een kilometerslang zandstrand. Calvi is de hoofdstad van de Balagne, een vruchtbare landstrook vol olijf- en fruitgaarden. Oud-Calvi heeft sprookjesachtig mooie straatjes die voeren naar kathedralen en kerken, een paleis, een zouttoren, en de middeleeuwse citadel. Tip: ten westen van Calvi ligt Revellate, een schiereiland met heerlijke wandelpaden.

Ga met ons mee naar Calvi

2. Piran (Slovenië): Venetiaanse sferen in oud havenstadje

Dit oude havenstadje met een ommuurd centrum ligt op een smalle landtong aan de Golf van Triëst. Wat meteen opvalt zijn de smalle steegjes, de grote pleinen, de Italiaans aandoende huizen (en menukaarten) en de torenhoge Romeinse St. George kathedraal. Piran pronkt met haar verleden, lange tijd maakte het deel uit van het Venetiaanse rijk. Slenter over de boulevard, bezoek het Maritiem Museum, duik vanaf de rotsblokken in zee, beklim de stadsmuren en geniet van het uitzicht over de Adriatische Zee en de Sloveense Alpen.

3. Hanzestad Rostock (Duitsland): pastelkleurtjes en baksteengotiek

Rostock is een grote havenstad aan de Oostzee in de voormalige DDR. Anders dan Bremerhaven heeft Rostock wel iets mondains. In de ooit rijke Hanzestad staan prachtige pastelkleurige huizen. Ze zijn gebouwd in een mengelmoes van stijlen, maar allemaal van baksteen. Het overgrote deel dateert van na de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken tussen de panden die de bombardementen overleefden. Andere eyecatchers zijn de Mariënkirche en de Kröpeliner Tor, een oude stadspoort (nu museum) van zes verdiepingen hoog. De lieveling van badgasten is Rostocks tachtig kilometer brede Warnemünder stadstrand.

4. Domburg (Zeeland): heilzame badplaats aan zee

Schoon strand, prima zeewater. Die kwaliteiten bezorgden Domburg de onderscheiding ‘heilzame zeebadplaats die bijdraagt aan de gezondheid van toeristen en inwoners.' Ook is Domburg beroemd om de vele kunstenaars die het bezochten om inspiratie op te doen, waaronder Piet Mondriaan (tip: ontdek Domburg via de Mondriaanroute). Dichtbij de badplaats ligt het fraaie natuurgebied ‘De Manteling’.

Domburg zelf ontdekken? Op een klein halfuurtje vind je Vakantiepark Schotsman.

5. Sint-Idesbald (België): museum Delvaux en een wafel toe

Net boven De Panne ligt Sint-Idesbald, een Vlaamse badplaats vernoemd naar Idesbald, patroonheilige van de zeelieden. In Sint-Idesbald - 'Baaltje' voor intimi - woonde ondermeer de beroemde surrealistische schilder Paul Delvaux (museum Delvaux). Op een duin staat de Keunekapel, een wit kapelletje vermomd als vissershuis, met een beeldentuin rondom. Tip: proef de Siska-wafel! Een op hout gebakken hartvormig wafeltje naar een recept uit 1882.

6. Nessebar (Bulgarije): een beauty van een badplaats

Nessebar gaat door voor een van de mooiste badplaatsen van Bulgarije. Het bestaat uit een oud en een nieuw deel met hotels, strand en terrasjes. Oud Nessebar ligt op een rotsachtig schiereiland in de Zwarte Zee. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de met keien geplaveide straatjes, de Romeinse baden en de prachtige orthodoxe kruiskerken die binnen de vestingmuren zijn opgetrokken.

Ga met ons mee naar Nessebar

7. Bremerhaven (Duitsland): kade vol fonkelnieuwe Ferrari's

Bremerhaven is een maritieme stad met een stoer karakter. Niets mondains aan. Vanuit de strandkorven op het brede Weser-strand zie je reusachtige containerschepen die net zijn vertrokken van de bijna vijf kilometer lange kade. Ooit tientallen splinternieuwe Ferrari's uit een containerschip een kade op zien rijden? Het haventerrein is dan ook zeker een (georganiseerd) bezoek waard. Interessant zijn ook het Deutsches Auswandererhaus, het Klimahaus Bremerhaven 8° Ost en het Deutsches Schiffahrtsmuseum.

