Je doet het voor die blije koppies

Blauwe stofjas aan, gereedschap binnen handbereik en fietsen aan de hijsinstallatie. Met het smeer op de handen vertelt Leo waarom hij zich inzet voor het Kinderfietsenplan.

Leo Wesseling, 70 jaar, is in november 2015 begonnen bij het Kinderfietsenplan. De uit Scheveningen afkomstige Wesseling is elke maandag op de werkplaats te vinden.

'Mag ik deze hebben?'

De dag dat ik meeging om fietsen uit te delen aan kinderen, zal mij altijd bijblijven. Samen met de ANWB-directeur overhandigden we 50 fietsen aan een maatschappelijke organisatie. Een van de meisjes mocht als eerste een fiets uitzoeken. Die schittering in haar ogen! ‘Mag ik deze hebben?’, vroeg ze enthousiast. Ontroerend en overweldigend.

Je eerste eigen vervoersmiddel

Je hoort op zo’n ochtend hoeveel ellende kinderen meemaken. Ze krijgen niet de opvoeding die ik heb gekregen. Streng maar veilig. En met een fiets. Na een driewieler en een step kreeg je een fiets. Je eerste eigen vervoersmiddel. Dat is normaal, zo hoort het te gaan. Een fiets hoort erbij. En dat blijkt voor veel kinderen niet het geval.

Bijna alles wordt hergebruikt

Ik ben trots en dankbaar dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het Kinderfietsenplan. Ik kom een dag per week naar de werkplaats om tweedehands fietsen om te toveren tot prachtige weggeefexemplaren. Bijna alles wordt hergebruikt. Eerst zoeken we naar een creatieve oplossing voordat we naar een nieuw onderdeel grijpen. Dat past bij onze generatie. We laten alle fietsen er zo mooi mogelijk uitzien. Qua uiterlijk is het niet altijd 100 procent, maar technisch is het tiptop in orde.

Je doet het voor die blije koppies

Ik ben nu bezig met een fiets die mijn collega niet heeft afgekregen. Op een papiertje staat wat er nog moet gebeuren. Versnellingen en remkabels zijn al vervangen, er zitten nieuwe banden en lampen op. Ik maak de kettingkast schoon met een borsteltje zodat het er weer fris uitziet. Je doet het voor die blije koppies.

Stilzitten is niets voor mij. Vanaf mijn 16de heb ik als elektromonteur gewerkt, waarvan de laatste 16 jaar in een verpleeghuis. Ik wilde nog helemaal niet stoppen. Hoewel ik fit ben, voel ik deze werkdagen in mijn rug. Ik slaap er lekker op.

Vind hier meer informatie over het ANWB Kinderfietsenplan.