8. Jūrmala (Riga-Strand, Letland): zeebadplaats voor rijken

Op een kwartiertje rijden van Riga ligt Jūrmala, een zeebadplaatsje dat eind achttiende eeuw populair was bij de upper ten van het Russische Keizerrijk. Die aanbaden de zeewind, de dennenbossen, de minerale bronnen en het uitgestrekte zandstrand. En toen in 1877 de Riga-Tukums spoorlijn werd geopend gaf dat Jürmala een extra zetje zich te ontwikkelen als kuuroord. Onder de vele badgasten werden ook Brezjnev en Chroesjtsjov regelmatig gespot. Jürmala renoveerde haar oude communistische staathotels en koestert haar duizenden historische houten gebouwen, de meeste in Art-nouveaustijl.

Ga met ons mee naar Jūrmela

9. Šibenik (Kroatië): stad van de forten

Šibenik ligt in een grillig gevormde baai waar de rivier de Krka uitmondt in de Adriatische Zee. Het moois aan Šibenik laat zich makkelijk ontdekken. Het zijn de vijftiende eeuwse St. Jakob Kathedraal, versierd met eenenzeventig gebeeldhouwde gezichten en de vier imposante verdedigingsburchten St. Ivan, St Michovil, St. Nicholas en Barone. Šibenik heeft prachtige stranden, een stadsstrand plus die van de eilandjes Žirje, Zlarin, Kaprije en Prvić voor de kust en ligt niet ver van de Nationale Parken Krka en Kornati.

Ga met ons mee naar Šibenik

10. Otranto (Italië): zwemparadijs met geschiedenis

Aan de zuidkust van Puglia ligt het dorpje Otranto. In de vijftiende eeuw was het een bloeiende havenplaats totdat het door de Ottomanen werd bezet en werd gedwongen zich te bekeren tot de islam. Wie dat niet wilde werd onthoofd. En zo geschiedde. De botten van honderden martelaren, bijna het complete dorp, liggen opgeborgen in de kathedraal van Otranto. Ander indrukwekkends is het Castello Aragonese, nog compleet met brede gracht, donjons en bolwerken waarvanaf je een prachtig uitzicht hebt over Otranto's witte stranden, de Adriatische Zee en de Albanese bergen in de verte.

11. Den Haag & Scheveningen: veel moois rond Ruttes torentje

Het is maar vijf kilometer wandelen van Ruttes torentje naar de zee bij Scheveningen, heel mooie kilometers! Neem de start: het Museumkwartier. Het omvat de Hofvijver, het Binnenhof, het Mauritshuis, de Denneweg (kunst en koffie) en het elegante Lange Voorhout met het Paleis van Escher. Pik het Vredespaleis mee, struin door de Scheveningse Bosjes en park Zorgvliet (Catshuis) en voilà, daar komt de boulevard in beeld. Een ontwerp van de Spaanse architect De Solà Morales, golvend als de zee.

Bekijk tips over wat te doen in Den Haag

12. Lissabon (Portugal): schitterende wereldstad met strand

Op de rechteroever van de Taag, dichtbij de Atlantische Oceaan, ligt Lissabon. Een kustplaats met zachte winters, aangenaam warme zomers en een schat aan bezienswaardigheden, zoals het Mosteiro dos Jerónimos, de kathedraal en de toren van Belém. Typisch Lissabon zijn de grote pleinen, de met keitjes (calçadas) geplaveide straten en de karakteristieke wijken waaronder het oude Bairro Alto, Alfama (fadobars), Belém (haven), Baixa en Rossio. Een must is een ritje heuvelop met de historische tram.

Ga met ons mee naar Lissabon

Ook interessant: